Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΔύο φλυτζάνια καφέ την ημέρα ωφελούν την καρδιά και την μακροζωία

Δύο φλυτζάνια καφέ την ημέρα ωφελούν την καρδιά και την μακροζωία

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καφές είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, αλλά ξέρατε ότι ο καφές έχει επίσης σημαντικά οφέλη για το καρδιαγγειακό σας σύστημα; Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.


Μια μεγάλη μελέτη με πάνω από 400.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ. Και τα οφέλη ήταν ακόμη μεγαλύτερα για όσους έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, με 36% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Φυσικά, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύει ότι ο καφές προκάλεσε χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, τα ευρήματα συμφωνούν με άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι ο καφές σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Λοιπόν, ποιος μπορεί να είναι ο μηχανισμός πίσω από τα οφέλη του καφέ για το καρδιαγγειακό σύστημα;

Μια πιθανότητα είναι ότι ο καφές βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Η φλεγμονή είναι βασικός μοχλός των καρδιαγγειακών παθήσεων, επομένως οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής είναι πιθανό να είναι ευεργετικό για την καρδιά.

Ο καφές είναι επίσης μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο καφές βοηθά στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Έτσι, αν ψάχνετε για έναν άλλο λόγο για να απολαύσετε τον καθημερινό σας καφέ, να ξέρετε ότι μπορεί απλώς να κάνει καλό στην καρδιά σας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ