Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα11 σημάδια που προειδοποιούν την εμφάνιση του αλτσχάιμερ

11 σημάδια που προειδοποιούν την εμφάνιση του αλτσχάιμερ

Το αλτσχάιμερ είναι μια από τις πιο τρομακτικές ασθένειες της εποχής μας. Ωστόσο, η έγκυρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ζωή του ασθενούς. Μερικοί απλοί κανόνες που εξηγούν τα πιθανά συμπτώματα μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια έγκαιρα.


Δείτε παρακάτω 11 προειδοποιητικά σημάδια της ανθρώπινης συμπεριφοράς που σχετίζονται με την εμφάνιση αλτσχάιμερ.

image

Υπάρχουν 10 δισεκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλο ενός υγιούς ανθρώπου που μεταδίδουν σήματα στα εσωτερικά όργανα και τους μυς. Το αλτσχάιμερ σπάει την σύνδεση ανάμεσα στους νευρώνες και αυτό οδηγεί σε απώλεια της λειτουργίας των οργάνων και τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Τότε είναι που ο εγκέφαλος αρχίζει πραγματικά να συρρικνώνεται.

Aρχικά, η ασθένεια επηρεάζει τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την μνήμη και την γλώσσα. Σταδιακά καταστρέφεται ένα μεγάλο μέρος του εγκεφάλου και ο άνθρωπος σιγά σιγά χάνει την ικανότητα να λειτουργεί ανεξάρτητα.

Δείτε παρακάτω πως εκτυλίσσεται η ασθένεια.

11. Δυσκολία δημιουργίας σχεδίων, επίλυσης γρίφων και αριθμητικών πράξεων

image

Όταν πρόκειται να ασχοληθεί με την δημιουργία σχεδίων και την επίλυση πράξεων ο άνθρωπος δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Είναι δύσκολο για αυτούς τους ανθρώπους να ετοιμάσουν μια γνωριμη συνταγή, τα υπολογίσουν τα μηνιαία έξοδα και να υπολογίσουν πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να ολοκληρώσουν μια εργασία.

10. Οι καθημερινές δουλειές του σπιτιού γίνονται πιο δύσκολες και πιο κουραστικές

image

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αλτσχάιμερ δεν μπορούν να ολοκληρώσουν με ευκολία τις δουλειές του σπιτιού και τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Μάλιστα, μερικές φορές μπορεί να χαθούν στην πόλη τους, καθώς προσπαθούν να γυρίσουν σπίτι.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να μπορείτε να χειριστείτε κατευθείαν μια καινούργια ηλεκτρονική συσκευή ή αν δεν μπορείτε να ρυθμίσετε την τηλεόρασή σας.

9. Το αίσθημα άγχους αυξάνεται και εμφανίζονται σημάδια κατάθλιψης

image

Το άγχος είναι σύμπτωμα κατάθλιψης και πιθανό σημάδι πρώιμου αλτσχάιμερ. Το αυξανόμενο αίσθημα άγχους συνδέεται με την αύξηση του επιπέδου αμυλοειδούς βήτα στον εγκέφαλο. Οι πλάκες της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης σχηματίζονται στον εγκέφαλο των ανθρώπων που πάσχουν από αλτσχάιμερ και μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν έχετε ένα αίσθημα εξάντλησης ή αν οι καθημερινές σας συνήθειες δεν σας προκαλούν χαρά.

8. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να προσδιορίσουν την τοποθεσία τους και χάνουν την αίσθηση του χρόνου

image

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αλτσχάιμερ χάνουν την αίσθηση του χρόνου: τους είναι δύσκολο να διαχωρίσουν το πόσο είναι μισή ή 5 ώρες, αλλά καταλαβαίνουν το τι συμβαίνει κάθε στιγμή. Πολλές φορές ξεχνάνε πως κατέληξαν σε ένα μέρος.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν ξυπνήσετε ξαφνικά και χρειάζεστε μερικά δευτερόλεπτα για να καταλάβετε τι μέρα είναι και τι ώρα.

7. Υπάρχουν αλλαγές στην αντίληψη εικόνων

Μπορείτε να καταλάβετε ποιο κτίριο είναι πιο κοντά;

image

Για κάποιους ανθρώπους, τα προβλήματα όρασης μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια πρώιμου αλτσχάιμερ: μπορεί να τους είναι δύσκολο να διαβάσουν, να επικεντρωθούν σε ένα κείμενο, να υπολογίσουν μια απόσταση ή να καθορίσουν χρώματα.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν η όρασή σας επιδεινώνεται λόγω ηλικίας.

6. Αρχίζουν προβλήματα ομιλίας και επικοινωνίας

image

Οι ξαφνικές παύσεις στην μέση μιας συζήτησης, η δυσκολία να φέρει στο μυαλό μια ιστορία και οι επαναλαμβανόμενες ιστορίες σε βαθμό που ο άνθρωπος να νομίζει ότι είναι η πρώτη φορά που τις λέει είναι εμφανή σημάδια πρώιμου αλτσχάιμερ. Επίσης, δώστε προσοχή και στο λεξιλόγιο: αν ένας άνθρωπος αρχίζει να χρησιμοποιεί λάθος τις λέξεις ή να εφευρίσκει δικές του είναι προειδοποιητικό σημάδια αλτσχάιμερ.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να φέρετε μια συγκεκριμένη λέξη στο μυαλό σας αυτή την στιγμή.

5. Χάνονται συχνά πράγματα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να θυμηθεί την ακολουθία των ενεργειών του

image

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αλτσχάιμερ βάζουν συχνά τα πράγματα σε ασυνήθιστα μέρη, τα χάνουν ή δεν μπορούν να θυμηθούν την σειρά με την οποία έκαναν κάποιες κινήσεις. Εξαιτίας αυτού έχουν συχνά την αίσθηση ότι τους έχουν κλέψει.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να βρείτε κάτι και δεν θυμάστε που το βάλατε ή που το είδατε τελευταία φορά.

4. Υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος στην δουλειά, τα χόμπι και την επικοινωνία

image

Eξαιτίας του αλτσχάιμερ οι άνθρωποι αρχίζουν σταδιακά να απαρνούνται τις συνηθισμένες τους δραστηριότητες, χόμπι και αθλήματα. Αποφεύγουν τις συναντήσεις με φίλους και τα παιχνίδια της αγαπημένης τους ομάδας χωρίς κάποιον προφανή λόγο.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν κουραστείτε από την δουλειά ή από καθημερινές δραστηριότητες.

3. Υπάρχουν αλλαγές στην διάθεση και την συμπεριφορά

image

Η διάθεση και η προσωπικότητα ενός ανθρώπου με αλτσχάιμερ μπορεί να αλλάξουν χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Ξαφνικά μπορεί να γίνουν τρομαγμένοι, αγχώδεις, καχύποπτοι και ευερέθιστοι.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν έχετε κάποιες συνήθειες στην ζωή σας και κάποιος προσπαθεί να τις διαταράξει και αντιδράτε.

2. Δυσκολία αξιολόγησης και σύγκρισης

image

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αλτσχάιμερ είναι δύσκολο να εκτιμήσουν τις συνέπειες των αποφάσεων τους. Με άλλα λόγια, τους είναι δύσκολο να διακρίνουν την αξία ενός προϊόντος από την πραγματική του αξία και γι’ αυτό πέφτουν εύκολα θύματα απατεώνων.

Επίσης, οι άνθρωποι που πάσχουν από αλτσχάιμερ σταματάνε να φροντίζουν την εμφάνισή τους, να χτενίζουν τα μαλλιά τους ή να ακολουθούν απλούς κανόνες υγιεινής.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν κάνετε λάθη κατά καιρούς, τα παραδέχεστε και προσπαθείτε να τα αποφύγετε την επόμενη φορά.

1.Η μνήμη αρχίζει να φθίνει, τα χέρια και τα πόδια “ξεχνάνε” τις συνηθισμένες κινήσεις τους

image

Ένα εμφανές σημάδι της νόσου αλτσχάιμερ είναι η αδυναμία απομνημόνευσης και εκμάθησης καινούργιων πληροφοριών. Ταυτόχρονα, οι ήδη αποκτηθείσες ικανότητες αρχίζουν σταδιακά να χάνονται, όπως η ικανότητα να κάνουμε ποδήλατο ή να ζωγραφίζουμε.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν δεν θυμάστε αμέσως τα ονόματα ανθρώπων που δεν γνωρίζετε καλά ή δεν συναντάτε συχνά.

Πηγή: https://www.citypatras.gr/ygeia/11-simadia-poy-proeidopoioyn-tin-emfanisi-altschaimer/?fbclid=IwAR2i2MHuE9bFc1GaqjFYcOtqj5318IrWiLa66LvcF9FCc8fDlF3csYm_Xto

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ