Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΕίναι η μελατονίνη (ορμόνη των βαμπίρ) υπνωτικό χάπι; Πώς λειτουργεί και τι...

Είναι η μελατονίνη (ορμόνη των βαμπίρ) υπνωτικό χάπι; Πώς λειτουργεί και τι να προσέξετε

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα μελατονίνης για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν, αλλά τεχνικά δεν είναι υπνωτικό χάπι. Δείτε πώς λειτουργεί και τι πρέπει να έχετε υπόψη σας.


Τι είναι η μελατονίνη;

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σώμα σας. Συμμετέχει στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας, λέγοντας στο σώμα σας πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι ώρα να ξυπνήσετε.

Το σώμα σας παράγει περισσότερη μελατονίνη όταν είναι σκοτάδι και λιγότερη όταν είναι ανοιχτό. Γι’ αυτό οι άνθρωποι την αποκαλούν συχνά «ορμόνη του βρικόλακα».

Πώς λειτουργεί η μελατονίνη;

Τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμηθούν. Αλλά δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα υπνωτικά χάπια.

Τα υπνωτικά χάπια, όπως το Ambien και το Lunesta, λειτουργούν δεσμεύοντας τους υποδοχείς του εγκεφάλου σας που σας κάνουν να νιώθετε υπνηλία. Τα συμπληρώματα μελατονίνης δεν λειτουργούν έτσι.

Αντίθετα, βοηθούν στην επαναφορά του κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας. Μπορούν να το κάνουν αυτό επειδή μιμούνται τη μελατονίνη που παράγει το σώμα σας.

Πόση μελατονίνη πρέπει να παίρνετε;

Η ποσότητα μελατονίνης που πρέπει να λαμβάνετε εξαρτάται από το γιατί την παίρνετε.

Εάν το παίρνετε για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, θα πρέπει να πάρετε τη χαμηλότερη δόση που είναι αποτελεσματική. Αυτό συμβαίνει επειδή υψηλότερες δόσεις μελατονίνης μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η χαμηλότερη αποτελεσματική δόση είναι συνήθως μεταξύ 0,3 και 1 mg. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν υψηλότερες δόσεις.

Εάν παίρνετε μελατονίνη για άλλο λόγο, όπως το jet lag, ίσως χρειαστεί να πάρετε μεγαλύτερη δόση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει τη σωστή δόση για εσάς.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της μελατονίνης;

Οι πιο συχνές παρενέργειες της μελατονίνης είναι:

  • Πονοκέφαλο
  • Ζάλη
  • Ναυτία
  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες από τη μελατονίνη. Υπάρχουν όμως μερικοί άνθρωποι που δεν πρέπει να το πάρουν.

Δεν πρέπει να παίρνετε μελατονίνη εάν:

  • Είναι έγκυος
  • Θηλάζουν
  • Έχετε ιστορικό επιληπτικών κρίσεων
  • Έχετε μια αιμορραγική διαταραχή
  • Λαμβάνουν αραιωτικά αίματος
  • Παίρνουν φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Παίρνουν φάρμακα για τον διαβήτη

Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε μελατονίνη εάν έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις.

Συμπέρασμα

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εμπλέκεται στον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης του σώματός σας. Δεν είναι υπνωτικό χάπι, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας.

Η χαμηλότερη αποτελεσματική δόση είναι συνήθως μεταξύ 0,3 και 1 mg. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν υψηλότερες δόσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες από τη μελατονίνη. Υπάρχουν όμως μερικοί άνθρωποι που δεν πρέπει να το πάρουν. Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε μελατονίνη.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ