Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚιρσοί: Πώς εμφανίζονται και ποιες οι χρήσιμες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε

Κιρσοί: Πώς εμφανίζονται και ποιες οι χρήσιμες αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε

Οι κιρσοί εμφανίζονται κυρίως στα πόδια. Πρόκειται για πρησμένες, διατεταμένες φλέβες γεμάτες με αίμα, συχνά έχουν ένα κόκκινο ή μπλε-μοβ χρώμα και επίσης σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν πόνο. Η πάθηση είναι πολύ κοινή, ειδικά στις γυναίκες. Σχεδόν το 25% όλων των ενηλίκων εμφανίζει κιρσούς.


Ποιες αιτίες βρίσκονται πίσω από την εμφάνιση των κιρσών

Οι κιρσοί εμφανίζονται όταν οι φλέβες δεν λειτουργούν σωστά. Οι φλέβες έχουν βαλβίδες μονής κατεύθυνσης που εμποδίζουν το αίμα από το να ρέει προς τα πίσω. Όταν αυτές οι βαλβίδες δεν λειτουργούν σωστά, το αίμα αρχίζει να μαζεύεται στις φλέβες αντί να συνεχίζει προς την καρδιά. Στη συνέχεια, οι φλέβες μεγεθύνονται.

Οι κιρσοί, όπως προαναφέρθηκε, συχνότερα εμφανίζονται στα πόδια. Οι φλέβες εκεί βρίσκονται πιο μακριά από την καρδιά και η βαρύτητα δυσκολεύει το αίμα στο να ρέει προς τα πάνω. Κάποιες πιθανές αιτίες για την εμφάνιση κιρσών περιλαμβάνουν:

 

– την εγκυμοσύνη

– την εμμηνόπαυση

– την ηλικία άνω των 50

– τη συχνή ορθοστασία

– την παχυσαρκία

– οικογενειακό ιστορικό κιρσών.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα των κιρσών είναι οι εμφανείς, πρησμένες φλέβες στα πόδια. Μπορεί να νιώθουμε πέρα από το οίδημα, πόνο και βάρος. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτύξουμε και αποχρωματισμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι φλέβες μπορεί να αιμορραγούν σημαντικά και να δημιουργηθεί και έλκος.

Κατά την ιατρική επίσκεψη, ο γιατρός θα εξετάσει τα πόδια και τις εμφανές φλέβες σε καθιστή και σε όρθια θέση. Θα ρωτήσει για πιθανό πόνο ή άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχουμε παρατηρήσει. Επίσης, μπορεί να ζητήσει έναν υπέρηχο για να εξετάσει τη ροή στο αίμα. Είναι μια μη επεμβατική εξέταση.

Τέλος, ανάλογα με το σημείο που βρίσκονται, μπορεί να κάνει φλεβογραγία για να εξετάσει καλύτερα τις φλέβες. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο γιατρός εγχέει ένα ειδικό χρώμα στα πόδια σας και βγάζει ακτινογραφία της περιοχής. Το χρώμα εμφανίζεται σε αυτή δίνοντας μια ακριβέστερη εικόνα του προβλήματος. Αυτές οι εξετάσεις διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη πάθηση, όπως θρόμβωση.

Αντιμετώπιση των κιρσών

Γενικά, οι γιατροί είναι συγκρατημένοι ως προς τη θεραπεία τους. Τις περισσότερες φορές, λαμβάνουμε τη συμβουλή να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής αντί να δοκιμάσουμε πιο επεμβατικές θεραπείες. Οι ακόλουθες αλλαγές μπορούν να προλάβουν τους κιρσούς ή να εμποδίσουν την επιδείνωσή τους:

– Αποφεύγουμε να στεκόμαστε όρθιοι για μεγάλες χρονικές περιόδους

– Χάνουμε βάρος ή διατηρούμε ένα υγιές βάρος

– Ασκούμαστε για να βελτιώσουμε την κυκλοφορία του αίματος

– Χρησιμοποιούμε κάλτσες συμπίεσης.

Χειρουργική επέμβαση

Αν δεν λειτουργούν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ή οι φλέβες προκαλούν πολύ πόνο ή βλάπτουν τη συνολική μας υγεία, χρειαζόμαστε μια πιο επεμβατική διαδικασία. Η εγχείρηση με εκρίζωση του ανεπαρκούντος τμήματος της φλέβας και εκτομή των κιρσών είναι μια διαδικασία που απαιτεί αναισθησία. Υπάρχουν όμως πλέον και λιγότερο επεμβατικές επιλογές, όπως το ενδοφλεβικό laser ή η θερμική κατάλυση με ραδιοσυχνότητες. Τέλος, υπάρχει και η χημική κατάλυση.

Πηγή:

www.healthline.com/health/varicose-veins

 

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2021/04/poies-aities-krivontai-pisw-emfanisi-kirswn-poies-therapeftikes-epiloges/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ