Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΛιπώδης νόσος του ήπατος: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Λιπώδης νόσος του ήπατος: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η λιπώδης ηπατική νόσος είναι μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται πολύ λίπος στο συκώτι σας. Αν και το λιπώδες ήπαρ μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, είναι πιο κοινό σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.


Η ακριβής αιτία του λιπώδους ήπατος είναι άγνωστη. Συχνά όμως σχετίζεται με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, την υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα είναι μια πιο σοβαρή μορφή λιπώδους ηπατικής νόσου. Μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ουλές στο ήπαρ. Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κίρρωση, μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία το ήπαρ είναι μόνιμα κατεστραμμένο.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λιπώδη ηπατική νόσο. Αλλά συχνά μπορείτε να αντιστρέψετε την κατάσταση με την απώλεια βάρους και την άσκηση. Εάν έχετε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον θεραπεία.

Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπολογίζεται ότι έως και το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λιπώδες ήπαρ. Ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος επειδή πολλοί άνθρωποι με την πάθηση δεν έχουν συμπτώματα.

Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι πιο συχνή σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Είναι επίσης πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια.

Είστε επίσης σε αυξημένο κίνδυνο εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό λιπώδους ηπατικής νόσου.

Εάν έχετε λιπώδη ηπατική νόσο, μπορεί να μην έχετε συμπτώματα. Αλλά μερικοί άνθρωποι με την πάθηση μπορεί να εμφανίσουν κόπωση, απώλεια βάρους και πόνο στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς.

Εάν η κατάσταση προχωρήσει, μπορεί να εμφανίσετε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος), σκούρα ούρα, αιμορραγία και σύγχυση.

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να είναι σημάδια μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως η κίρρωση.

Εάν έχετε λιπώδη ηπατική νόσο, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως απώλεια βάρους, υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει φάρμακα για τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της λιπώδους νόσου του ήπατος, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή χοληστερόλη.

Εάν έχετε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε μεταμόσχευση ήπατος.

Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, έχετε διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλά τριγλυκερίδια, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λιπώδη νόσο του ήπατος, αλλά συχνά μπορείτε να αναστρέψετε την κατάσταση με την απώλεια βάρους και την άσκηση. Εάν έχετε μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα, μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετη θεραπεία, όπως μεταμόσχευση ήπατος.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ