Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαρδιακό φύσημα: Που οφείλεται-Ποια τα συμπτώματα-Πως θα το προλάβετε

Καρδιακό φύσημα: Που οφείλεται-Ποια τα συμπτώματα-Πως θα το προλάβετε

Το καρδιακό φύσημα από το οποίο πάσχουν πολλοί άνθρωποι, εμφανίζεται λόγω της μη ομαλής ροής του αίματος και τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι άκακο.


 Μπορεί να κρύβει μία σοβαρότερη ανωμαλία στην καρδιά

Το καρδιακό φύσημα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με το βαθμό του. Μπορεί, ωστόσο, μερικές φορές να κρύβει μια σοβαρότερη ανωμαλία στην καρδιά, επομένως είναι σημαντικό να το λαμβάνουμε υπόψη και να γνωρίζουμε τα συμπτώματά του.

Καρδιακό φύσημα: Σε ποιους λόγους οφείλεται

Μια καρδιακή βαλβίδα που έχει κάποιο πρόβλημα

Το φύσημα μπορεί να οφείλεται, για παράδειγμα, σε μια διογκωμένη βαλβίδα.


Πρόκειται για ένα εκ γενετής πρόβλημα, για το οποίο μπορεί μακροπρόθεσμα να χρειαστεί κάποιου είδους ιατρική παρέμβαση. Μερικές φορές, παθήσεις όπως η αρτηριοσκλήρωση μπορούν επίσης να προκαλέσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Συνεπώς είναι σημαντικό να φροντίζετε σωστά την υγεία σας και να τηρείτε ένα πρόγραμμα τακτικών προληπτικών ελέγχων από τον καρδιολόγο σας.

Αναιμία

Η αναιμία οφείλεται στην απουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων, επομένως το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα είναι χαμηλότερο. Κατά συνέπεια, η καρδιά αναγκάζεται να αντλεί αίμα γρηγορότερα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό φύσημα. Προσοχή λοιπόν στα επίπεδα του σιδήρου σας.

Προβλήματα ανάμεσα στους δύο καρδιακούς θαλάμους

Ουσιαστικά πρόκειται για προβλήματα στην επικοινωνία ανάμεσα στους δύο κόλπους ή στις δύο κοιλίες της καρδιάς. Είναι συνήθως συγγενούς αιτιολογίας.

Αρτηριοσκλήρωση

Πρόκειται για μια πάθηση που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αφού επηρεάζει και τις αρτηρίες και τις βαλβίδες της καρδιάς. Η βλάβη προκαλείται από μια στένωση, η οποία δημιουργεί ανωμαλία στο ρυθμό της κυκλοφορίας του αίματος και παράγει ένα χαρακτηριστικό συριγμό στις αρτηρίες (καρδιακό φύσημα).

Άλλα σχετικά προβλήματα

Μερικές φορές, ο πυρετός ή κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρδιακό φύσημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Συχνά η κόπωση συνδέεται με τα συμπτώματα του καρδιακού φυσήματος. Επιπλέον, στην περίπτωση των γυναικών, τα καρδιολογικά προβλήματα που εμφανίζονται συχνά αγνοούνται. Οι παράγοντες όπως το άγχος, η ανησυχία ή η κλασική καθημερινή εξάντληση μάς κάνουν να μη δίνουμε μεγάλη σημασία σε πράγματα που χαρακτηρίζουμε φυσιολογικά, όταν στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ακούτε το σώμα σας, να ανταποκρίνεστε σε ό,τι σας λέει και να μην παραμελείτε καμία πτυχή που σχετίζεται με την υγεία σας.

Σημειώστε τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια

Όταν καταβάλλετε κάποια προσπάθεια, παρατηρείτε ότι, αμέσως μετά, η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα. Όταν ανεβαίνετε μια σκάλα, τρέχετε να προλάβετε το μετρό ή ετοιμάζεστε βιαστικά το πρωί, αμέσως αισθάνεστε τη χαρακτηριστική κόπωση και τους παλμούς της καρδιάς σας να επιταχύνονται. Αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό.

Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε. Για παράδειγμα, όταν έχετε μιλήσει για λίγη ώρα, παρατηρείτε ότι πρέπει να σταματήσετε επειδή λαχανιάζετε.

Αισθάνεστε πόνο στο στήθος, σαν να είναι κολλημένος σε αυτό το σημείο του σώματός σας ένας καυτός δίσκος, κάθε φορά που καταβάλλετε κάποια προσπάθεια.

Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, όταν ανεβείτε σκαλιά ή περπατήσετε για λίγη ώρα, συνήθως τα χείλη και τα ακροδάχτυλά σας αποκτούν γαλαζωπή απόχρωση. Αυτό είναι σύμπτωμα μεγάλης έλλειψης οξυγόνου στο αίμα και είναι γνωστό ως κυάνωση, επομένως θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Πάσχετε από οιδήματα και συνεχή κατακράτηση υγρών.

Μετά από λίγη άσκηση, οι φλέβες του λαιμού σας φουσκώνουν αισθητά.

Πρέπει επίσης να είστε σε επαγρύπνηση για το παραμικρό σύμπτωμα. Αν προσέξετε ότι τα παιδιά σας δεν αναπτύσσονται σύμφωνα με την ηλικία τους και ότι είναι συχνά πολύ κουρασμένα, ενημερώστε τον παιδίατρό τους.

 Πως μπορείτε να προλάβετε πολλά καρδιολογικά προβλήματα

Έχετε υπόψη σας ότι το καρδιακό φύσημα οφείλεται εν μέρει σε εκ γενετής προβλήματα, έτσι η καταλληλότερη δράση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες και τις συστάσεις του γιατρού σας. Μια καλή ποιότητα ζωής και οι υγιεινές συνήθειες βοηθούν πάντα στην πρόληψη πολλών καρδιολογικών προβλημάτων, έτσι μη διστάζετε ποτέ να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες:

Παρακολουθείτε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να προλάβουμε τη σκλήρυνση των αρτηριών και των φλεβών και να διατηρήσουμε μια σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Διατηρείτε υψηλά τα επίπεδα του σιδήρου σας για να αποφύγετε την αναιμία. Μην παραμελείτε ποτέ τις τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνη C, που θα σας βοηθήσουν στην πρόληψη της αναιμίας.

Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία. Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών, επεξεργασμένων βιομηχανικών τροφών, επεξεργασμένου αλευριού και αλατιού.

Υπάρχουν ροφήματα και εγχύματα που είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για την υγεία της καρδιάς, όπως το εκουιζέτο, το λεμονοβάλσαμο, η ρίζα βαλεριάνας, ο κράταιγος, το έγχυμα δεντρολίβανου και απήγανου ή ακόμα και τα εγχύματα με πράσινο τσάι.

Λίγη ήπια άσκηση κάθε μέρα. Αν δεν έχετε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, μην παραμελείτε ποτέ να επιδίδεστε σε κάποια μορφή άσκησης για να διατηρείτε την καρδιά σας υγιή. Απλώς είκοσι λεπτά περπάτημα ή λίγη κολύμβηση.

Τελευταίο και σημαντικότερο, τηρείτε ένα πρόγραμμα περιοδικών προληπτικών ελέγχων από τον καρδιολόγο σας, για να αποκλειστούν πιθανά προβλήματα. Η υγεία σας το αξίζει.

newsitamea.gr

 

Πηγή: https://www.giatros-in.gr/2020/11/10/kardiako-fysima-poy-ofeiletai-poia-ta-symptomata-pos-tha-to-prolavete/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ