Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠώς θα καταλάβεις αν η γάτα σου έχει αφυδατωθεί; - Τα SOS...

Πώς θα καταλάβεις αν η γάτα σου έχει αφυδατωθεί; – Τα SOS συμπτώματα που μαρτυρούν ότι πρέπει να επισκεφτείς αμέσως τον κτηνίατρο

Αν είσαι γατο-γονιός τότε είναι πολύ πιθανόν να γνωρίζεις ότι οι γάτες αποφεύγουν ενστικτωδώς να πίνουν στάσιμο νερό, γεγονός το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Επειδή, όμως, δεν είναι εφικτό να μετράς τις γουλιές τις γάτας σου, πώς θα ξέρεις εάν το τριχωτό μωρό σου έχει αφυδατωθεί;


O κίνδυνος της αφυδάτωσης επιδεινώνεται τους θερμότερους μήνες και σίγουρα θα ξέρεις ότι οι γάτες είναι πονηρές και κρύβουν τι ασθένειές τους. Πώς θα καταλάβεις, λοιπόν, ότι η γάτα σου έχει αφυδατωθεί;

Τι είναι η αφυδάτωση;

 

Ο ιατρικός ορισμός της αφυδάτωσης της γάτας είναι απώλεια νερού περίπου 5%. Απώλεια πάνω από 10% νερού θεωρείται σοβαρή αφυδάτωση. 

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει όλα τα συστήματα του σώματος μιας γάτας, καθώς οι ηλεκτρολύτες του νερού – όπως το νάτριο, το κάλιο και το χλωρίδιο – είναι απαραίτητοι για την υγιή λειτουργία των οργάνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες. 

Εάν η γάτα σου υποφέρει από σοβαρή αφυδάτωση, επισκέψου αμέσως έναν κτηνίατρο – μπορεί να τη θεραπεύσει γρηγορότερα και καλύτερα από ό, τι μπορείς μόνη σου.

 

Γιατί οι γάτες παθαίνουν συχνά αφυδάτωση;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση της γάτας. Η αλήθεια είναι ότι, όπως όλα τα ζωντανά όντα, οι γάτες έχουν ευαίσθητα συστήματα και πολλοί παράγοντες μπορούν να τα διαταράξουν. Σε ζεστό καιρό, οι γάτες μπορεί να χάσουν επιπλέον υγρά. Εάν η γάτα σου είναι άρρωστη για άλλο λόγο, τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας, όπως η διάρροια ή ο έμετος, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια νερού. Η αφυδάτωση μπορεί να είναι και αποτέλεσμα διαβήτη, υπερθυρεοειδισμού ή νεφρικής νόσου. 

αφυδάτωση γάτας αντιμετώπιση

Pexels

Τα συναισθηματικά προβλήματα μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αφυδάτωση. Εάν η γάτα σου είναι αναστατωμένη με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ή βίωσε πρόσφατα τραύμα, μπορεί να έχει μειωμένη επιθυμία να πιει νερό. Μετά από ένα μεγάλο γεγονός στη ζωή της, όπως η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι ή ένα τραυματικό περιστατικό, παρακολούθησε προσεκτικά τη γάτα σου για να βεβαιωθείς ότι δεν δείχνει σημάδια αφυδάτωσης.

 

Πώς θα καταλάβεις αν γάτα σου είναι αφυδατωμένη;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα αφυδάτωσης είναι η χαμηλή ενέργεια, η μειωμένη όρεξη και τα μισόκλειστα μάτια. Είναι εύκολο να εντοπιστούν, ειδικά όταν γνωρίζεις καλά τη γάτα σας. Εάν η γάτα σου είναι ληθαργική και αφήνει το μπολ της ανέγγιχτο και τα μεγάλα φωτεινά μάτια της φαίνονται πιο θαμπά από το συνηθισμένο, είναι πιθανό να φταίει η αφυδάτωση.

Άλλα συμπτώματα, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή η ελαστικότητα του δέρματος, μπορεί να μην είναι άμεσα ορατά, αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορείς να τα ελέγξεις. Μία από τις πιο συνηθισμένες δοκιμές είναι απλή: τράβηξε προς τα επάνω μέρος του δέρματος της γάτας σου από τις ωμοπλάτες και κράτησέ το. Όταν την αφήσεις, αν η γάτα σου είναι υγιής, το δέρμα της θα επιστρέψει γρήγορα στην θέση του, αν δε συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος.

Μερικά από τα άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν λαχάνιασμα, εφίδρωση, ξηρά ούλα, δυσκοιλιότητα και πυκνό σάλιο. Κανένα από αυτά δεν είναι φυσιολογικό. Οι γάτες, σε αντίθεση με τους σκύλους, δεν λαχανιάζουν υπό κανονικές συνθήκες. Σπάνια ιδρώνουν. Θα πρέπει να έχουν ελάχιστο σάλιο. Τα ούλα τους πρέπει να είναι υγρά. 

αφυδάτωση γάτας αντιμετώπιση

Unsplash / Carolien van Oijen

Αφυδάτωση γάτας – Αντιμετώπιση

Ο πιο προφανής τρόπος για να καταπολεμήσεις την αφυδάτωση είναι να κάνεις τη γάτα σου να πίνει περισσότερο νερό. Αλλά οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης γάτας γνωρίζει ότι είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνει. Το κόλπο μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο που παρουσιάζεις το νερό στη γάτα σου. Οι γάτες είναι επιπόλαιες και ακόμη και το μπολ νερού που έχεις επιλέξει είναι πιθανό να επηρεάσει την πρόσληψη νερού. Τα σιντριβάνια για γάτες είναι ένα trend που μπορεί να ενθαρρύνει τις τριχωτές μας φίλες να πίνουν περισσότερο.

Η τακτική αντικατάσταση του νερού της γάτας σου για να το διατηρείς φρέσκο και καθαρό θα το κάνει επίσης πιο ελκυστικό. Σκέψου να προσθέσεις ένα παγάκι στο μπολ με το νερό ή ίσως μικρές ποσότητες κρέατος για να βελτιώσεις τη γεύση. 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μερικές φορές η αφυδάτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός πιο σοβαρού ιατρικού ζητήματος, όπως ο διαβήτης ή η νεφρική νόσος. Εάν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου. 

Συμπέρασμα: Μια αφυδατωμένη γάτα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τα σημάδια, να ξέρεις πώς να τα αντιμετωπίσεις και να είσαι πρόθυμη να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου για βοήθεια.

 

Tags : pets

Μαρία Μπενέτογλου 15 July 2022

Πηγή: https://ipop.gr/pets/pos-tha-katalaveis-an-i-gata-soy-echei-afy/?fbclid=IwAR1OJUPNxHoaCoy5jZAEarjIgZ37nFp_aMcGmF0p8rMxibBsRYTx_-JZ2Q0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ