Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔίαιτα της βασικής ινσουλίνης όχι μόνο για διαβητικούς αλλά για όλο τον...

Δίαιτα της βασικής ινσουλίνης όχι μόνο για διαβητικούς αλλά για όλο τον κόσμο. Ο ρόλος των υδατανθράκων

image

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με την απώλεια βάρους διαπιστώνει ελληνική μελέτη που έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», και η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrition», ενώ ήδη έχει παρουσιασθεί στο 54ο Πανευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο (Βερολίνο 2018).
Η αλήθεια είναι ότι τελευταία πολλά ακούγονται και γράφονται για την εν λόγω διατροφή. Και πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν πρόκειται για ακόμη μία μόδα που στη συνέχεια θα φανούν οι σκοτεινές πλευρές της, όπως σε άλλες περιπτώσεις, ή είναι τελικά μία πραγματικά υγιεινή πρόταση που ξεκίνησε για διαβητικούς, αλλά απευθύνεται σε όλον τον κόσμο. Ο καθηγητής Παθολογίας Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», Νικόλαος Τεντολούρης, μίλησε για το θέμα στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ». 

Πώς λειτουργεί η απαγόρευση κατανάλωσης υδατανθράκων έως τη μία το μεσημέρι

«Πρόκειται για μία διατροφική παρέμβαση, η οποία αφορά στην μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων έως τη μία το μεσημέρι. Λέγεται δίαιτα βασικής ινσουλίνης, γιατί προσπαθούμε να κρατήσουμε την ινσουλίνη σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή όση είναι και κατά τη διάρκεια της νύχτας, που ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει τροφή», λέει στο Πρακτορείο ο κ. Τεντολούρης.
 Και προσθέτει: «Αυτό που επιτυγχάνεται είναι ότι λόγω των χαμηλών επιπέδων ινσουλίνης δεν δίνεται δυνατότητα στο λίπος ή στην πρωτεΐνη της τροφής να αποθηκευτεί. Επομένως καίγεται. Έτσι το άτομο ενισχύεται στην προσπάθεια να χάσει βάρος και παράλληλα δεν πεινάει για αρκετές ώρες. Η διατροφή από το μεσημέρι και μετά είναι ίδια, όπως ενός ατόμου που δεν κάνει δίαιτα. Αυτό που όμως συνιστούμε είναι να ακολουθείται ένα πρότυπο μεσογειακής διατροφής».
Με αυτό το μοντέλο διατροφής, επισημαίνει ο κ. Τεντολούρης, όχι μόνο επιταχύνεται ο μεταβολισμός, αλλά παράγονται ορμόνες, οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και με τη μη πρόσληψη υδατανθράκων δημιουργείται μία ανορεξιογόνος δράση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πείνα. «Στο Λαϊκό Νοσοκομείο έγινε διατροφική παρέμβαση από τον συνάδελφο Δημήτρη Δελλή, που ασχολείται με θέματα διατροφής. Στη μελέτη μας τα άτομα που ακολούθησαν τη διατροφή της βασικής Ινσουλίνης, έχασαν εννέα κιλά σε δύο μήνες, ενώ η ομάδα που ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή είχε μέση απώλεια βάρους 4, 5 κιλά». Όπως αναφέρει ο καθηγητής η διατροφή αυτή απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο σε άτομα με διαβήτη.

Τι ρόλο παίζουν οι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε πλήρως τους υδατάνθρακες, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να επιλέγετε υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτές οι τροφές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τις χωνέψει ο οργανισμός και σας χαρίζουν σταθερή παροχή ενέργειας. Συνδέστε τα με καλά λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες, ώστε να απορροφηθούν πιο αργά από το έντερο. Αυτό μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις τους στο σάκχαρό σας.

Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη:

  • Μακρύκοκκο ρύζι
  • Κινόα
  • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
  • Ψωμί με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες
  • Μπιζέλια και όσπρια, όπως τα φασόλια
  • Μη-αμυλούχα λαχανικά, όπως τα πράσινα φασολάκια
  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι
  • Γκρέιπφρουτ

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, από την άλλη πλευρά, χωνεύονται πιο γρήγορα. Αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματός σας λίγη ώρα αφότου καταναλωθούν, ειδικά αν τους φάτε σκέτους.

Να θυμάστε, ότι η ζάχαρη μπορεί να “μεταμφιεστεί” με πολλές άλλες ονομασίες. Αυτές είναι όλες οι μορφές ζάχαρης:

  • Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης
  • Σταφυλοσάκχαρο
  • Φρουκτόζη
  • Μαλτόζη
  • Νέκταρ αγαύης
  • Σιρόπι βύνης

Κάνετε μια λίστα με τα “κρυφά” σάκχαρα και κρατήστε τη στο πορτοφόλι ή την τσάντα σας, ώστε όταν πηγαίνετε για ψώνια να τη συμβουλεύεστε πάντα.

Τι ρόλο παίζουν τα καλά λιπαρά και οι πρωτεΐνες

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς, τα άτομα με διαβήτη, ιδιαίτερα τύπου 2, έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η προσθήκη καλών λιπαρών είναι ένα ακόμα βήμα στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών και η αποφυγή των trans-λιπαρών είναι ένας άλλος τρόπος πρόληψης του εγκεφαλικού. Αυτά υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα κόκκινου κρέατος και στο πλήρες γάλα.

Μερικές υγιείς πρωτεΐνες περιέχονται σε τροφές, όπως:

  • Σολομός
  • Τόνος
  • Σαρδέλες
  • Σκουμπρί
  • Πουλερικά (χωρίς την πέτσα)
  • Τόφου
  • Φασόλια και άλλα όσπρια

Αντί να τηγανίζετε το κρέας σας, προτιμήστε να το μαγειρέψετε στη σχάρα, στον φούρνο, ή στον ατμό. Επίσης, μαγειρέψτε το με πιο υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, και όχι με κορεσμένα λιπαρά, ή βούτυρο.

Εάν επιθυμείτε ένα σνακ μετά το κυρίως γεύμα, επιλέξτε μια χούφτα καρύδια. Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια πεκάν είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και έχουν αμελητέα ποσότητα υδατανθράκων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι υγιείς ίνες. Τα καρύδια αποτελούν μια θαυμάσια προσθήκη στο πρωινό γεύμα, όπως το πλιγούρι βρώμης και τα δημητριακά υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες. Αλλά δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα νατρίου (αλάτι) στη διατροφή σας. Ένας καλός κανόνας είναι να μην υπερβαίνετε τα 2,300 mg νατρίου ημερησίως.

Τι ρόλο παίζουν αυτά που πίνετε

Οι τροφές είναι συνήθως στο επίκεντρο, όσον αφορά το διαβήτη, αλλά τα ποτά μπορούν επίσης να έχουν σημαντική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, ένα κουτάκι 350ml αναψυκτικού περιέχει 40 γραμμάρια υδατανθράκων. Αυτό είναι ίσο με 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη! Προσπαθήστε να παραλείψετε εντελώς τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, το γλυκό τσάι και άλλα γλυκά ποτά από τη διατροφή σας.

Για να διατηρήσετε το επίπεδο σακχάρου στο επιθυμητό εύρος, επιλέξτε κάτι από τα ακόλουθα:

  • Νερό
  • Τσάι χωρίς ζάχαρη
  • Ανθρακούχο νερό
  • Καφές
  • Άλλα ποτά χωρίς ζάχαρη

Η διατήρηση μιας σωστής διατροφής για να διαχειριστείτε το διαβήτη σας δεν πρέπει να σημαίνει μια ζωή βαρετή, με φαγητό που δεν σας εμπνέει. Με λίγη εφευρετικότητα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πλάνο διατροφής που να είναι τόσο υγιές όσο και ικανοποιητικό.

με πληροφορίες της Τάνιας Η. Μαντουβάλου από το ΑΠΕ
και  του healthline.com

Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2019/11/diaita-tis-basikis-insoulits-ox-mono-gia-diabitikous-alla-gia-olo-ton-kosmo.html?fbclid=IwAR2oZwuWCYOL47fqdVNzG-8e9QgxW-hR28NYMyBuVmKmF0yX2G0BOK_vyvU#ixzz7SDqKZ1dP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ