Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΓιατί τα σημερινά παιδιά σταμάτησαν να παίζουν τα κλασικά παιχνίδια; Όλες εκείνες...

Γιατί τα σημερινά παιδιά σταμάτησαν να παίζουν τα κλασικά παιχνίδια; Όλες εκείνες οι αξίες που δεν έμαθαν σταματώντας το παιχνίδι

Τα σημερινά παιδιά δεν παίζουν πια και αυτή είναι μια αλήθεια που βιώνουμε όλοι οι γονείς. Κούκλες, ποδοσφαιράκι, επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια που απαιτούν χρόνο. Θυμάμαι ότι έπαιζα κούκλες ακόμα και στα 12 και 13 μου. Μου άρεσε πολύ να πλάθω τις ιστορίες και να παίζω ή μαραθώνιους επιτραπέζιων. Επιτραπέζια παίζαμε με τις ώρες ακόμα και στα φοιτητικά μας χρόνια, σε καφετέριες που είχαν παιχνίδια και στρωνόσουν στο παιχνίδι με τις ώρες. Αντίθετα τα σημερινά παιδιά θέλουν να παίξουν σύντομα παιχνίδια που να μην κρατούν πάνω από μισή ώρα. Ακόμα και αν βρεθούν μαζί σε σπίτια με τους φίλους τους, το καθένα έχει τη δική του συσκευή και παίζουν σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπου συναντιούνται και εκεί και παίζουν στον διαδικτυακό χώρο.


Γιατί τα παιδιά δεν παίζουν πια;

Δεν θα κατηγορήσω τις οθόνες και την φρενήρη εποχή που ζούμε. Τα περισσότερα παιδιά θέλουν έναν ενήλικα από κοντά να τους ξεκινήσει ένα παιχνίδι. Ακόμα και αν έχει αδερφάκια το παιδί θέλει τη μαμά ή τον μπαμπά να παίξει και αυτός μαζί τους. Οι γονείς έχουμε ελάχιστο χρόνο για να αφιερώσουμε στο παιχνίδι πια. Αυτό το μισάωρο δεν περισσεύει, αν και όταν καταφέρουμε να κάτσουμε κάτω στο χαλί και να πιάσουμε ένα παιχνίδι μαζί με το παιδί μας, βλέπουμε ότι αυτό ήταν που χρειαζόμασταν. Να κλείσουμε για λίγο τον διακόπτη και να αφοσιωθούμε mindful στο παιχνίδι και στο παιδί μας.

 

Οι ταχύτητες είναι πολύ γρήγορες, το παιδί έχει μάθει από τη γέννησή του κιόλας ότι τα πάντα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Θες να δεις καρτούν, πατάς το κουμπί και το βάζεις, θες να ακούσεις το ελεφαντάκι για χιλιοστή φορά, το πατάς στο YouTube και το ακούς, θες να δεις στο λεπτό τη γιαγιά ή τη φίλη σου την καλείς βιντεοκλήση και τη βλέπεις. Δεν χρειάζεται να περιμένουν. Έτσι τα παιδιά σήμερα δεν έχουν την υπομονή και τον χρόνο, να περιμένουν για να παίξουν τα κλασικά παιχνίδια.

Μεγάλωσες απότομα καλό μου παιδί

Δεν μοιάζουν τα σημερινά παιδιά σαν να σταμάτησαν να «είναι παιδιά»; Σαν να μεγάλωσαν απότομα; Ένας μικρός άνθρωπος που κατοικεί σε έναν μικροσκοπικό σώμα που μεγαλώνει με απίστευτους ρυθμούς κάθε μέρα και ξέρει άπειρα πράγματα, ή ακόμα και αν δεν τα ξέρει, γνωρίζει πού πρέπει να ψάξει για να τα βρει.

προσαρμογή μετά τις γιορτές

Unsplash/Chris Hardy

Κάποιες από τις αξίες του παιχνιδιού

Στρατηγική σκέψη. Βοηθά το παιδί να πλάσει την στρατηγική ώστε να παίξει το παιχνίδι πιο σωστά για να κερδίσει. Δοκιμάζει, προσπαθεί, διαβάζει τον αντίπαλο. Δεν μοιάζει αλήθεια με μια μικρογραφία της ζωής το παιχνίδι; Καθημερινά τα παιδιά μας και εμείς είμαστε αντιμέτωποι με χ προβλήματα. Η εμπειρία ενός παιχνιδιού στρατηγικής μας βοηθά να κάνουμε κοπιάρουμε συμπεριφορές στην ζωή μας.

Βοηθά να εξασκήσεις την μνήμη σου. Έχεις δοκιμάσει να παίξεις το κλασικό παιχνίδι «Μνήμη»; με το παιδί σου; Εκεί σε θέλω. Αν θες να γίνεις καλύτερος στη μνήμη παίζε αυτό το παιχνίδι και αφοσιώσου για 30 λεπτά σε αυτό. Σε λίγες μέρες θα είσαι ξεφτέρι εγγυημένα.

Βοηθά στο να χτιστεί η συνεργασία.

Η αίσθηση του ανήκειν! Η ομάδα πάνω από όλα. Αν πάμε μαζί θα πάμε πιο μακριά και αυτός είναι ένας κανόνας που κερδίζει και στη ζωή αλλά και στα παιχνίδια.

Αν θες να μάθεις κάτι το μαθαίνεις πιο εύκολα μέσα από το παιχνίδι και αυτό είναι κάτι που υποστηρίζει η μοντεσσοριανή θεωρία.

Μας φέρνει αντιμέτωπους με την ήττα. Η αλήθεια είναι ότι ή θα κερδίσεις ή θα χάσεις στη ζωή και στα παιχνίδια. Βέβαια κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ήττα αλλά μάθημα. Ναι αυτό είναι κάτι που θα μάθει το παιδί και μέσα από το παιχνίδι θα δει πώς είναι να έρθεις αντιμέτωπος με την ματαίωση της ήττας, με το τι πήγε λάθος, τι θα μπορούσα να κάνω αλλιώς την επόμενη φορά για να κερδίσω. Το ξέρω ότι η ήττα είναι κάτι που δεν αντέχουν κάποια παιδιά, όλα όμως είναι θέμα οπτικής. Ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι όταν παίζεις εσύ και όταν χάνεις είναι ένα μάθημα για εκείνο. Αν είσαι σαν τη Μόνικα στα φιλαράκια ίσως πρέπει να το σκεφτείς πριν παίξεις με το παιδί σου.

Δίνει κίνητρο και μαθαίνουν να βάζουν στόχους. Το παιχνίδι είναι ένας εύκολος τρόπος να το καταφέρει το παιδί αυτό και να λάβει το μάθημα της στοχοθεσίας που είναι εξαιρετικά χρήσιμο για όλη του τη ζωή.

Όλα αυτά τα παιχνίδια…

Αν το παιδί σου δεν παίζει με τα κλασικά παιχνίδια, ίσως είναι η ώρα να δείτε με το παιδί το επικό toy story που θα το βοηθήσει να καταλάβει πώς «νιώθουν» τα παιχνίδια… Είναι τόσο κρίμα ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια να είναι σε εκκρεμότητα και να περιμένουν να παιχθούν…

 

Tags : Feature

Λαμπρινή Λαδά 11 January 2023

Πηγή: https://ipop.gr/parenting/giati-ta-paidia-den-paizoyn-pia-poia-ei/?fbclid=IwAR0BF_TURVsgbZfUAR-gS7hg2S_bL-A4ceO6nexFs2DHYnz_QQZ2uAsDZnQ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ