Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυτό νιώθουν οι γάτες για τους ιδιοκτήτες τους!

Αυτό νιώθουν οι γάτες για τους ιδιοκτήτες τους!

Οι σκυλογονείς και οι γατογονείς έχουν εδώ και χρόνια ένα ατελείωτο debate για το ποιο απ’ τα δύο κατοικίδια είναι καλύτερο. Μια νέα έρευνα τώρα επιχείρησε να ρίξει φως στην παρεξηγημένη σχέση των γατών με τους ιδιοκτήτες τους. Τι νιώθουν οι γάτες; Πλέον ξέρουμε!


Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας για το τι νιώθουν οι γάτες, επειδή ο δεσμός του σκύλου με τον άνθρωπο είναι αρκετά προφανής, τείνουμε να υποτιμούμε τον δεσμό της γάτας με τον ιδιοκτήτη της.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γάτες εμφανίζουν επίσης μορφές προσκόλλησης προς τους ιδιοκτήτες τους, απλά διαφορετικές απ’ των σκύλων.

Τι νιώθουν οι γάτες

Η έρευνα διεξήχθη με τη συμμετοχή 70 γατών, ηλικίας από 3 έως 8 μηνών. Στο τέλος της έρευνας, σχεδόν όλα τα γατάκια είχαν εμφανίσει σημάδια δεσμού με τον ιδιοκτήτη τους, με το 64,3% να εμφανίζουν σημάδια «σίγουρης προσκόλλησης».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα γατάκια πέρασαν δύο λεπτά μέσα σ’ ένα δωμάτιο με το άτομο που τα φρόντιζε και δύο λεπτά μόνα τους. Στη συνέχεια, βρέθηκαν ξανά για δύο λεπτά στο ίδιο δωμάτιο με το άτομο που τα φρόντιζε. Όταν αυτό το άτομο επέστρεψε, οι γάτες με τα σημάδια «σίγουρης προσκόλλησης» εμφάνισαν μειωμένο στρες. Μόνο το 35,7% είχε σημάδια «αβέβαιης προσκόλλησης».

Σημειώνεται πως τα κριτήρια με τα οποία κρίθηκαν τα γατάκια είναι τα ίδια με τα οποία έχουν κριθεί στο παρελθόν σκυλάκια, αλλά και βρέφη. Επειδή οι γάτες είναι σαν τα περισσότερα κατοικίδια, διατηρούν ορισμένα χαρακτηριστικά που είχαν ως μωρά και στην ενήλικη ζωή τους.

Τι νιώθουν οι γάτες

Για να το τεστάρουν, οι ερευνητές συνέχισαν να μελετούν 38 από τις γάτες ηλικίας άνω του ενός έτους και διαπίστωσαν ότι «διακριτές μορφές προσκόλλησης ήταν εμφανείς και σε ενήλικες γάτες». Έτσι, ακόμη και οι ενήλικες γάτες φαίνεται πως έχουν «σχετικά σταθερή προσκόλληση στους ιδιοκτήτες τους».

Το εντυπωσιακό είναι πως όταν έγινε το ίδιο τεστ σε παιδάκια, τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια! Το 65% των παιδιών έδειξαν μια «σίγουρη προσκόλληση» και το 35% μια «αβέβαιη προσκόλληση».

Τι νιώθουν οι γάτες

Έτσι, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς τι νιώθουν οι γάτες, θυμήσου πώς αντέδρασαν τα γατάκια σ’ αυτό το πείραμα και μην αμφιβάλεις για την αγάπη της γάτας σου, όσο ανεξάρτητη κι αν είναι!

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/ayto-niothoyn-oi-gates-gia-toys-idioktites-toys/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ