Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΔιαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Ενηλίκων - Ποια τα συμπτώματα και οι διαφορές με...

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Ενηλίκων – Ποια τα συμπτώματα και οι διαφορές με τους ανήλικους

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ, ADD) είναι συνήθως αναγνωρίσιμη στα αρχικά στάδια της παιδικής ηλικίας. Υπάρχουν περιπτώσεις που η διαταραχή συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση εάν η θεραπεία δεν είναι άμεση ή αποτελεσματική. Αυτό είναι γνωστό ως Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Ενηλίκων (AADD). Ο αντίκτυπος του AADD είναι σοβαρός σε σύγκριση με το ADD επειδή ως ενήλικας απαιτούνται στρατηγικές αντιμετώπισης σε μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά την αποδιοργάνωση και άλλα συμπτώματα του συνδρόμου. Τα ορατά σημεία και συμπτώματα της διαταραχής στους ενήλικες είναι τα παρακάτω:


Αυθόρμητες ενέργειες. Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να χειριστούν τον παρορμητισμό τους. Οι ξαφνικές κρίσεις θυμού, οι παρορμητικές δαπάνες, η εμπλοκή σε συζητήσεις και η διακοπή των σχέσεων είναι όλα παρενέργειες του παρορμητισμού. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε έλλειψη εγκάρδιας ατμόσφαιρας και αισθήματα λύπης σε μεταγενέστερα στάδια.

Υψηλό επίπεδο απόσπασης της προσοχής. Ο ενήλικας με ΔΕΠΥ σκέφτεται πάντα μυριάδες θέματα και περιστατικά που τον/την αφήνουν μη συγκεντρωμένο και αποσπασμένο. Εκτός από αυτό, τα εξωτερικά ερεθίσματα εισάγουν περαιτέρω απόσπαση της προσοχής στην υπερδραστήρια νοητική διαδικασία. Όταν ο ενήλικας φεύγει από το σπίτι και ανακατεύεται με την κοινωνία, βομβαρδίζεται με λέξεις, γραφικά και θορύβους που τον ενοχλούν και τον εκνευρίζουν.

Άγχος και έλλειψη συγκέντρωσης. Ο ασθενής έχει την τάση να κάνει την εργασία που έχει στη διάθεσή του με μικρότερη συγκέντρωση. Αυτό τους αφήνει μπερδεμένους ως προς το γιατί συμβαίνουν λάθη στη δουλειά τους ή γιατί αφήνουν την εργασία τους μισοτελειωμένη. Ο ασθενής καταφεύγει στο να γράφει σημαντικά πράγματα σε σημειώσεις η ημερολόγια.

Ανυπομονησία. Ακριβώς όπως τα παιδιά με ΔΕΠΥ, έτσι και οι ενήλικες ανησυχούν να μένουν σε ένα μέρος. Πάντα κρατάνε πράγματα, κρατούν τα χέρια τους απασχολημένα ή ασχολούνται με πολλαπλές δραστηριότητες. Αυτό τείνει να τους κάνει να αισθάνονται εξαντλημένοι κατά καιρούς.

Προβλήματα κοινωνικοποίησης. Η δημιουργία φίλων, η διατήρηση σχέσεων, η φροντίδα των μελών της οικογένειας και η συνεργασία με τους συναδέλφους είναι μια πίεση για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ λόγω της ανυπομονησίας και της παρορμητικότητάς τους. Αυτό μειώνει περαιτέρω τα επίπεδα εμπιστοσύνης.

Έλλειψη προγραμματισμού και αποδιοργάνωση. Είναι δύσκολο για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ να κατανοήσουν οδηγίες, διαδικασίες εργασίας, να κάνουν εκτιμήσεις χρόνου και να ολοκληρώσουν την εργασία εντός προθεσμιών. Δεν είναι σε θέση να συζητήσουν εύκολα για τις εργασίες που εμπλέκονται και να υπολογίσουν τον χρόνο που είναι πιθανό να χρειαστεί για την ολοκλήρωση κάθε εργασίας. Αυτό το ζήτημα είναι το αποτέλεσμα όλων των παραγόντων που συζητήθηκαν παραπάνω.

Προβλήματα μνήμης. Η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης είναι ένα εμπόδιο για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ που τους οδηγεί να ξεχάσουν την εργασία ή τις οδηγίες που δόθηκαν λίγο πριν. Το μυαλό τους τείνει να μεταπηδά από το ένα στο άλλο μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να έχουν ιδέα για την πραγματική κατάσταση.

Αρκετές στρατηγικές όπως η διατήρηση υπενθυμίσεων σε κινητά τηλέφωνα, η διατήρηση σημειώσεων σε ημερολόγια και χρονοδιαγράμματα, η παρακολούθηση συνεδριών ανάπτυξης δεξιοτήτων και η ανάπτυξη δυνατότητας για να θυμούνται πράγματα θα βοηθούσαν αυτούς τους ενήλικες να ζήσουν μια σχετικά φυσιολογική ζωή.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ