Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΈρευνα: έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και εγκεφαλικού

Έρευνα: έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και εγκεφαλικού

Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει εκπληκτικούς δεσμούς μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και ορισμένων καταστροφικών καταστάσεων. Ασθένειες όπως η άνοια και το εγκεφαλικό πιστεύεται πλέον ότι συνδέονται με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D, ωθώντας τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να παροτρύνουν τους ανθρώπους να συμπεριλάβουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D στην τακτική τους ρουτίνα.


Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που συνήθως σχετίζεται με την ενίσχυση της υγείας των οστών, η οποία προέρχεται κυρίως από το χρόνο που περνάτε στον ήλιο. Η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με μια ποικιλία δυσμενών καταστάσεων, που κυμαίνονται από μαλακά οστά στα παιδιά έως διαβήτη στους ενήλικες.

Τώρα, δύο έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη σύνδεση μεταξύ έλλειψης βιταμίνης D και εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας. Η πρώτη ήταν μια μετα-ανάλυση, η οποία περιελάμβανε δεδομένα από 81 ξεχωριστές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 50.000 άτομα συνολικά. Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και αγγειακής άνοιας.

Η δεύτερη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, επιβεβαιώνει αυτά τα ευρήματα. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε επίσης ένα σημαντικό μέγεθος δείγματος άνω των 18.000 ατόμων και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί εγκεφαλικό και όσοι είχαν ενδιάμεσα επίπεδα βιταμίνης D διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αγγειακή άνοια.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα αποτελέσματα, είναι σαφές ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη μακροπρόθεσμη υγεία. Αυτό σημαίνει περαιτέρω ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι διατηρούνται επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, είτε μέσω μιας πλούσιας σε βιταμίνες διατροφής είτε μέσω ενός καθημερινού συμπληρώματος.

Είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικευμένου επαγγελματία υγείας πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα, καθώς είναι πιθανό να οδηγήσετε σε υπερβολικά επίπεδα βιταμίνης D μέσω της υπερβολικής λήψης. Εάν συνδυαστεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής άσκησης και μιας ισορροπημένης διατροφής, η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ