Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΤο συνεχές άγχος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Το συνεχές άγχος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Το άγχος έχει γίνει αναπόφευκτο μέρος της σύγχρονης ζωής και, ενώ μπορεί να είναι καλό κίνητρο, το υπερβολικό του μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Πρόσφατη έρευνα έχει συνδέσει το χρόνιο στρες με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση των γνωστικών ικανοτήτων.


Η ακριβής σχέση μεταξύ του στρες και της άνοιας εξακολουθεί να μελετάται, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης μπορούν να βλάψουν τον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη και τη μάθηση. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, ένα από τα χαρακτηριστικά της άνοιας.

Εκτός από την καταστροφή του ιππόκαμπου, το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να αυξήσει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει άλλες καταστάσεις που μπορούν να συμβάλουν στην άνοια, όπως λοιμώξεις και εγκεφαλικά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το άγχος δεν προκαλεί άμεσα άνοια, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο είναι να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους και να ασκήσετε καλή αυτοφροντίδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αρκετό ύπνο, υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Οι τεχνικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν τη συνολική ευημερία. Η λήψη μέτρων για τη μείωση του άγχους τώρα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη άνοιας στο μέλλον.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ