Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΛεύκη: Τι είναι και πώς ξεκινάει - Περιορίζεται η εξάπλωση;

Λεύκη: Τι είναι και πώς ξεκινάει – Περιορίζεται η εξάπλωση;

Η λεύκη είναι μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα χάνει τη χρωστική του ουσία. Οι πληγείσες περιοχές μπορεί να είναι μικρές ή μεγάλες και μπορεί να βρίσκονται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Η λεύκη συνήθως ξεκινά ως μια λευκή κηλίδα στο δέρμα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τους βλεννογόνους (όπως η επένδυση του στόματος και της μύτης) και τα μάτια.


Η ακριβής αιτία της λεύκης είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Σε άτομα με λεύκη, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που δίνουν το χρώμα του δέρματος. Η λεύκη μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένες χημικές ουσίες, όπως η φαινόλη, που καταστρέφουν τα μελανοκύτταρα.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λεύκη, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πάθησης και να κάνουν τις πληγείσες περιοχές λιγότερο ορατές. Αυτά περιλαμβάνουν τοπικά κορτικοστεροειδή, τοπικούς ανοσοτροποποιητές, φωτοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση.

Τα τοπικά κορτικοστεροειδή είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη θεραπεία για τη λεύκη. Μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση κάποιου χρώματος στις πληγείσες περιοχές του δέρματος. Οι τοπικοί ανοσοτροποποιητές χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά, αλλά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί σε άτομα με ορισμένους τύπους λεύκης. Η φωτοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση υπεριώδους φωτός για την τόνωση της ανάπτυξης νέων μελανοκυττάρων. Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή για άτομα με λεύκη που δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες.

Η λεύκη είναι μια κατάσταση που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Εάν έχετε λεύκη, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για τις θεραπευτικές επιλογές σας. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λεύκη, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πάθησης και να κάνουν τις πληγείσες περιοχές λιγότερο ορατές. Με τη σωστή θεραπεία, μπορείτε να ζήσετε μια φυσιολογική, υγιή ζωή.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ