Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα3 λάθη που κάνουν όλες οι γυναίκες και παίρνουν κιλά στην εμμηνόπαυση

3 λάθη που κάνουν όλες οι γυναίκες και παίρνουν κιλά στην εμμηνόπαυση

 

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες διαμαρτύρονται για την αύξηση του σωματικού βάρους στη  μέση ηλικία. Κυρίως όμως, στις γυναίκες οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους, οφείλονται στην εμμηνόπαυση.


Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να σπείρουν τον όλεθρο στο σώμα σας

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις αλλαγές που οι γυναίκες περνούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και βρήκαν ενδείξεις για το πώς να διατηρήσετε το βάρος σας ή να επιτευχθεί η απώλεια κιλών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η περιεμμηνόπαυση ή η πρόωρη εμμηνόπαυση, αρχίζει με τις αλλαγές στον έμμηνο κύκλο μιας γυναίκας.


Οι αλλαγές μπορεί να συμβούν στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετία του σαράντα ή στα μέσα της ηλικίας των πενήντα ετών. Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν μια γυναίκα δεν είχε έμμηνο ρύση για δώδεκα μήνες. Πολλές βιώνουν εξάψεις, δυσκολία στον ύπνο, στη συγκέντρωση και κατήφεια ή ευερεθιστότητα. Μερικές γυναίκες αναφέρουν επίσης, αρθραλγίες και αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ η απώλεια κιλών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι συχνά δύσκολη.

Είναι η αύξηση βάρους στη μέση ηλικία αναπόφευκτη;

Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση πρέπει να κατανοήσουν ότι θα χάνουν τα κιλά με πολύ αργό ρυθμό, παρόλα αυτά η μείωση του σωματικού βάρους δεν είναι ανέφικτη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν μπαίνετε στην εμμηνόπαυση είναι να αποφύγετε κάποια διατροφικά λάθη τα οποία σας προσθέτουν κιλά ή δυσκολεύουν την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Λάθος 1: Αποφεύγετε όλα τα λιπαρά. Όπως έχω αναφέρει και άλλες φορές, δεν ανήκουν όλα τα λιπαρά στην ίδια κατηγορία. Τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα είναι επικίνδυνα για την υγεία, όμως υπάρχουν και τα λεγόμενο καλά λιπαρά, η κατανάλωση των οποίων βοηθάει την απώλεια κιλών αλλά και στην προστασία της καρδιάς. Αντί λοιπόν να προσπαθείτε να αποβάλετε όλα τα λιπαρά από τη διατροφή σας, εντάξτε με μέτρο πάντα, τροφές πλούσιες σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς…).

Λάθος 2: Τρώτε το ίδιο με πριν την εμμηνόπαυση. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης οδηγούν σε μείωση του μεταβολισμού και σε αύξηση του σωματικού βάρους. Έτσι λοιπόν αν συνεχίσετε να τρώτε τις ίδιες ποσότητες φαγητού όπως πριν μπείτε στην εμμηνόπαυση, κατά 99% θα πάρετε κιλά. Για να μπορέσετε να διατηρήσετε ή να χάσετε βάρος πρέπει να κάνετε και αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Λάθος 3: Χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν συναισθηματικό δεκανίκι. Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να φέρει εκτός από σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Αυτό οδηγεί πολλές γυναίκες στην κατανάλωση φαγητού, κυρίως γλυκών, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να ξεπεράσουν  αυτή την ταραχώδη περίοδο της ζωής τους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας με άλλους τρόπους, εκτός από το φαγητό. Κάθε φορά που νιώθετε στρεσαρισμένη ή αγχωμένη βγείτε να κάνετε μια βόλτα, πάρτε τηλέφωνο ένα φίλο σας ή κάντε ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο.

Κατά μέσο όρο οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 51, αλλά μπορεί και να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ποικίλλουν ανάλογα με κάθε γυναίκα. Τα πιο κοινά περιλαμβάνουν τις εξάψεις, τις νυχτερινές εφιδρώσεις, την αύξηση του σωματικού βάρους, την αποθήκευση λίπος στην περιφέρεια και τις μεταβολές της διάθεσης. Ωστόσο ορισμένες γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση χωρίς συμπτώματα.

Τι προκαλεί την εμμηνόπαυση; Οι ορμόνες. Οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη δυο από τις κυριότερες ορμόνες για την αναπαραγωγή. Καθώς πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, αρχίζει η μετάβαση στην εμμηνόπαυση και τα πρώτα συμπτώματα.

Τέλος είναι σημαντικό αναφέρουμε πως εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία, αν και στην ουσία ολοκληρώνει την περίοδο γονιμότητας μιας γυναίκας, είναι ζωτικής σημασίας αυτή να παραμείνει υγιής και σεξουαλικά ενεργή

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

 

Πηγή: https://www.giatros-in.gr/2021/01/05/3-lathi-poy-kanoyn-oles-oi-gynaikes-pairnoyn-kila-stin-emminopaysi/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ