Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑυτά τα οφέλη της βρώμης στην υγεία σου θα σε κάνουν να...

Αυτά τα οφέλη της βρώμης στην υγεία σου θα σε κάνουν να την εντάξεις τώρα στην διατροφή σου!

Όταν ήσουν παιδί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι γονείς σου να σε ανάγκαζαν να φας ένα μπολ με κάτι που δεν καταλάβαινες ακριβώς τι ήταν, έμοιαζε λίγο με χυλό και το μόνο που θυμάσαι είναι ότι το έτρωγες όσο πιο γρήγορα γινόταν, ώστε να προλάβεις την πρώτη ώρα στο σχολείο. Μπορεί τότε να νευρίαζες, γιατί δε σου άρεσε καθόλου η γεύση του, αλλά τώρα εάν μάθεις τι σου προσφέρει η βρώμη, γιατί αυτό σου έδιναν στο μπολάκι, θα είσαι ευγνώμων.


Τι είναι η βρώμη;

Η βρώμη είναι ένας τύπος δημητριακών που καλλιεργείται κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Technology.

 

Όπως η κινόα και το κριθάρι, η βρώμη είναι ένας τύπος δημητριακών ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τη βρώμη

Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητά σε φυτικές ίνες, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που έχει να προσφέρει στον οργανισμό σου. Περιλαμβάνει, επίσης, ενεργητικούς υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά και είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, που προσφέρει 5 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι.

Ένα 1/2 φλιτζάνι βρώμη, μπορεί να σου προσφέρει:

  • 150 θερμίδες
  • 5 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 2,5 γραμμάρια λίπους
  • 28 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 4 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 0 γραμμάρια ζάχαρη
 
 

Οφέλη της βρώμης για την υγεία:

Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

Η βρώμη είναι πλούσια σε βήτα-γλυκάνες, ένα είδος διαλυτή ίνας που βρίσκεται κυρίως στη βρώμη και το κριθάρι και είναι γνωστό για την ιδιότητά του να μειώνει τη χοληστερόλη.

Συγκεκριμένα, οι βήτα-γλυκάνες δημιουργούν ένα υλικό που μοιάζει με γέλη και μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη.

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τουλάχιστον 3 γραμμαρίων βήτα-γλυκανών από βρώμη καθημερινά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ολικής και κακής χοληστερόλης κατά 5 έως 10%, τόσο σε άτομα με φυσιολογικά όσο και σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. 

 

Νιώθεις γεμάτη ενέργεια

Μαγείρεψε μισό φλιτζάνι βρώμη και θα συγκεντρώσεις 28 γραμμάρια υδατάνθρακες, ένα μακροθρεπτικό συστατικό που το σώμα σου διασπά σε γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανά σου.

Επιπλέον, οι ίνες της βρώμης βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και προκαλούν χαμηλότερη, πιο σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Χτίσε δυνατούς μυς

Η βρώμη μπορεί να μην είναι η πρώτη που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι ποιες τροφές έχουν πρωτεΐνη, αλλά δεν πρέπει να την αγνοείς. Μια μερίδα μισού φλιτζανιού παρέχει 5 γραμμάρια μακροθρεπτικών συστατικών, το οποία βοηθούν στην οικοδόμηση και την επιδιόρθωση κυττάρων, ιστών και μυών. Επιπλέον, βοηθά σε διαδικασίες του σώματος όπως η πήξη του αίματος και την ισορροπία υγρών.

 
 
 
 

 

Ιδέες συνταγών βρώμης

Η αλήθεια είναι πως η βρώμη σκέτη δεν είναι και το πιο γευστικό πρωινό που μπορείς να απολαύσεις, ίσως γι’ αυτό και δε σου άρεσε όταν σε ανάγκαζαν οι γονείς σου να την φας. Μπορείς, όμως, να τη δοκιμάσεις με πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους και έξυπνες συνταγές που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψεις!

Σαν πιλάφι. Συνδύασε βρώμη με κινόα και φόνιο, κουρκουμά, μαύρο πιπέρι, σκόρδο, τζίντζερ και κρεμμύδι για να δημιουργήσεις ένα αλμυρό συνοδευτικό πιλάφι.

 

Ως ζεστός χυλός. Γέμισε ενέργεια το πρωινό σου μαγειρεύοντας βρώμη σε νερό ή γάλα και στη συνέχεια πρόσθεσε τα αγαπημένα σου φρούτα όπως είναι τα μούρα. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις ξηρούς καρπούς, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. 

Ως αλεύρι. Μπορείς να αλέσεις λίγη βρώμη σε ένα μπλέντερ και να δημιουργήσεις αλεύρι από βρώμη, το οποίο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε τηγανίτες, ψωμί, βάφλες, μάφινς, κουλούρια και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς!

 

Tags : Diet

Κατερίνα Ταλιαδούρου 15 April 2022

Πηγή: https://ipop.gr/fitness/ayta-ta-ofeli-tis-vromis-stin-ygeia-soy/?fbclid=IwAR1D-B1CvjrnGYpXN1bvBJoDROeq__h9kMHa-gBk_DNPitbP7_qwU66h99w

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ