Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑν απολαμβάνεις τη μοναξιά σου... δες τι σημαίνει αυτό για σένα!

Αν απολαμβάνεις τη μοναξιά σου… δες τι σημαίνει αυτό για σένα!

Τι λένε οι έρευνες για τη μοναξιά και κυρίως για αυτούς που απολαμβάνουν να μένουν μόνοι τους και να μην κοινωνικοποιούνται ιδιαίτερα; Τα ευρήματα που θα σε προβληματίσουν.


Έχουμε συνηθίσει στο γεγονός ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μας κάνουν πιο χαρούμενους και πως οι φίλοι μας αλλά και η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους δίνουν νόημα στη ζωή μας και μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Απ’ την άλλη, όμως, τι λένε οι έρευνες για τη μοναξιά; Μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Britsh Journal Of Psychology, έδειξε πως οι άνθρωποι που νιώθουν απολαμβάνουν τη μοναξιά τους είναι και πιο έξυπνοι. Κι όμως!

Οι ερευνητές Norman Li και Satoshi Kanazawa πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία εξέτασαν την ικανοποίηση στη ζωή, την ευφυΐα και την υγεία. Αφού ανέλυσαν τις απαντήσεις 15.000 ανθρώπων έφτασαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που προτιμούν να είναι μόνοι τους είναι και πιο έξυπνοι και το πώς απολαμβάνουν τη ζωή μας εξαρτάται από τις εμπειρίες των προγόνων μας.

Η έρευνά τους βασίστηκε σε δύο παράγοντες οι οποίοι είναι τυπικοί στη σύγχρονη ζωή:

  • πυκνότητα πληθυσμού
  • συχνότητα επικοινωνίας με φίλους

Σήμερα, είμαστε περικυκλωμένοι από περισσότερους ανθρώπους από ότι οι πρόγονοί μας αλλά αλληλεπιδρούμε λιγότερο με τους φίλους μας.

Οι άνθρωποι που θεωρούνται πραγματικά πολύ έξυπνοι προτιμούν τις αστικές περιοχές ενώ οι άνθρωποι που είναι λιγότερο έξυπνοι προτιμούν να παραμένουν σε αγροτικό περιβάλλον. Αυτό συνδέεται με την ιδέα ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους λιγότερο από ό, τι στις αγροτικές περιοχές.

Σε γενικές γραμμές, οι αστικές περιοχές έχουν υψηλότερη νοημοσύνη από τις αγροτικές περιοχές, επειδή τα ευφυή άτομα είναι σε θέση να ζουν καλύτερα σε “αφύσικες” τοποθεσίες με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα.

Πού χρόνος για συναναστροφές; Δες πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις την εβδομάδα!

Οι πρόγονοί μας είχαν συχνή επαφή με φίλους επειδή ήταν απαραίτητο για επιβίωση. Αλλά για τους πιο έξυπνους ανθρώπους, μια πιο ατομική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων ήταν πιο σημαντική. Έτσι, δεν επωφελήθηκαν από τις φιλίες και ως εκ τούτου δεν τις αναζητούσαν.

Αν απολαμβάνεις να περνάς χρόνο με φίλους, τότε αυτό σίγουρα δεν σημαίνει πως δεν είσαι έξυπνος. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να καταλάβεις πως αν τείνεις να περνάς περισσότερο χρόνο μόνος σου, τότε δεν σημαίνει πως είσαι και μόνος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο έξυπνοι είναι οι άνθρωποι τόσο λιγότερο καλά νιώθουν όταν κοινωνικοποιούνται συχνά με τους φίλους τους.

Εσύ τι προτιμάς;

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/an-apolamvaneis-ti-monaxia-soy-des-ti-simainei-ayto-gia-sena/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ