Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔέρμα χωρίς ρυτίδες και γερά οστά: Tι κοινό έχουν;

Δέρμα χωρίς ρυτίδες και γερά οστά: Tι κοινό έχουν;

Το 2011, σε μια συνεδρίαση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστόνη, οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα τους από έρευνα που έδειξε πως οι γυναίκες της μέσης ηλικίας, οι οποίες διαθέτουν εκτεταμένη ρυτίδωση του δέρματος -μεγαλύτερη από τις συνομήλικές τους, είναι πολύ πιθανό να έχουν χαμηλή οστική μάζα. Οι ερευνητές συσχέτισαν την παρουσία ρυτίδων με την οστική πυκνότητα σε κάθε οστό, περιλαμβανόμενων του ισχίου, φτέρνας, και της οσφυϊκής μοίρας (σπονδυλική στήλη). Τα αποτελέσματα αυτής της συσχέτισης δεν είχαν να κάνουν με το ποσοστό λίπους του σώματος και της ηλικίας.


Τι είναι όμως αυτό το οποίο έχουν κοινό το δέρμα και τα οστά μας; Μα φυσικά το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη δομής η οποία μειώνεται με το πέρας των χρόνων. Έτσι, όσο πιο εύθραυστο είναι το δέρμα μας, τόσο πιο εύθραυστα μπορεί να είναι και τα οστά μας.

Επιστρέφοντας στις έρευνες των επιστημόνων, έχουν δείξει εδώ και καιρό κάτι που ήταν εμφανές και δια γυμνού οφθαλμού για όσους περνούσαν τη ζωή τους μεταξύ Ιαπωνίας και Αμερικής ή άλλης περιοχής του Δυτικού Πολιτισμού: Oι Ιαπωνέζες αργούν πολύ περισσότερο να εμφανίσουν ρυτίδες και χαλάρωση δέρματος, από τις υπόλοιπες γυναίκες του κόσμου. Οι επιστήμονες με τις έρευνές τους είδαν ότι, ακόμα πιο συγκεκριμένα οι Ιαπωνέζες του Τόκιο, είναι οι γυναίκες που διατηρούν τη νεανικότητα του δέρματός τους περισσότερο.

 

Οι έρευνες συνεχίστηκαν για πολλά έτη και ένα από τα αποτελέσματά τους προσδιορίζει έναν βασικό λόγο που συμβαίνει αυτό στις τυχερές αυτές γυναίκες της Ιαπωνίας. Είναι η αγάπη τους για το νάττο, μια τροφή η οποία παράγεται από ζύμωση σόγιας, έχει έντονη μυρωδιά, και οι γυναίκες του Τόκιο τη συνηθίζουν στο πρωινό τους.

Ένα από τα συστατικά του νάττο το οποίο το οποίο συμβάλει στη υγιή διατήρηση του δέρματος και των οστών, είναι η μενακινόνη ή αλλιώς, η βιταμίνη Κ2. Οι Ιαπωνέζες του Τόκιο βρέθηκαν με υψηλά ποσοστά αυτής της βιταμίνης στο αίμα τους.  Τα καλά νέα είναι ότι η βιταμίνη Κ2 υπάρχει σε γερές δόσεις στο σέσκουλο, το λάχανο και το μπρόκολο, αν και μόλις μετά βίας πιάνουν τη μισή δόση από ότι μια ισόποση μερίδα νάτο.

Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι πως επειδή η συγκεκριμένη βιταμίνη δεν έχει κάποιο όριο τοξικότητας, μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες χωρίς πρόβλημα. Φυσικά μπορούμε και να τις βρούμε σε συμπληρώματα διατροφής και διάφορα συμπλέγματα βιταμινών μαζί με την βιταμίνη C ώστε το δέρμα μας ν’ ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό… και μαζί με το δέρμα και τα οστά μας, φυσικά!

 

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2021/03/derma-horis-ritides-gera-osta-koino-ehoun/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ