Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑντί για βούτυρο -3 τρόποι για να το αντικαταστήσετε χωρίς να χάσετε...

Αντί για βούτυρο -3 τρόποι για να το αντικαταστήσετε χωρίς να χάσετε σε γεύση

Ποιος λέει όχι στο νόστιμο βούτυρο; Είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί οτιδήποτε άλλο τη γλυκιά κρεμώδη γεύση του είτε στη ζύμη είτε σε ένα απλό τηγανητό αυγό. Αν ωστόσο αναζητάτε μια διαφορετική εναλλακτική, ορίστε 3 υγιεινές επιλογές χωρίς ζωικά λίπη για λιτοδίαιτες συνταγές.
Πόσο καλά όμως γνωρίζετε το βούτυρο;
Το βούτυρο αποτελεί προϊόν ζωικής προέλευσης, μιας και παράγεται από το λίπος του γάλακτος, συνήθως από αγελαδινό ή πρόβειο, το λεγόμενο και «ανθόγαλα», κατόπιν μηχανικής κατεργασίας. Το κλασσικό, αλατισμένο βούτυρο αποτελείται από περίπου 80% λίπος, 15-17% νερό και το υπόλοιπο είναι αλάτι, πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο, και λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε. Η αλήθεια είναι πως η περισσότεροι το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας: μαγειρική και διατροφή. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολλά νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να το αντικαταστήσουν επάξια.
Λάδι καρύδαςΔιατροφική αξία/κουταλιά σούπας:120 θερμίδες14 γραμμάρια ολικού λίπους0g υδατάνθρακες0g πρωτεΐνης0g σάκχαρα
Ιδανικό για: Οτιδήποτε! Το λάδι καρύδας είναι ένα πολύπλευρο υποκατάστατο του βουτύρου. Ειδικά σε γλυκές συνταγές θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Το λάδι καρύδας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για βούτυρο σε αναλογία 1 προς 1. Ίσως μόνο παρατηρήσετε τα μπισκότα να βγαίνουν πιο τραγανά αλλά τα κέικ, το ψωμί και τα μάφιν πραγματικά δεν θα έχουν καμία διαφορά.
ΕλαιόλαδοΔιατροφική αξία/κουταλιά σούπας:
120 θερμίδες14 γραμμάρια ολικού λίπους0g υδατάνθρακες0g πρωτεΐνης0 σάκχαραΙδανικό για: Μαγειρική. Λόγω της ξεχωριστής γεύσης του (είναι πιο πικρό), το ελαιόλαδο δεν είναι ιδανικό για συνταγές για ψήσιμο, εκτός αν είναι ιδανικά σχεδιασμένες να γίνουν με ελαιόλαδο.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο αντί για λιωμένο βούτυρο σε αναλογία 1 προς 1.
ΓιαούρτιΔιατροφική αξία/κουταλιά σούπας:
15 θερμίδες1 γραμμάριο ολικού λίπους0g υδατάνθρακες1g πρωτεΐνη0g σακχάρα
Ιδανικό για: Συνταγές ψησίματος, ειδικά εκείνες που απαιτούν ένα φλιτζάνι βούτυρο ή και λιγότερο. Διαφορετικά, το γιαούρτι μπορεί να προσθέσει υπερβολική υγρασία που θα έχει ως αποτέλεσμα να βγει πολύ “σφιχτό” το τελικό προϊόν. Σε κάθε περίπτωση, το πλήρες γιαούρτι είναι το καλύτερο για να διατηρήσει μια εξαιρετική υφή στα ψημένα σας παρασκευάσματα όπως τα κέικ, τα οποία τα κάνει κρεμώδη και αφράτα.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο σε αναλογία 1 προς 1 σε φλιτζάνι.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/gastronomie/me-ti-na-antikatastiso-boytyro-se-…



Πηγή-Συνέχεια άρθρου: https://www.alithia.gr/magazine/ygeia/diatrofi/anti-gia-voytyro-3-tropoi-gia-na-antikatastisete-horis-na-hasete-se-geysi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ