Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα10 ιδανικά αιθέρια έλαια για ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

10 ιδανικά αιθέρια έλαια για ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί για τη γυναίκα την είσοδό της σε μια νέα περίοδο στη ζωή της. Είναι το τέλος των μηνιαίων επισκέψεων της έμμηνου ρύσης. Αν και ορισμένες γυναίκες αρχίζουν να νιώθουν αυτές τις αλλαγές από τα τέλη της δεκαετίας των 30, τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται από τα 40 και μετά. Η εμμηνόπαυση, εξ ορισμού, επιτυγχάνεται μετά από 12 συνεχόμενους μήνες έλλειψης της έμμηνου ρύσης.


Κάποια από τα κυριότερα συμπτώματα είναι η κόπωση, οι εξάψεις, η οξυθυμία και η αϋπνία, τα οποία μπορεί να επιδράσουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες. Αν και κάποιες γυναίκες στρέφονται στην ορμονική θεραπεία για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα, η θεραπεία αυτή συνοδεύεται από κάποιες παρενέργειες και πιθανότητες επιπλοκών.

Οι έρευνες τονίζουν ότι μετά τον πρώτο χρόνο θεραπείας αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού και όσο αυτή συνεχίζεται, το ρίσκο μεγαλώνει. Έχει επίσης παρατηρηθεί σε άλλες σχετικές έρευνες η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του μαστού, όπως και των πνευμόνων, όπως και άνοια, αλλά και ακράτεια.

 

Εξαιτίας αυτών των κινδύνων, συστήνεται συνήθως η αποφυγή αυτής της θεραπείας και η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.

10 σημαντικά αιθέρια έλαια που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε με φυσικό τρόπο τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

1. Salvia sclarea (Σάλβια η ερυθρανθής)

Η λαϊκή του ονομασία είναι άγιος Γιάννης ή γοργόγιαννη και το αιθέριο έλαιό του θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως η πιο αποτελεσματική ουσία για την εξισορρόπηση των ορμονών.

Μπορεί να ανακουφίσει όχι μόνο από συμπτώματα εμμηνόπαυσης όπως εξάψεις και άγχος, αλλά και να μειώσει την ένταση και τη συχνότητά τους, όπως και τις νυχτερινές εφιδρώσεις.

Επίσης, μπορεί να μειώσει τις κοιλιακές κράμπες της περιόδου. Η ικανότητά του να ρυθμίζει τις ορμόνες σημαίνει επίσης ότι μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση και να καταπολεμήσει τις τάσεις κατάθλιψης.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Phytotherapy Research έδειξε ότι η εισπνοή της σάλβιας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης κατά 36%, ενώ επίσης βελτίωσε τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.

Τα υψηλά ποσοστά κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του βάρους, κατάθλιψη και πολλά άλλα προβλήματα. Οι μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, αλλά μετά τη δοκιμή, παρατήρησαν ότι η σάλβια επέδρασε σημαντικά στη βελτίωση της διάθεσής τους και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

2. Φασκόμηλο

Όπως και η σάλβια, που προαναφέρθηκε, έτσι και το φασκόμηλο είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των εξάψεων. Το αιθέριο έλαιό του έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικώς ότι μειώνει τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Σε έρευνα, οι συμμετέχουσες είδαν την υπερβολική εφίδρωσή τους να μειώνεται αισθητά, αφού τους χορηγήθηκε εκχύλισμα φασκόμηλου.

Αρκετές ακόμη τέτοιες μελέτες έρχονται να στηρίξουν την ικανότητα του φασκόμηλου να μειώνει τη συχνότητα και ένταση τέτοιων συμπτωμάτων. Αν και οι επιστήμονες δεν είναι 100% βέβαιοι, πιστεύουν ότι οφείλεται στα οιστρογόνα που περιέχει και μπορεί να εξισορροπεί τις ορμονικές εκρήξεις στο σώμα μας.

3. Ρωμαϊκό χαμομήλι

Καταπραϋντικό και χαλαρωτικό. Μειώνει το στρες και τις εξάψεις. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν τον πυρετό, λόγω της δροσιστικής ιδιότητάς του, όπως και της αντιμετώπισης της νευρικότητας.

Συνδυάστε το με σάλβια (10 σταγόνες από το κάθε αιθέριο έλαιο σε 80 ml περίπου νερό), για να μειώσετε τις έντονες εξάψεις και εφιδρώσεις. Κάποια άλλα οφέλη του ρωμαϊκού χαμομηλιού είναι η πνευματική χαλάρωση, η καταπολέμηση της κατάθλιψης, η ανακούφιση από το στρες και η αντιμετώπιση της αϋπνίας (βελτίωση της ποιότητας του ύπνου).

4. Μέντα

Η μέντα είναι αναζωογονητική, δροσιστική και ανεβαστική. Δροσίζει το σώμα, όταν οι εξάρσεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις χτυπήσουν. Εδώ η μινθόλη είναι η υπεύθυνη συστατική ουσία που ξεγελά το νου σας να νιώσει ότι σε όποιο σημείο του σώματος εφαρμοστεί, περνά ένα δροσερό αεράκι.

Η επιδερμίδα απορροφά το αιθέριο έλαιο και συνεισφέρει σε αυτή την πραγματικά ανακουφιστική αίσθηση. Η μέντα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καταπολεμήσει τη κόπωση, ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Όταν νιώσετε ανεξήγητη κούραση, αρπάξτε το μπουκαλάκι με το αιθέριο έλαιο και εισπνεύστε ή απλά προσθέστε το στο αποσμητικό χώρου.

Αν το αραιώσετε μάλιστα σε νερό, μπορείτε να το ψεκάσετε πάνω σας, για να μειώσετε την αίσθηση πνευματικής κόπωσης και να βελτιώσετε τη συγκέντρωση.

5. Λεμόνι

Το λεμόνι μπορεί να αντιμετωπίσει αρκετά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αφού έχει αναζωογονητική δράση, τόσο στο σώμα, όσο και στο νου. Όταν νιώσετε κόπωση ή έχετε θολή σκέψη, προτιμήστε το για να αυξήσει τη συγκέντρωση και την εγρήγορσή σας.

Προσθέστε το στο αποσμητικό του σπιτιού σας και στο γραφείο σας για να μείνετε συγκεντρωμένοι. Ή απλά τρίψτε λίγες σταγόνες στις παλάμες και εισπνεύστε. Τρίτη επιλογή αποτελεί βεβαίως ένα αναζωογονητικό μπάνιο με λίγες σταγόνες στη μέση της ημέρας σας, ώστε να πάρετε δυνάμεις.

6. Θυμάρι

Το θυμάρι θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στον πλανήτη και χρησιμοποιείται στην ιατρική από τα αρχαία χρόνια. Το αιθέριο έλαιό του είναι κατάλληλο για την εξισορρόπηση των ορμονών, βοηθώντας στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Βελτιώνει και ελέγχει την παραγωγή προγεστερόνης, επηρεάζοντας έτσι και τα επίπεδα του στρες, αλλά και της ικανότητάς μας να χαλαρώνουμε. Μπορείτε να προσθέσετε αιθέριο έλαιο θυμαριού στο αποσμητικό χώρου σας, να το εισπνεύσετε κατευθείαν από το μπουκάλι ή να προσθέσετε λίγες σταγόνες στο μπάνιο σας.

7. Γεράνι

Το γεράνι είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές και αποτοξινωτικές του ιδιότητες. Βοηθά στη βελτίωση του ξηρού δέρματος, συνηθισμένο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Θεωρείται, μάλιστα, ότι ρυθμίζει τις ορμονικές εκκρίσεις, αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και της εμμηνόπαυσης, με την ικανότητα να μειώνει τον εκνευρισμό και το άγχος.

Σε έρευνα που εστίασε σε γυναίκες με εμμηνόπαυση, εκείνες που έκαναν αρωματοθεραπεία για οκτώ εβδομάδες, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από γεράνι και αμύγδαλο παρατήρησαν βελτίωση της διάθεσης και της κατάθλιψης που αντιμετώπιζαν.

8. Λεβάντα

Η λεβάντα είναι εξαιρετικά δημοφιλής για την ικανότητά της να φέρνει χαλάρωση και ηρεμία, αλλά και να εξισορροπεί τη διάθεσή μας, ενισχύοντας παράλληλα και την ποιότητα του ύπνου μας (κάτι που βοηθά πολύ στις αϋπνίες της εμμηνόπαυσης). Τα παλιά χρόνια μάλιστα, γέμιζαν τα μαξιλάρια με άνθη λεβάντας για έναν ανέμελο και ξεκούραστο ύπνο.

Έχουν επίσης υπάρξει επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η λεβάντα στην αρωματοθεραπεία μπορεί να επιβραδύνει τη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος. Είναι τόση η χαλάρωση που προσφέρει που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να εξισορροπήσει και τα ορμονικά επίπεδα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρήσεις της. Προσθέστε το στο αποσμητικό χώρου σας, ρίξτε λίγες σταγόνες σε διάφορα σημεία πίεσης, όπως στους καρπούς και πίσω από τα αυτιά σας ή προσθέστε λίγες σταγόνες στο βραδινό, ζεστό σας μπάνιο.

9. Λάιμ (μοσχολέμονο)

Το λάιμ έχει παρόμοια δράση με το λεμόνι ως προς το ότι ανεβάζει τη διάθεσή μας και μας ενεργοποιεί στο νου και στο σώμα. Βοηθά να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να δούμε πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, ενώ ανακουφίζει από πνευματική κόπωση. Χρησιμοποιήστε το όπως το λεμόνι, σε αποσμητικό χώρου ή τρίψτε λίγες σταγόνες στις παλάμες των χεριών σας και εισπνεύστε.

10. Κυπαρίσσι

Το κυπαρίσσι ως αποτοξινωτικό αιθέριο έλαιο αποδεικνύεται εξαιρετικό για όσους ταλαιπωρούνται από φούσκωμα και κατακράτηση υγρών. Επίσης βοηθά στη βελτίωση της ορμονικής ισορροπίας, χάρη στις χαλαρωτικές του επιδράσεις στο νευρικό σύστημα. Γι’ αυτό και είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων, όπως εξάψεις.

 

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2021/03/10-idanika-aitheria-elaia-gia-emminopafsi/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ