Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΤα 6 συχνότερα Αυτοάνοσα Νοσήματα - Συμπτώματα και θεραπείες

Τα 6 συχνότερα Αυτοάνοσα Νοσήματα – Συμπτώματα και θεραπείες

Υπάρχουν περισσότεροι από 80 τύποι αυτοάνοσων ασθενειών και είναι σε άνοδο. Στην πραγματικότητα, είναι η τρίτη κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών στις ΗΠΑ. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν αυτοάνοσο νόσημα και συχνά το αναπτύσσουν σε μικρότερη ηλικία. Τα καλά νέα είναι ότι πολλές αυτοάνοσες ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Το κλειδί είναι να τα εντοπίσεις νωρίς. Εδώ είναι έξι από τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα, μαζί με τα ύποπτα συμπτώματα και τις θεραπείες τους.


1. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να βλάψει άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των ματιών, των πνευμόνων και των αιμοφόρων αγγείων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης των αρθρώσεων.

2. Λύκος

Ο Λύκος είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των αρθρώσεων, των νεφρών, του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Ο λύκος μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή τα συμπτώματά του μπορεί να μιμούνται εκείνα άλλων ασθενειών. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον λύκο, αλλά οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των εξάρσεων.

3. Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως μυϊκή αδυναμία, παράλυση και προβλήματα με την όραση, την ισορροπία και τη γνωστική λειτουργία. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

4. Νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει κυρίως το πεπτικό σύστημα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των αρθρώσεων και των ματιών.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn, αλλά οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των εξάρσεων.

5. Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει κυρίως το δέρμα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, του εντέρου και του τριχωτού της κεφαλής.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, αλλά οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των εξάρσεων.

6. Κολιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει κυρίως το πεπτικό σύστημα. Προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και κόπωση. Δεν υπάρχει θεραπεία για την κοιλιοκάκη, αλλά μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των εξάρσεων.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ