Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΒλέπεις κι εσύ παράξενα όνειρα; Δες τι μπορεί αυτό να σημαίνει για...

Βλέπεις κι εσύ παράξενα όνειρα; Δες τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τον εγκέφαλό σου

Ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου Tufts φαίνεται πως έδωσε την απάντηση στο γιατί βλέπεις παράξενα όνειρα και τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τον εγκέφαλό σου. Η Επιστήμη λέει τα «παράξενα όνειρα» στην πραγματικότητα βοηθούν τον εγκέφαλό σου να κατανοήσει την πραγματική ζωή!


Γιατί βλέπεις παράξενα όνειρα

Προηγούμενες έρευνες έχουν δώσει την απάντηση στο πώς τα όνειρά μας αλλάζουν όλη τη νύχτα και ότι αυτό έχει να κάνει με τα στάδια του ύπνου μας – συγκεκριμένα, όταν είμαστε σε ύπνο REM και εκτός REM – αλλά μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pattern ξεκίνησε να εξετάζει γιατί τα όνειρά μας είναι τόσο διαφορετικά από την καθημερινή ζωή. Εάν έχεις βιώσει ποτέ ένα φαινομενικά περίεργο όνειρο, το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι ότι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό!

υπνική άπνοια

Unsplash/Vladislav Muslakov

“Υπάρχει προφανώς ένας απίστευτος αριθμός θεωριών για το γιατί ονειρευόμαστε”, δήλωσε ο Erik Hoel, βοηθός ερευνητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Tufts, ο οποίος εργάστηκε σε αυτήν τη μελέτη. “Αλλά ήθελα να επισημάνω μια θεωρία των ονείρων που παίρνει τα όνειρα πολύ σοβαρά και λέει ότι η εμπειρία των ονείρων είναι ο λόγος που ονειρεύεσαι.”

Κατά την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, ο Hoel σημείωσε ότι η τεχνολογία αρχίζει να αντικατοπτρίζει τα δεδομένα ως μία ακριβής απεικόνιση του με τι θα έρθει σε επαφή. Λέει ότι οι επιστήμονες δεδομένων το καταπολεμούν αυτό ρίχνοντας «χάος» ή αυτό που ονομάζεται επίσημα «εγκατάλειψη» κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Έτσι, εάν η τεχνητή νοημοσύνη οδηγούσε ένα αυτοκίνητο σε μια εκπαίδευση προσομοίωσης, η εμπειρία θα περιλάμβανε ένα γενικό περιβάλλον που θα έβλεπε τους ανθρώπους στο δρόμο και πώς θα ήταν στην πραγματικότητα να οδηγεί ένα αυτοκίνητο. Ο Hoel εξήγησε ότι έτσι λειτουργεί και ο εγκέφαλος. «Η αρχική έμπνευση για τα βαθιά νευρωνικά δίκτυα ήταν ο εγκέφαλος», είπε. “Αν κοιτάξετε τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για την κανονικοποίηση της βαθιάς μάθησης, συχνά συμβαίνει ότι αυτές οι τεχνικές φέρουν κάποιες εντυπωσιακές ομοιότητες με τα όνειρα.”

Unsplash/We-Vibe WOW Tech

Με απλά λόγια, οι εγκέφαλοι δημιουργούν “εγκατάλειψη” κατά τη διάρκεια των ονείρων, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την πραγματικότητα. “Είναι το ασυνήθιστο στοιχείο στα όνειρα η απόκλιση από την εμπειρία αφύπνισης που τους δίνει τη βιολογική τους λειτουργία”, έγραψε.

Ο Hoel σημείωσε ότι ο τρόπος να παρατηρήσεις ομοιότητες μεταξύ της πραγματικής σου ζωής και των ονείρων σου με την “εγκατάλειψη” είναι με την επανειλημμένη εκτέλεση μιας εργασίας στην καθημερινότητά σου, και τότε ο εγκέφαλός σου θα δημιουργήσει αυτήν τη γενικευμένη δράση στα όνειρά σου. «Η ζωή είναι βαρετή μερικές φορές», είπε. “Τα όνειρα είναι εκεί για να σε εμποδίσουν να γίνεις πολύ προσαρμοσμένος στο μοντέλο του κόσμου.”

Πηγή: https://ipop.gr/health/vlepeis-ki-esy-paraxena-oneira-des-ti-m/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ