Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί μισείς τον ήχο της φωνής σου;

Γιατί μισείς τον ήχο της φωνής σου;

Ακούς τη φωνή σου σε μια ηχογράφηση και σου φαίνεται διαφορετική; Είναι πολύ συνηθισμένο να μισείς τον ήχο της φωνής σου στις ηχογραφήσεις και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

Ακούς τη φωνή σου διαφορετικά

 

Όταν ακούς τους ανθρώπους να μιλάνε, τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν μέσα στον αέρα και στ’ αυτιά σου και μπαίνουν σαν δονήσεις σε αυτά. Ο εγκέφαλος στη συνέχεια μετατρέπει αυτές τις δονήσεις σε ήχο.


Ωστόσο, όταν είσαι εσύ αυτός που μιλάει οι φωνητικές χορδές και οι αεραγωγοί δονούνται επίσης. Αυτό σημαίνει πως λαμβάνεις δύο πηγές ήχου: τα ηχητικά κύματα που ταξιδεύουν στ’ αυτιά σου απ’ τη δική σου φωνή και δονήσεις απ’ τις φωνητικές σου χορδές.

«Όταν μιλάμε, είναι σαν να ακούει ο καθένας τον ήχο μέσα από ακουστικά αλλά τον ακούμε μέσα από ένα συγκρότημα σπηλαίων του δικού μας κεφαλιού», αναφέρει ο καθηγητής λαρυγγολογίας Martin Birchall απ΄το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου. Ο ήχος περνάει απ’ τον εγκέφαλό μας στο μεσαίο τμήμα των αυτιών σου και αλλάζει τον τρόπο που ακούμε τους ήχους σε σύγκριση με αυτό που ακούνε οι άλλοι.

 

Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη δική τους φωνή ως έναν συνδυασμό δύο ήχων ωστόσο, οι άλλοι ακούνε μόνο το εξωτερικό ερέθισμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν ακούς τη φωνή σου σε μια ηχογράφηση είναι διαφορετική απ’ αυτό που έχεις συνηθίσει.

Οι άνθρωποι είναι κακοί στην αναγνώριση της δικής τους φωνής

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πως πραγματικά ακούγεται η φωνή τους. Σε μια σχετική μελέτη, μόλις το 38% των ανθρώπων κατάφερε να αναγνωρίσει αμέσως τη δική του φωνή.

Όταν ακούμε τη φωνή μας σε μια ηχογράφηση νιώθουμε έκπληξη και απογοήτευση καθώς ο ήχος μας φαίνεται παραμορφωμένος.

 

Πηγή: https://ipop.gr/themata/eimai/giati-misis-ton-icho-tis-fonis-sou/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ