Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ απίστευτος τρόπος με τον οποίο τα όνειρα επηρεάζουν τον εγκέφαλό σου

Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο τα όνειρα επηρεάζουν τον εγκέφαλό σου

Τα όνειρα επηρεάζουν τον εγκέφαλο μ’ έναν τρόπο που δεν περίμενες και τελικά βελτιώνουν τη μνήμη σου! Τι ακριβώς διαπίστωσαν ερευνητές σε μελέτες που έκαναν σε ποντίκια;


Στη μελέτη που έγινε από ερευνητές του Ιαπωνικού Πανεπιστημίου Nagoya, διαπιστώθηκαν οι νευρώνες που βοηθούν τον εγκέφαλο να ξεχάσει.

Οι συγκεκριμένοι νευρώνες απελευθερώνουν ηλεκτρικά σήματα στη φάση REM του ύπνου, και προκαλούν αυξημένο καρδιακό ρυθμό κι έντονα όνειρα. Αυτή η διαδικασία με τη σειρά της επιτρέπει στον εγκέφαλο να φιλτράρει τις περιττές πληροφορίες και να δημιουργεί χώρο για νέες μνήμες. Αυτός είναι ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο τα όνειρα επηρεάζουν τον εγκέφαλο και βελτιώνουν τη μνήμη!

The Best Dreaming GIF - Find & Share on GIPHY

Ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών δήλωσε σχετικά:

Καθημερινά, πλημμυριζόμαστε από τόσες πληροφορίες που μετατρέπονται σε αναμνήσεις. Αλλά δεν γίνεται να τις διαχειριστούμε όλες αυτές!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 52,8%, των νευρώνων ήταν ενεργοί κατά τη διάρκεια της φάσης REM του ύπνου, ενώ μόνο το 35% αυτών ήταν ενεργοί όταν τα ποντίκια ήταν ξύπνια.

Η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων νευρώνων κατά τη διάρκεια του ύπνου και των ονείρων μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκτούν περισσότερο χώρο στον εγκέφαλό τους, κάνοντας ένα «ξεκαθάρισμα» των αναμνήσεών τους και δημιουργώντας χώρο για καινούριες!

Break Up Crying GIF - Find & Share on GIPHY

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, όταν οι συγκεκριμένοι νευρώνες βρίσκονται σε έντονη δραστηριότητα, καθαρίζουν τη μνήμη και την προετοιμάζουν ώστε να δεχτεί την επόμενη μέρα νέες πληροφορίες, φιλτράροντας ποιες αξίζει ν’ αποτυπωθούν στον εγκέφαλο και ποιες δεν χρειάζεται ν’ αποτυπωθούν.

Φυσικά, για ν’ αποδειχθεί ότι συμβαίνει ακριβώς το ίδιο και στους ανθρώπους, όπως και στα ποντίκια, θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα, καθώς προς το παρόν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Amy Sedaris Relax GIF by truTV’s At Home with Amy Sedaris - Find & Share on GIPHY

Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι ένας υγιής ύπνος κατά τη διάρκεια του οποίου ονειρευόμαστε, σίγουρα μας ξεκουράζει, καθαρίζει τον εγκέφαλό μας απ’ τις ανησυχίες της καθημερινότητας και μας κάνει να ξεκινάμε τη νέα μέρα με θετική διάθεση. Εκτός βέβαια απ’ τις περιπτώσεις που βλέπουμε εφιάλτες!

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/o-apisteytos-tropos-me-ton-opoio-ta-oneira-epireazoyn-ton-egkefalo-soy/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ