Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήxtesiniΤι είναι η συσσώρευση λίπους στο συκώτι που θεραπεύεται δύσκολα. Μπορεί να...

Τι είναι η συσσώρευση λίπους στο συκώτι που θεραπεύεται δύσκολα. Μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια;

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια. Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η NAFLD είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι η πιο κοινή ηπατική νόσος στα παιδιά.


Το NAFLD χωρίζεται σε δύο τύπους: μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ (NAFL) και μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH). Το NAFL είναι η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ χωρίς φλεγμονή ή βλάβη. Το NASH είναι η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ με φλεγμονή και βλάβη. Το NASH μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, η οποία είναι η ουλή του ήπατος. Η κίρρωση μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, όταν το ήπαρ δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη NAFLD, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν. Η απώλεια βάρους είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη NAFLD. Το NASH μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα όπως οι στατίνες και η πεντοξιφυλλίνη.

Το NAFLD είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επιπολασμός της NAFLD εκτιμάται ότι είναι 24% στους ενήλικες. Ο επιπολασμός της NASH εκτιμάται ότι είναι 3-5% στους ενήλικες. Η NAFLD είναι η πιο κοινή ηπατική νόσος στα παιδιά. Ο επιπολασμός της NAFLD στα παιδιά εκτιμάται ότι είναι 2-5%.

Η NAFLD είναι μια σοβαρή ηπατική νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια. Εάν έχετε NAFLD, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε το γιατρό σας για τακτικές εξετάσεις.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ