Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπιστήμονες αποκαλύπτουν ποια γονίδια παίρνεις απ’ τη μαμά και ποια απ’ τον...

Επιστήμονες αποκαλύπτουν ποια γονίδια παίρνεις απ’ τη μαμά και ποια απ’ τον μπαμπά!

Αν σου λένε πως είσαι μια “πιστή” αντιγραφή της μαμάς σου αυτό δεν ισχύει! Στην πραγματικότητα τα κορίτσια μοιάζουν περισσότερο στους μπαμπάδες και όχι στις μαμάδες! Ποια γονίδια παίρνεις απ’ τη μαμά και ποια απ’ τον μπαμπά;
Παράλληλα, υπάρχει μια θεωρία που λέει πως  τα παιδιά υιοθετούν τον τρόπο ζωής του μπαμπά, από το φαγητό μέχρι τα συναισθήματα. Αλλά τελικά τι ισχύει; Ποια γονίδια παίρνεις απ’ τη μαμά και ποια απ’ τον μπαμπά;

Για να ξέρεις σε ποιον να δώσεις συγχαρητήρια για τα καλά σου γονίδια, πρέπει να γνωρίζεις και από ποιον τα πήρες. Και για να σταματήσει αυτή η “διαμάχη” σε ποιον μοιάζει το παιδί, οι επιστήμονες λύνουν όλες τις απορίες.


Ποια γονίδια έχεις απ΄τη μαμά και ποια απ’ τον μπαμπά;

Το φύλο

Το φύλο του μωρού εξαρτάται απ’ τον πατέρα. Απ΄τη μητέρα το παιδί παίρνει πάντα το χρωμόσωμα Χ, απ’ τον πατέρα αν πάρει το χρωμόσωμα Χ το παιδί θα είναι κορίτσι κι αν πάρει το χρωμόσωμα Υ το παιδί θα είναι αγόρι.

Έτσι, ο άντρας καθορίζει το φύλο του μωρό.

Κατάσταση των δοντιών

Ποια γονίδια παίρνεις απ' τη μαμά και ποια απ' τον μπαμπά

Αν ο πατέρας αντιμετωπίζει προβλήματα συχνά-πυκνά και επισκέπτεται τον οδοντίατρο, τότε το παιδί είναι πολύ πιθανό να έχει και αυτό προβλήματα. Το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών μπορεί να κληρονομηθεί και από τους δύο γονείς, αλλά του πατέρα τα γονίδια κυριαρχούν.

Αν ο πατέρας έχει κακή στοματική υγιεινή, είναι πολύ πιθανό να έχει και το παιδί του.

Ευφυΐα

Για το πόσο έξυπνος είσαι, μπορείς να δώσεις συγχαρητήρια στη μαμά σου για το χρωμόσωμα Χ. Τα αγόρια κληρονομούν την ευφυΐα της μαμάς ενώ τα κορίτσια και από τους δύο γονείς.

Ωστόσο, όσον αφορά την ευφυΐα μόνο το 40% μπορεί να κληρονομηθεί, το υπόλοιπο εξαρτάται στο παιδί και στη ζωή που κάνει. Επομένως, συνέχισε να προσπαθείς…

Κλίση σε ψυχικές ασθένειες

Ποια γονίδια παίρνεις απ' τη μαμά και ποια απ' τον μπαμπά

Με τα χρόνια, η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, άνδρες σε πιο μεγάλοι ηλικία μπορεί να δώσουν μεταλλαγμένα γονίδια στα παιδιά. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών ασθενειών, αυτισμού, υπερκινητικότητας ή διπολικής διαταραχής.

Σε κάθε ηλικία, οι άνδρες που πάσχουν από στεφανιαία νόσο είναι πιθανό να τη μεταφέρουν στους γιους τους.

Κλίση στην παχυσαρκία

Η κλίση στην παχυσαρκία ή του να είσαι fit πολλές φορές κληρονομείται από τους γονείς. Και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να χάσεις βάρος αλλά όχι αδύνατο.

Η κλίση στην παχυσαρκία κληρονομείται και από τους δύο γονείς και είναι πιο πιθανή απ’ την κλίση να είσαι fit. Το βάρος του παιδιού εξαρτάται συνήθως από τη μητέρα, αν η μητέρα είναι αδύνατη θα είναι και το παιδί αλλά και το αντίθετο.

Ύψος

Ποια γονίδια παίρνεις απ' τη μαμά και ποια απ' τον μπαμπά

Αν είσαι κοντός ή ψηλός φταίει ο μπαμπάς σου. Οι ψηλοί άνδρες έχουν και πιο ψηλά παιδιά. Κατά 60% με 80%  το ύψος εξαρτάται απ’ τον πατέρα και το υπόλοιπο είναι αποτέλεσμα καλής διατροφής και υγείας.

Παράλληλα, συνήθως τα πιο μικρά παιδιά στην οικογένεια είναι και πιο κοντά από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους!

Χρώμα στα μάτια

Το καστανό είναι αυτό που κυριαρχεί. Αν, λοιπόν, ένας από τους γονείς σου (ειδικά ο πατέρας σου) έχει σκούρα μάτια και ο άλλος έχει μπλε ή πράσινα, θα πάρεις τα σκούρα!

Το μπλε και το πράσινο είναι υπολειπόμενα γονίδια, και το μπλε είναι πιο κυρίαρχο από το πράσινο. Ωστόσο, είναι πιθανό δύο γονείς με μπλε μάτια να έχουν ένα παιδί με καφέ μάτια!

Σγουρά μαλλιά

Ποια γονίδια παίρνεις απ' τη μαμά και ποια απ' τον μπαμπά

Τα σγουρά μαλλιά άλλοι τα αγαπούν και άλλοι όχι, Ωστόσο, είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό αν τα έχει ένας από τους δύο γονείς.

Πώς λειτουργεί;

  • Αν και οι δύο γονείς έχουν σγουρά μαλλιά, θα τα έχει και το παιδί.
  • Αν και οι δύο γονείς έχουν ίσια μαλλιά, θα τα έχει και το παιδί.
  • Αν ο ένας έχει σγουρά και ο άλλος ίσια το παιδί θα έχει σγουρά μαλλιά.
  • Αν και οι δύο γονείς έχουν σγουρά μαλλιά αλλά κάποιος στην οικογένειά τους έχει ίσια μαλλιά, μπορεί να έχει και το παιδί ίσια μαλλιά.

Πηγή: https://ipop.gr/ereunes/epistimones-apokalyptoyn-poia-gonidia-pairneis-ap-ti-mama-kai-poia-ap-ton-mpampa/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ