Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΈμμηνος ρύση: Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για να σπάσουμε το «στίγμα»

Έμμηνος ρύση: Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για να σπάσουμε το «στίγμα»

Η περίοδος είναι ένα γεγονός στη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, κι όμως το στίγμα της παραμένει και είναι βαθύ ακόμη και σήμερα. Μια δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι το 60% των γυναικών νιώθει ντροπή όταν έχει περίοδο, απλώς επειδή την έχει.


Και οι οργανισμοί δημόσιας υγείας προειδοποιούν ότι αυτό το φαινόμενο της ντροπής, σε συνδυασμό με την περιορισμένη πρόσβαση σε απαραίτητα προϊόντα υγιεινής για την περίοδο, έχει κρίσιμες σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών παγκοσμίως.

Φυσικά, οι γονείς δεν μπορούν εντελώς από μόνοι τους να σπάσουν αυτά τα βαθιά εγκαθιδρυμένα ταμπού αιώνων. Όμως, οι φροντιστές παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην εκμάθηση των παιδιών σχετικά με την περίοδο και οι συζητήσεις που κάνουν μαζί τους μπορούν να αφανίσουν την ντροπή και τη μυστικότητα γύρω από αυτό το θέμα.

 

Συχνά λάθη που κάνουν γονείς και φροντιστές στο κεφάλαιο «έμμηνος ρύση» όσον αφορά στην εκμάθηση των παιδιών

Λάθος 1ο: Η συζήτηση για την περίοδο είναι μόνο για κορίτσια και πρέπει να γίνεται από γυναίκες

Η επεξήγηση της περιόδου δεν είναι σημαντική μόνο για τα κορίτσια. Και τα αγόρια είναι σημαντικό να γίνουν μέρος της συζήτησης. Χρειάζεται να δοθεί και στα δύο φύλα το κατάλληλο πλαίσιο. Ότι δεν είναι περίεργο, μη φυσιολογικό ή κάτι που πρέπει να κρύψουμε.

Παρομοίως, οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι οι μόνοι φροντιστές που ηγούνται ή συνεισφέρουν στις συζητήσεις αυτές. Και οι άνδρες χρειάζεται να συμμετέχουν. Άλλωστε, δεν έχουν όλες οι οικογένειες μητέρα. Επίσης, περίοδο έχει ο μισός πληθυσμός της γης, επομένως γιατί να αφορά μόνο κάποιους και όχι όλους;

Λάθος 2ο: Περιμένουν πολύ καιρό

Οι ειδικοί δεν δίνουν συγκεκριμένες ηλικίες κατά τις οποίες οι γονείς πρέπει να κάνουν τη συζήτηση με τα παιδιά τους, αλλά τείνουν να συμφωνούν σε κάτι: Αν περιμένουμε μέχρι ένα παιδί να εμφανίσει την πρώτη έμμηνο ρύση, τότε έχουμε περιμένει υπερβολικά πολύ καιρό.

Οι γονείς και οι φροντιστές χρειάζεται επίσης να γνωρίζουν ότι η εφηβεία ξεκινά νωρίτερα πλέον απ’ ότι στις δικές τους γενιές. Αν και ο καθένας έχει ένα δικό του ρυθμό ανάπτυξης, η εφηβεία γενικά κάνει την εμφάνισή της στα 10 ή 11 έτη για τα κορίτσια, αν και ορισμένα έχουν την πρώτη τους περίοδο από τα 8.

Δεν θέλουμε να αφήσουμε τα παιδιά να παραμείνουν απροετοίμαστα. Εξάλλου, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το να μη μιλάμε για την περίοδο, το να σιωπούμε και να αποφεύγουμε είναι μια μορφή επικοινωνίας κι αυτή. Και πάλι δηλαδή στέλνουμε ένα μήνυμα· σε αυτή την περίπτωση ότι πρόκειται για ένα θέμα ταμπού.

Λάθος 3ο: Κρύβουμε την έμμηνο ρύση

Όταν μια μητέρα στο σπίτι έχει περίοδο, τα παιδιά κάποια στιγμή, ειδικά σε μικρή ηλικία, θα παρατηρήσουν διαφορές. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις όπου τα παιδιά είναι μικρά, μπορούμε να απαντήσουμε σε ερώτησή τους: «Ναι, αυτό είναι περίοδος, Κάποιοι μεγάλοι το εμφανίζουν λίγες μέρες το μήνα. Δεν πονάει, είναι κάτι που το σώμα μας κάνει».

Άλλος ένας τρόπος να είμαστε πιο ανοιχτές οι γυναίκες σε αυτό είναι μέσω της πράξης. Μπορούμε να αφήνουμε τις σερβιέτες, τα ταμπόν και άλλα παρόμοια προϊόντα φροντίδας σε φανερά σημεία αντί να τα κρύβουμε με προσοχή.

Κάτι ακόμα που είναι σημαντικό να προσέξουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο ονοματίζουμε την περίοδο. Παλαιότερα αλλά και μέχρι σήμερα τείνουμε να χρησιμοποιούμε άλλες φράσεις για να κρύψουμε την αλήθεια. «Αδιαθέτησα» και «Μου ήρθαν», ενισχύουν το ταμπού.  Είναι καλύτερο να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους αφού δεν θέλουμε να προκαλέσουμε ντροπή στα κορίτσια.

Λάθος 4ο: Περιμένουμε να μιλήσουμε μέχρι να είμαστε εντελώς άνετοι με αυτό και πλήρως ενημερωμένοι

Τόσες πολλές γυναίκες μεγάλωσαν, αν όχι με ντροπή για την περίοδο, σίγουρα με μια ιδέα ότι δεν είναι ευγενικό να μιλάμε για την περίοδο, ότι δεν την αναφέρουμε. Είναι σημαντικό και οι γονείς ή οι φροντιστές να αναγνωρίσουν ότι πιθανώς να έχουν κι αυτοί ένα αίσθημα δυσφορίας.

Οι ειδικοί προτείνουν οι γονείς να αφιερώνουν λίγο χρόνο στο να παρατηρήσουν απλώς τη δική τους δυσφορία και να αναλύσουν τα μηνύματα που έλαβαν κι εκείνοι ως παιδιά για την έμμηνο ρύση. Ενδεχομένως να αποδειχθεί αποτελεσματική και η αυτοαποκάλυψη, δηλαδή το να μοιραστούμε με τα παιδιά μας ότι πράγματι όταν ήμαστε εμείς μικροί δεν κάναμε ποτέ τέτοιες κουβέντες και ίσως γι’ αυτό κάποιες φορές να νιώθουμε άβολα.

Δηλαδή θα μπορούσαμε να πούμε: «Με κάνει να νιώθω λιγάκι άβολα, αλλά θέλω εσύ να μεγαλώσεις και να νιώθεις άνετα γι’ αυτό». Ως εκ τούτου, οι γονείς δεν μπορούν και δεν έχουν όλες τις απαντήσεις ακόμη και για την περίοδο. Βρείτε λοιπόν τρόπο να τους πείτε ότι θα το ψάξετε και σύντομα θα επανέλθετε στο θέμα.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/everything-weve-been-doing-to-teach-kids-about-periods-is-wrong

 

Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2021/03/emminos-risi-lathi-kanoun-goneis-otan-miloun-paidia/?fbclid=IwAR3PqmzOfFZIraUoQMtORpWtBdUXJKU7-EbrsjgFX_AnTHsSSyM8V_Jy-dA,,https://www.xtesini.gr/article/295887/emminos-rusi-pos-na-milisoume-sta-paidia-gia-na-spasoume-to-stigma-enallaktiki-drasi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ