Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα5 τροφές που λευκαίνουν τα δόντια με φυσικό τρόπο -

5 τροφές που λευκαίνουν τα δόντια με φυσικό τρόπο –

 

Η χρώση των δοντιών είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Συμβαίνει όταν το εξωτερικό στρώμα των δοντιών, ή το σμάλτο, αποχρωματίζεται.Υπάρχουν πολλά προϊόντα λεύκανσης δοντιών στην αγορά. Μπορούμε να επιλέξουμε από λευκαντική οδοντόκρεμα μέχρι ταινίες ή τζελ. Ο οδοντίατρος μπορεί επίσης να προσφέρει επαγγελματική λεύκανση.

Αλλά αυτές οι θεραπείες μπορεί να είναι ακριβές. Περιέχουν επίσης χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι σκληρές για τα δόντια και τα ούλα σας. Αν θέλετε να λευκάνετε τα δόντια σας χωρίς χημικά, ίσως αναζητάτε πιο φυσικές θεραπείες. Μια επιλογή είναι να καταναλώνετε τροφές που λευκαίνουν φυσικά τα δόντια σας.

Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτές οι τροφές λειτουργούν, τα αποτελέσματά τους δεν είναι αποδεδειγμένα ερευνητικά. Παρόλα αυτά, δεν θα μας βλάψουν αφού είναι και υγιεινές επιλογές.

5 τροφές που λευκαίνουν τα δόντια με φυσικό τρόπο

Φράουλες

Οι φράουλες περιέχουν μηλικό οξύ. Αυτό το οξύ λέγεται ότι έχει λευκαντικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των λεκιασμένων δοντιών. Το μηλικό οξύ μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή σάλιου σε άτομα με ξηροστομία. Το σάλιο προστατεύει από τη φθορά των δοντιών, μια κοινή αιτία αποχρωματισμού, ξεπλένοντας τις τροφές και τα υπολείμματα.

Καρπούζι

Το καρπούζι έχει περισσότερο μηλικό οξύ από τις φράουλες. Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι λένε επίσης ότι η ινώδης υφή του καρπουζιού τρίβει τα δόντια, γεγονός που βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Ανανάς

Τα δόντια σας καλύπτονται από ένα στρώμα πρωτεϊνών σάλιου. Το στρώμα αυτό προστατεύει τα δόντια, αλλά απορροφά επίσης τις χρωστικές ουσίες από τα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρώση. Και σα να μη φτάνει αυτό, βοηθά στη συσσώρευση βακτηρίων. Εάν τα βακτήρια συσσωρευτούν, μπορούν να προκαλέσουν πλάκα και αποχρωματισμό των δοντιών.

Ωστόσο, ο ανανάς μπορεί με φυσικό τρόπο να διαλύσει αυτό το στρώμα πρωτεϊνών. Περιέχει ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που ονομάζεται βρωμελίνη. Τα πρωτεολυτικά ένζυμα μπορούν να διασπάσουν τις πρωτεΐνες.

Παπάγια

Η παπάγια, όπως και ο ανανάς, περιέχει ένα πρωτεολυτικό ένζυμο. Το ένζυμο στην παπάγια ονομάζεται παπαΐνη. Επίσης, διασπά την πρωτεΐνη, η οποία αφήνει εκτεθειμένα τα δόντια σε βακτήρια. Αυτό βοηθά στη μείωση των λεκέδων και προστατεύει από το σχηματισμό πλάκας.

Γάλα

Το γαλακτικό οξύ στο γάλα μπορεί επίσης να «φωτίσει» το σμάλτο σας. Λέγεται επίσης ότι διεγείρει την παραγωγή σάλιου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων. Η καζεΐνη, μια πρωτεΐνη του γάλακτος, αποτρέπει επίσης τις κηλίδες. Η καζεΐνη βοηθά στην πρόσληψη φωσφορικών αλάτων ασβεστίου για την αποκατάσταση των κοιλοτήτων και την πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε επίσης ότι η καζεΐνη συνδέεται με τις πολυφαινόλες του τσαγιού, γεγονός που εμποδίζει τις τανίνες να κολλήσουν στα δόντια και να προκαλέσουν χρώση. Άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, περιέχουν επίσης γαλακτικό οξύ και καζεΐνη και μπορεί να έχουν παρόμοια επίδραση.

Πόσο καιρό χρειάζονται τα τρόφιμα για να λευκάνουν τα δόντια;

Είναι άγνωστο πόσος χρόνος χρειάζονται αυτές τις τροφές για να λευκαίνουν τα δόντια. Δεν υπάρχουν έρευνες σχετικά με το αναμενόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σε σύγκριση με τα προϊόντα του εμπορίου, οι φυσικές θεραπείες συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Εξαρτάται επίσης από το αρχικό χρώμα των δοντιών σας. Εάν τα δόντια σας είναι σημαντικά λεκιασμένα, πιθανότατα να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δείτε αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και αν τρώτε πολλές τροφές που λερώνουν τα δόντια σας.

Πηγή:

www.healthline.com/health/foods-that-whiten-teeth

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2021/07/5-trofes-leykainoun-dontia-fisiko-tropo/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ