Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΤο πρωτόγαλα έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο εμβόλιο

Το πρωτόγαλα έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο εμβόλιο

Είναι ένα ειδικό έκκριμα από τους μαστικούς αδένες των θηλαστικών κατά την όψιμη εγκυμοσύνη και τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό (τοκετός). Παράγεται επίσης από ορισμένα πτηνά τις τελευταίες ημέρες ωοτοκίας. Αυτό το «προ-γάλα» είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων ανοσοσφαιρινών (αντισωμάτων) και αυξητικών παραγόντων. Περιέχει επίσης μια ποικιλία άλλων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων υδατανθράκων, λιπιδίων, βιταμινών και μετάλλων.


Το πρωτόγαλα έχει μια σειρά από οφέλη για τα νεογέννητα θηλαστικά. Τα αντισώματα στο πρωτόγαλα βοηθούν στην προστασία του νεογέννητου από μόλυνση, ενώ οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν την ανάπτυξη του γαστρεντερικού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πρωτόγαλα θεωρείται επίσης ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Στον άνθρωπο, το πρωτόγαλα εκκρίνεται τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό και μπορεί να συλλεχθεί από τους μαστούς με έκφραση με το χέρι ή με αντλία. Στη συνέχεια μπορεί να χορηγηθεί στο μωρό από το στόμα ή μέσω σωλήνα. Διατίθενται επίσης συμπληρώματα πρωτογάλακτος, τα οποία μπορούν να ληφθούν από τους γονείς τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης για να ενισχύσουν τα δικά τους επίπεδα αντισωμάτων.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το πρωτόγαλα μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό για τους ενήλικες. Τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος έχει βρεθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ