Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓνωρίζεις ότι τα χείλη σου μαρτυρούν πολλά για την υγεία σου;

Γνωρίζεις ότι τα χείλη σου μαρτυρούν πολλά για την υγεία σου;

Τα χείλη μας έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο νευρικές απολήξεις και είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα δάχτυλά μας. Και γι’ αυτό χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Χείλη και υγεία… πάνε μαζί και πρέπει να προσέξεις!


Υπάρχουν φορές που τα χείλη μπορούν να υποδείξουν πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία σου και πρέπει να δώσεις προσοχή αναλόγως την περίσταση.

Έτσι, λοιπόν, δεν αποτελούν μόνο τα μάτια τον «καθρέπτη» της υγείας αλλά και τα χείλη και παρακάτω θα διαβάσεις τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσεις προσοχή.

Χείλη και υγεία: Τι μαρτυρούν;

Σκισίματα στις άκρες του στόματος

Όταν το σάλιο «παγιδεύεται» στην άκρη του στόματος, τότε «στεγνώνει» το δέρμα και προκαλεί αυτά τα σκισίματα. Μπορεί να γλείφεις συχνά τα χείλη σου και η ζέστη και η υγρασία στις άκρες, δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για μόλυνση.

Η μόλυνση είναι κοινή αιτία αυτών των σκισιμάτων. Εάν συμβαίνει πολύ συχνά, μην διστάσεις να επισκεφτείς τον γιατρό.

Ξηρά και σκεσμένα χείλη

Η ξηρότητα στα χείλη μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη υγρασίας στο υπόλοιπο σώμα. Μπορεί επίσης να συμβεί λόγω του κλίματος ή του άγχους. Σε αυτή την περίπτωση, πιες περισσότερο νερό και χρησιμοποίησε το lip balm σου.

Παράλληλα, ο λόγος για τα σκασμένα χείλη μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία και γι΄αυτό θα πρέπει να προσέξεις αν έχεις κι άλλα συμπτώματα, όπως φαγούρα.

Οιδήματα ή εξογκώματα

Τα εξογκώματα μπορεί να είναι επίπονα και άβολα αλλά τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνα και εξαφανίζονται χωρίς κάποια θεραπεία. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό για παράδειγμα ή μετά από ένεση υαλουρονικού οξέος. Οι αντιδράσεις σε τρόφιμα μπορούν επίσης, να προκαλέσουν αυτές τις καταστάσεις στα χείλη.

Αν είναι έρπητας, τότε θα χρειαστείς ιατρική περίθαλψη.

Κοκκινίλες γύρω από τα χείλη

χείλη και υγεία

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τις κοκκινίλες γύρω από το στόμα είναι η δερματίτιδα. Αν γλείφεις διαρκώς τα χείλη σου, τότε είναι σαν να απορροφάς τα φυσικά έλαια στο δέρμα γύρω από τα χείλη κι αυτό προκαλεί κοκκινίλες και φαγούρα.

Θα πρέπει να απαλλαγείς από αυτήν τη συνήθεια και μια ενυδατική ίσως σε βοηθήσει!

Ρυτίδες πάνω από τα χείλη

Αν ξεκίνησες να παρατηρείς πολλές ρυτίδες στο άνω χείλος, τότε αυτό οφείλεται τόσο σε φυσικούς όσο και συναισθηματικούς παράγοντες. Δώσε προσοχή στις κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα αλλά και το να είσαι αγχωμένος.

Ασυνήθιστος χρωματισμός στα χείλη

χείλη και υγεία

Το μπλε χρώμα στα χείλη υποδεικνύει κακή κυκλοφορία οξυγόνου στο αίμα. Μπορεί να εντοπίσεις τα ίδια συμπτώματα στα δάκτυλα τόσο του χεριού, όσο και του ποδιού.

Το χλωμό χρώμα υποδεικνύει αναιμία, πράγμα που απαιτεί ιατρική φροντίδα. Είναι επίσης πιθανό να έχεις χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κυκλοφορικά προβλήματα ή ανεπάρκεια βιταμινών.

Πηγή: https://ipop.gr/ugeia/gnorizeis-oti-ta-cheili-soy-martyroyn-polla-gia-tin-ygeia-soy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ