Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιαβήτης και διατροφή: Τα τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Διαβήτης και διατροφή: Τα τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Σύμφωνα με τα παγκόσμια στοιχεία, όλο κι ανεβαίνει ο αριθμός των ασθενών με διαβήτη τύπου 2, με τη νόσο να έχει σοβαρές επιπλοκές. Έτσι, λοιπόν, οι ασθενείς θα πρέπει να προσέχουν όσο το δυνατό περισσότερο τη διατροφή τους για να μειώσουν τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Διαβήτης και διατροφή: Τα τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.


Το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία σε δύο πρόσφατες έρευνές του διαπιστώνει ότι είναι απαραίτητη η πρόσληψη φυτικών ινών, οι οποίες φαίνεται πως βελτιώνουν το προσδόκιμο της ζωής των διαβητικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης έρευνας, οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 και 2 που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες είχαν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και συγκεκριμένα 35% μειωμένο κίνδυνο.

Η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης φυτικών ινών είναι 35 γραμμάρια καθημερινά, καθώς η συγκεκριμένη ποσότητα διαπιστώθηκε πως έκανε τη διαφορά.

Στη δεύτερη μελέτη, οι φυτικές ίνες συνδέθηκαν με βελτιωμένα νούμερα στις τιμές της γλυκόζης αίματος, στα επίπεδα χοληστερόλης καθώς και με μείωση του σωματικού βάρους.

Διαβήτης και διατροφή: Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα με φυτικές ίνες

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι μια σημαντική πηγή ινών, όμως, τα οφέλη μπορεί να χαθούν όταν υποστούν μεγάλη επεξεργασία.

«Τα τρόφιμα ολικής άλεσης θεωρούνται ωφέλιμα, αλλά όλο και περισσότερα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο είναι υπερεπεξεργασμένα», τόνισαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ. Andrew Reynolds, η αύξηση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών και ολόκληρων φρούτων είναι ιδανική για την αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών.

«Τα παραπάνω ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η επιλογή τροφίμων πλούσιων σε ίνες, φρούτων και φυλλωδών λαχανικών είναι ωφέλιμη για όλους και σημαντική για τη διαχείριση νόσων όπως ο διαβήτης τύπου 1 και 2. Ωστόσο τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε ότι ο τρόπος επεξεργασίας των τροφίμων είναι εξίσου σημαντικός και σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα ολικής άλεσης μπορεί να τους στερήσει τα οφέλη», σημείωσε ο Δρ. Reynolds.

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/diavitis-kai-diatrofi-ta-trofima-poy-meionoyn-ton-kindyno-prooroy-thanatoy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ