Η λέξη Σούπερ στην κουζίνα δεν χρειάζεται να σημαίνει στοίβες από κατσαρόλες στον νεροχύτη. Μπορεί να σημαίνει έξυπνο μαγείρεμα, λιγότερο πλύσιμο και περισσότερο καναπέ. Με λίγη στρατηγική, μειώνεις σκεύη χωρίς να θυσιάζεις γεύση. Οι έρευνες για «kitchen time» δείχνουν ότι το πλύσιμο πιάτων τρώει συχνά περισσότερο χρόνο από το ίδιο το μαγείρεμα. Επομένως, αν κόψεις σκεύη, κόβεις και λεπτά βαρετής δουλειάς. Άρα, περισσότερο Netflix, λιγότερο Fairy. Ας δούμε πώς θα κάνεις το καθημερινό μαγείρεμα πραγματικά αποδοτικό και… λίγο πιο αστείο.
Γιατί το Σούπερ μαγείρεμα θέλει λιγότερα σκεύη
Όσο περισσότερα σκεύη χρησιμοποιείς, τόσο αυξάνεις τον «κρυφό» χρόνο της συνταγής. Δεν μετρά μόνο ο χρόνος στην κατσαρόλα, αλλά και ο χρόνος στο σφουγγάρι. Επιπλέον, κάθε extra τηγάνι σημαίνει περισσότερο απορρυπαντικό και νερό, άρα μεγαλύτερο κόστος. Συνεπώς, η μείωση σκευών είναι και οικολογική και οικονομική κίνηση.
8 Σούπερ τρόποι για να μαγειρεύεις με λιγότερα σκεύη
Σούπερ combo: φαγητά one-pot
Μαγείρεψε ζυμαρικά, σούπες ή ριζότο σε μία κατσαρόλα. Βάζεις όλα τα υλικά διαδοχικά και εκμεταλλεύεσαι τον ίδιο ζωμό. Έτσι, μειώνεις σκεύη, κερδίζεις γεύση, γιατί όλα «δένουν» μεταξύ τους, και στο τέλος πλένεις μόνο ένα βασικό σκεύος.
Βάζεις κρέας ή ψάρι και γύρω γύρω λαχανικά. Ρυθμίζεις το ψήσιμο σωστά και έχεις πλήρες γεύμα σε ένα μόνο ταψί. Παράλληλα, γλιτώνεις κατσαρόλες για συνοδευτικά και περιορίζεις τα απορρυπαντικά.
Σούπερ οργάνωση πριν το μαγείρεμα
Χρησιμοποίησε μία μεγάλη ξύλινη επιφάνεια κοπής. Κόψε πρώτα τα υλικά που λερώνουν λιγότερο (π.χ. λαχανικά) και μετά τα «δύσκολα» (κρέας). Έτσι, δεν χρειάζεσαι τρία διαφορετικά σανίδια και πλένεις μόνο ένα.
Αντί για δεκάδες μικρά μπολάκια, χρησιμοποίησε 1–2 μεγαλύτερα και πρόσθεσε τα υλικά με σειρά. Αφού μπουν όλα στην κατσαρόλα, μένει πίσω μόνο ένα μπολ για πλύσιμο. Λιγότερο χαμός στον πάγκο, πιο ήρεμο μυαλό.
Σούπερ τεχνικές μαγειρέματος
Ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι ψήνει κρέας, σοτάρει λαχανικά και ζεσταίνει σάλτσες. Αντί για τρία διαφορετικά σκεύη, χρησιμοποιείς ένα. Ωστόσο, φρόντισε να μην το «φορτώνεις» υπερβολικά, για να ψήνονται σωστά όλα.
Αν έχεις έτοιμο φαγητό, ζέστασέ το σε πυρέξ στον φούρνο, μαζί με συνοδευτικά. Έτσι, αποφεύγεις μικρές κατσαρολίτσες μόνο για «ένα ζέσταμα». Εξοικονομείς χρόνο και χώρο στο μάτι της κουζίνας.
Σούπερ εξοικονόμηση σερβιρίσματος
Δεν χρειάζεται πάντα να μεταφέρεις σε πιατέλες. Στο οικογενειακό τραπέζι, η κατσαρόλα στη μέση λειτουργεί μια χαρά. Μειώνεις τα σκεύη σερβιρίσματος και, κατά συνέπεια, τον χρόνο καθαριότητας μετά.
Μπολ που αντέχουν φούρνο ή φούρνο μικροκυμάτων λειτουργούν και για προετοιμασία και για σερβίρισμα. Ένα μπολ για μαρινάδα, ψήσιμο και τραπέζι. Αν θέλεις έξτρα ιδέες, δες και αυτόν τον [οδηγό για Σούπερ λιγότερα πιάτα](https://example.com).
Κλείνοντας: κάνε το μαγείρεμα πραγματικά Σούπερ
Αν εφαρμόσεις ακόμη και 2–3 από τους παραπάνω τρόπους, θα δεις άμεση διαφορά στον νεροχύτη σου. Δοκίμασε τους, προσαρμόσέ τους στο στιλ σου και μοιράσου το άρθρο με όποιον γκρινιάζει για το πλύσιμο πιάτων στο σπίτι.

