Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔεν είναι όλοι οι εθισμοί… αρνητικοί: Οι τρεις που σε ωφελούν!

Δεν είναι όλοι οι εθισμοί… αρνητικοί: Οι τρεις που σε ωφελούν!

Λένε πως οι εθισμοί στη ζωή είναι αρνητικοί. Και χρειάζεται σκληρή δουλειά για να πάρουμε την απόφαση να “κόψουμε” έναν εθισμό.


Γιατί η αλήθεια είναι πως ένας (κακός) εθισμός δημιουργείται χωρίς καν να το καταλάβουμε ορισμένες φορές και μετά νιώθουμε πως δεν υπάρχει πισωγύρισμα.

Γιατί ναι, υπάρχουν θετικοί και αρνητικοί εθισμοί στη ζωή. Και όλοι έχουμε αρνητικούς εθισμούς, οι οποίοι εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς: Είναι μηχανισμοί που χρησιμοποιούμε για το άγχος και τον πόνο. Τους χρησιμοποιούμε σαν “παρηγοριά” για να νιώσουμε καλύτερα και να μην είμαστε τόσο επικεντρωμένοι σε συναισθήματα που είναι άβολα. Είναι η ντοπαμίνη μας…. η οποία, όμως, μας βλάπτει.

Ποιοι είναι οι θετικοί εθισμοί στη ζωή;

Κι επειδή τους αρνητικούς εθισμούς λίγο-πολύ όλοι τους γνωρίζουμε και όλοι έχουμε κι από έναν, δύο, τρεις… ίσως θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθούμε στους θετικούς εθισμούς.

Να γίνεις ειδικός στην καριέρα σου

Το να γίνεις ειδικός σε κάτι και να πετύχεις σε αυτό που θέλεις απαιτεί χιλιάδες ώρες, σκληρή δουλειά και ίσως και μια καθοδήγηση. Ακούγεται εξαντλητικό αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να καθορίσει τη ζωή σου με τρόπο που ούτε που φανταζόσουν.

Και αξίζει ν’ αποκτήσεις έναν τέτοιο εθισμό, γιατί όλη η ενέργεια που θα καταβάλλεις θα σου επιστραφεί και με το παραπάνω και δεν εννοούμε μόνο οικονομικά. Θα σου δώσει την αίσθηση ότι έχεις ένα σκοπό. Θα έχεις ένα σκοπό και όλες σου οι προσπάθειες θα σου προσφέρουν μακροπρόθεσμα την ευτυχία και θα νιώσεις γεμάτος.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους η ντοπαμίνη προκαλείται φυσικά χωρίς ουσίες. Ο ένας είναι μέσα από τη γυμναστική και ο άλλος όταν προχωράς προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.

Όταν δημιουργείς και πετυχαίνεις τους στόχους σου, τότε νιώθεις πλήρης. Ο εγκέφαλός σου θα απελευθερώσει όλες αυτές τις χημικές ουσίες όταν τους πετυχαίνεις ή βρίσκεσαι σε ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή.

Προσπάθησε, λοιπόν, να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς και να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, ανεξάρτητα από τον χώρο εργασίας σου. Δεν θέλεις απλώς την αναγνώριση των άλλων, αλλά θέλεις να χτίσεις το σεβασμό στον εαυτό σου, την αυτοεκτίμησή σου.

Εκγύμναση σώματος και νου

Ένας ακόμη θετικός εθισμός! Όταν κάνεις γυμναστική, το σίγουρο είναι πως θα έχεις ένα όμορφο και υγιές σώμα. Κι αυτό μπορείς να το αγκαλιάσεις. Αγκάλιασε την πιο θηλυκή και sexy πλευρά του εαυτού σου, δες το σώμα σου να ανταποκρίνεται διαρκώς στη γυμναστική που κάνεις. Ίσως είναι κι ένα μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσεις.

Αλλά ακόμη πιο σημαντικό απ’ το σώμα, είναι το γεγονός ότι με τη γυμναστική… “γυμνάζεις” και το μυαλό σου.  Δυνατό σώμα, δυνατό μυαλό και αυτά τα δύο σε συνδυασμό σου δίνουν την αυτοπεποίθηση και το attitude που χρειάζεται όπως και την πίστη ό,τι μπορείς να πετύχεις όλα όσα θέλεις κι έχεις την ενέργεια για να το κάνεις.

Θα γίνεις πιο ανθεκτικός στις δυσκολίες της ζωής. Θα χτίσεις την εσωτερική αντίσταση, όπως έχεις μάθει να το κάνεις στο γυμναστήριο, το οποίο σου έχει γίνει πια εθισμός.

Με την άσκηση και γυμνάζεσαι και πετυχαίνεις τους στόχους που έχεις θέσει. Win-Win! Συνδέεσαι με την ανταγωνιστική σου πλευρά, κάνεις περήφανο τον εαυτό σου, δοκιμάζεις τα όριά σου.

Αλλάζεις mindset!

Υγιής τρόπος ζωής και διατροφή

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εθισμένοι στα πράγματα που καταστρέφουν την υγεία τους, όπως το κάπνισμα και η ζάχαρη. Αλλά μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις αυτό;

Και στο ορκιζόμαστε πως είναι εφικτό. Ξεκίνα να λιγουρεύεσαι μια νόστιμη σαλάτα αντί για ένα burger απ’τα McDonalds. Αν το κάνεις για μερικές εβδομάδες, θα σου γίνει συνήθεια. Θα δεις τις αλλαγές σε κάθε τομέα της ζωής σου και δεν θα πιστεύεις πώς έτρωγες τόσα σκουπίδια. Πόσο κακό έκανες εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου.

Εθίσου σε μια υγιεινή διατροφή, πειραματίσου με διάφορα φαγητά που δεν θα σου περνούσαν από το μυαλό, όσο κάθε βράδυ απολάμβανες ένα πιτόγυρο.

Μόλις τα καταφέρεις και μπεις σε μια σειρά, το σώμα σου θα στο ανταποδώσει και μετά δεν υπάρχει επιστροφή. Θα εθιστείς.

Χτίσε μερικούς θετικούς εθισμούς όπως τους παραπάνω, περιόρισε μερικούς αρνητικούς και δες τη ζωή σου να αλλάζει.

Ακόμη ένας θετικός εθισμός…

Πηγή: https://ipop.gr/psychologia/den-einai-oloi-oi-ethismoi-arnitikoi-oi-treis-poy-se-ofeloyn/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ