Site icon xtesini.gr

H διατροφική αξία του κοτόπουλου

Γιατί θεωρείται υγιεινό κρέας;
Τα πουλερικά, μαζί με το κόκκινο κρέας και τα αυγά, αποτελούν βασικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν περίπου 20% – 35% πρωτεΐνη κατά βάρος. Eτσι προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή εκείνα που δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του και πρέπει να τα πάρει από τη διατροφή και τα οποία αποτελούν απαραίτητα δομικά υλικά για τη λειτουργία των κυττάρων. Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή φωσφόρου, νιασίνης, βιταμίνης Β6, σεληνίου και ψευδαργύρου, που επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, στο νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, στη ρύθμιση της όρεξης και στην επούλωση των τραυμάτων. Tο ατού του κοτόπουλου, βέβαια, είναι η σχετικά μικρή περιεκτικότητά του σε λιπαρά – τα πιο άπαχα μέρη του περιέχουν λιγότερο από 4% λίπος κατά βάρος. Τα περισσότερα λίπη, δε, συγκεντρώνονται στο δέρμα του, άρα αφαιρώντας το, το κρέας γίνεται πιο άπαχο. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών του κοτόπουλου είναι ακόρεστα και δεν αυξάνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, και μάλιστα φαίνεται ότι είναι σε θέση να το μειώσουν. Και μια συγκριτική αναλογία: το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει τριπλάσια ποσότητα λιπαρών, αν και υπερτερεί σε βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σίδηρο.
Ποιο είναι το πιο λιπαρό και το πιο άπαχο κομμάτι;
Περισσότερο λιπαρό: Οι φτερούγες με την πέτσα και τα μπούτια με την πέτσα.
Μετρίως λιπαρό: Το στήθος με την πέτσα.
Πιο άπαχο: Το στήθος χωρίς πέτσα.
Πόσο κοτόπουλο να τρώμε;
Το κοτόπουλο είναι απαραίτητο σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.


Πηγή-Συνέχεια άρθρου: https://www.kathimerini.gr/k/gastronomos/1062777/h-diatrofiki-axia-toy-kotopoyloy/

Exit mobile version