Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυτοί οι άνθρωποι είναι οι πιο τσιγκούνηδες σύμφωνα με έρευνα!

Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πιο τσιγκούνηδες σύμφωνα με έρευνα!

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιοι άνθρωποι είναι πιο τσιγκούνηδες και η αλήθεια είναι πως επιβεβαιώνει τα όσα ισχυριζόμαστε τόσο καιρό!

Ποιοι άνθρωποι είναι οι πιο τσιγκούνηδες; Αυτοί που έχουν μεγαλύτερη περιουσία και περισσότερα χρήματα, λέει νέα έρευνα! Στο άλλο άκρο βρίσκονται αυτοί που δεν έχουν υψηλό εισόδημα αλλά αυτό που έχουν το μοιράζονται με τους άλλους και είναι πιο γενναιόδωροι.


Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο, Queen Mary του Λονδίνου, έκανε ένα κοινωνικό πείραμα προκειμένου να ανακαλύψει πως το εισόδημα επηρεάζει την  γενναιοδωρία των ανθρώπων. Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα, διαχωρίστηκαν σε αυτούς με πιο υψηλό status και σε αυτούς με πιο χαμηλό, με βάση το ποσό των χρημάτων που τους δόθηκε από τους επιστήμονες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αποφασίσουν πόσα από τα χρήματα ήθελαν να κρατήσουν για τον εαυτό τους και πόσα ήθελαν να τα βάλουν σε ένα “κουμπαρά” για να τα μοιράσουν με τους υπόλοιπους.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Basic and Applied Social Psychology, αποκάλυψε πως αυτοί που χαρακτηρίστηκαν ως low status ήταν πιο πιθανό να μοιράσουν τα χρήματά τους με τους άλλους από εκείνους που ήταν high status.

Πολύ περισσότερο, οι άνθρωποι με περισσότερα χρήματα και κυρίως χρήματα που είχαν αποκτήσει μέσω της δικής τους προσπάθειας εμφανίστηκαν λιγότερο γενναιόδωροι.

Για τους high status συμμετέχοντες, ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε ο πλούτος, είτε τυχαία είτε έπειτα από προσπάθεια,αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα για τη γενναιοδωρία τους. Αυτό δεν συνέβη με όσους είχαν λιγότερο χρήματα.

Για εκείνους το πως απέκτησαν τα χρήματα δεν καθόριζε τον βαθμό της γενναιοδωρίας τους. Μάλιστα, αυτοί που βγάζουν λιγότερα χρήματα, είναι πιο πρόθυμοι να εργαστούν πιο σκληρά μαζί με άλλους για να αυξήσουν το εισόδημά τους, αναφέρουν οι επικεφαλής της έρευνας.

Παράλληλα, η έρευνα απέδειξε πως η ενσυναίσθηση είχε ελάχιστη επίδραση στις αποφάσεις των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του πειράματος. Δηλαδή, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η ενσυναίσθηση δεν δεσμεύει τους ανθρώπους να ενεργούν με βάση αυτήν αλλά τα χρήματα είναι αυτά που έχουν σημασία και παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο για την κοινωνική συμπεριφορά!

Φυσικά, για να μην είμαστε άδικοι εμείς θα πούμε πως πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις και εξαρτάται και η γενναιοδωρία του κάθε ανθρώπου εξαρτάται και από άλλου παράγοντες!

 

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/aytoi-oi-anthropoi-einai-oi-pio-tsigkoynides-symfona-me-ereyna/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ