Αυτά είναι τα λάθη στην ανατροφή των παιδιών που είναι πιθανό να δημιουργήσουν τους αυριανούς εγωιστές. Τους αυριανούς δύσκολους-δύστροπους ανθρώπους. Αυτούς που κάνουν τη ζωή κόλαση στους άλλους, που τα θέλουν όλα στο χέρι, που τα θέλουν όλα «χθες», που δεν έχουν ενσυναίσθηση, που θαρρούν ότι τους ανήκει το σύμπαν όλο. Εύκολα μπορείς να βρεις τρεις τέτοιους ανθρώπους στη ζωή σου και αν κάτσεις μία ώρα σε μια παιδική χαρά μπορείς να καταλάβεις και ποιο παιδί έχει την τάση να γίνει ένας τέτοιος ενήλικας.
Τα καλομεγαλωμένα παιδιά
Πόσο σπάνιο είναι στις μέρες μας να ακούσεις ένα παιδάκι να πει: «Ευχαριστώ, παρακαλώ, καλημέρα». Τα παιδιά τα καλομεγαλωμένα με καλούς τρόπους σπανίζουν. Και η αλήθεια είναι ότι όταν έχει γίνει σωστή δουλειά στο σπίτι, αυτό φαίνεται. Φαίνεται όταν δεν είναι οι γονείς του μπροστά. Όταν έχεις μια συναναστροφή με ένα παιδάκι και φέρεται με τον τρόπο που του έμαθαν οι γονείς του, ακόμα και όταν εκείνοι δεν είναι παρόντες.
Η ανατροφή ενός ανθρώπου είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που καλούμαστε να κάνουμε οι γονείς. Κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το manual που πρέπει να πατήσει. Πολλές φορές ξυπνάνε οι αναμνήσεις της δικής μας ανατροφής και πράγματα που μας έμαθαν εμάς όταν ήμασταν παιδιά, βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι ήταν σωστό.
Οι μελέτες δείχνουν ότι ήδη από την ηλικία των 3 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν συμπόνια και ενσυναίσθηση και είναι σε θέση να καταλάβουν ότι τα συναισθήματα και οι εμπειρίες τους μπορεί να είναι διαφορετικά από εκείνα των άλλων. Ας πάρουμε αυτό σαν κάτι δεδομένο.
5 τοξικά λάθη στην ανατροφή των παιδιών που δημιουργούν τους αυριανούς εγωιστές
Σε όλα ναι!
Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι εκείνα τα παιδιά που μεγάλωσαν με αυτόν τον τρόπο νοιάζονται περισσότερο για τον εαυτό τους, δείχνουν λιγότερη ενσυναίσθηση για τους άλλους, δεν έχουν ισχυρή εργασιακή ηθική και είναι πιθανό να συμπεριφέρονται λες και οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτά αλλά για όλους τους άλλους.
Χρειάζεται τα παιδιά να ακούνε και κάποια όχι μερικές φορές. Όχι, δεν πρόκειται να του καθαρίσεις. Όχι, δεν θα του αγοράσεις αυτό που θέλει. Όχι, δεν πρόκειται να σου μιλήσουν με αυτόν τον τρόπο. Τα γνωστά όρια που λέμε για όλα τα θέματα της ζωής μας, ισχύουν και για τα παιδιά μας.
Το να υπάρξουν συνέπειες στις μη λειτουργικές και ανθυγιεινές συνήθειες, θα υποστηρίξει την ικανότητά τους να βλέπουν τις καταστάσεις από διαφορετική οπτική γωνία.
Το μάθημα της ματαίωσης
Πόσο δύσκολο είναι διαχειριστεί ένα παιδί την ήττα, την ματαίωση, την απογοήτευση; Για παράδειγμα, αυτό που λέω πάντα, το φλουρί και η βασιλόπιτα. Το έθιμο της βασιλόπιτας, έχει ΜΟΝΟ ένα φλουρί όχι 3 ή 4 ή όσα είναι τα παιδιά σε ένα σπίτι.
Όχι δεν είναι μικρό, άσε επιτέλους αυτήν τη δικαιολογία που σε βολεύει. Έτσι το έμαθες. Δεν έσκυψες πάνω του να του πεις ότι μπορεί να κερδίσει και κάποιος άλλος το φλουρί, ο μπαμπάς για παράδειγμα και αυτό είναι οκ.
Pexels
Δεν ασχολείται με το τι γίνεται στον κόσμο-Μήπως γιατί νομίζει είναι αυτό το κέντρο του κόσμου;
Εκεί γύρω στα οκτώ ετών, τα παιδιά είναι σε θέση να καταλάβουν ότι τα συναισθήματα ενός ατόμου μπορεί να μην βασίζονται σε αυτό που τους συμβαίνει αυτή τη στιγμή, αλλά αντίθετα μπορεί να είναι αποτέλεσμα των γενικών συνθηκών της ζωής τους.
Κατά τη διάρκεια αυτής της αναπτυξιακής περιόδου, τα παιδιά αποκτούν επίσης μια πιο συγκεκριμένη κατανόηση και ενσυναίσθηση για μια ομάδα καταπιεσμένων ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να μιλάτε για κάποια από τα πράγματα που γίνονται στον κόσμο, στις ειδήσεις, στην κοινωνία που ζουν. Με ένα μέτρο φυσικά.
Αυτή είναι η ευκαιρία να μιλήσετε στο παιδί για τον εθελοντισμό, τη φροντίδα και την υποστήριξη προς τους άλλους. Το παράδειγμα που θα δώσεις θα κάνει την μεγαλύτερη δουλειά και όχι το τι θα πεις. Αν το παιδί δει ότι ο γονιός του,νοιάζεται πραγματικά και φροντίζει ώστε να ανακουφιστούν εκείνοι που χρειάζονται βοήθεια, θα το κάνουν και εκείνα.
*Όσο περισσότερους σπόρους συμπόνιας σπείρεις, τόσο περισσότερο τα παιδιά σου θα θερίζουν μια ζωή συμπόνιας- αγάπης-ενσυναίσθησης για τους άλλους.
Δεν γνωρίζει την εθελοντική εργασία
Δεν μπορούμε πάντα να καταλάβουμε αυτό που έχει περάσει κάποιος άλλος, αλλά μπορούμε να συνδεθούμε σε ανθρώπινο επίπεδο μέσω του εθελοντισμού.
Συμπόνια σημαίνει να συγκεντρώνεσαι γύρω από αυτήν την κοινή ιδέα να βλέπεις άλλους και να προσπαθείς να κατανοήσεις τις βιωμένες εμπειρίες τους, με τρόπους που ανοίγουν την καρδιά σου βοηθώντας τους.
Έχεις πάει ποτέ να μαγειρέψεις ή να βοηθήσεις στη δημιουργία φαγητού για μια ομάδα που χρειάζεται τροφή; Πήγαινα στο παρελθόν και καθάριζα κρεμμύδια και πατάτες, ή καθάριζα τα ταψιά για το συσσίτιο και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι όταν έφευγα από εκεί ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Τα παιδιά μας αυτές τις μέρες που είναι σπίτι μπορούν μια μέρα να βοηθήσουν στην παρασκευή φαγητού. Ρώτα στον Δήμο ή στην εκκλησία που ετοιμάζουν φαγητά, αν μπορείς να βοηθήσεις με τα παιδιά σου.
Δώσε αυτή την ευκαιρία και το δώρο στο παιδί σου. Να βοηθήσουν, να φανούν χρήσιμα σε έναν άλλο άνθρωπο, να λάβουν το δώρο του εθελοντισμού. Φύτεψε αυτό το σποράκι μέσα του και ποτέ δεν θα ασχοληθείς στο μέλλον αν το παιδί σου θα νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του.
Στη ζωή δεν είναι μόνο οι 3-4 άνθρωποι της οικογένειάς μας που αξίζουν την αγάπη μας αλλά όλοι, οι περισσότεροι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε.
Τα παιδιά
Κανένα παιδί δεν γεννιέται «κακό». Τα παιδιά γεννιούνται και είναι όλα σαν λευκή σελίδα χαρτί. Έχει βέβαια το καθένα κάποια κομμάτια του χαρακτήρα του, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επέμβουμε με τη διαπαιδαγώγηση σαν γονείς. Αν κάτι δε σου αρέσει, βάλε τα όριά σου.
Λαμπρινή Λαδά 4 January 2023
Πηγή: https://ipop.gr/parenting/5-lathi-stin-anatrofi-ton-paidion-poy-mpo/