Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήxtesiniΣύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν;

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και προβιοτικά: Μπορούν να βοηθήσουν;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προβιοτικών και μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία τροφών και συμπληρωμάτων. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).


Το IBS είναι μια κοινή διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο ή το κόλον. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μοιάζουν με τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο ανθρώπινο έντερο.

Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι ορισμένα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του IBS, συμπεριλαμβανομένου του κοιλιακού πόνου, του φουσκώματος, των αερίων, της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας. Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε άτομα με IBS.

Τα πιο συχνά μελετημένα προβιοτικά για το IBS είναι ο Lactobacillus και το Bifidobacterium. Αυτά τα προβιοτικά βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο και το kimchi. Διατίθενται επίσης προβιοτικά συμπληρώματα.

Τα προβιοτικά θεωρούνται γενικά ασφαλή, με λίγες παρενέργειες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα, αέρια ή διάρροια. Εάν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί και πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Τα προβιοτικά πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μοιάζουν με τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο ανθρώπινο έντερο. Τα πιο συχνά μελετημένα προβιοτικά για το IBS είναι ο Lactobacillus και το Bifidobacterium. Αυτά τα προβιοτικά βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο και το kimchi. Διατίθενται επίσης προβιοτικά συμπληρώματα.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ