Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα18 απίστευτες χρήσεις της αμμωνίας που δεν τις φαντάζεστε

18 απίστευτες χρήσεις της αμμωνίας που δεν τις φαντάζεστε

Η αμμωνία είναι ένα από τα καλύτερα καθαριστικά για το σπίτι! Μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση της όπως η μαγειρική σόδα και το ξύδι αλλά είναι εξίσου αποτελεσματική! Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί η αμμωνία δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύεται με χλωρίνη ή προϊόν που περιέχει χλώριο. Ο συνδυασμός παράγει τοξικές αναθυμιάσεις που μπορεί να είναι θανατηφόρες. Φοράτε λαστιχένια γάντια και αποφύγετε να ρίξετε αμμωνία στο δέρμα ή τα μάτια σας. Κρατάτε πάντα την αμμωνία μακριά από παιδιά. Ας δούμε 18 απίστευτες χρήσεις της αμμωνίας στο σπίτι που δεν τις φαντάζεστε!


Καθαρίστε τον φούρνο

Ένας πρακτικός τρόπος για να καθαρίσετε τον ηλεκτρικό φούρνο σας είναι η χρήση αμμωνίας. Αρχικά ανάψτε τον φούρνο, αφήστε τον να ζεσταθεί στους 65°C και μετά σβήστε τον. Τοποθετήστε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο στο οποίο θα βάλετε ένα ποτήρι αμμωνία στην επάνω σχάρα και μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό στην κάτω σχάρα. Κλείστε την πόρτα του φούρνου και αφήστε το όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί, αφαιρέστε το πιάτο και το ταψί και αφήστε τον φούρνο να αεριστεί για λίγο. Στη συνέχεια, καθαρίστε χρησιμοποιώντας αμμωνία και μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων αραιωμένο σε ένα λίτρο ζεστό νερό.

Αφαιρέστε υπολείμματα σαπουνιού και λαδιού

Για να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα σαπουνιού και λαδιού στη μπανιέρα ή στο νεροχύτη σας, τρίψτε με ένα μείγμα που θα φτιάξετε με μια κουταλιά της σούπας αμμωνία και 3 λίτρα νερό. Ξεπλύνετε καλά όταν τελειώσετε και τα υπολείμματα θα έχουν εξαφανιστεί.

Καθαρίστε τα πλακάκια μπάνιου

Δάπεδα με πλακάκια, τοίχοι με πλακάκια και προβληματίζεστε πώς θα τα καθαρίσετε; Βάλτε ένα φλιτζάνι αμμωνία σε 4 λίτρα νερό και σφουγγαρίστε τα πλακάκια του μπάνιου για να τα γυαλίσουν και να σκοτώσουν τη μούχλα.

Απωθήστε τους σκόρους

Πολλές φορές είναι δύσκολο να βρούμε από πού προέρχονται οι σκώροι στην κουζίνα. Επιστρέψτε τα ντουλάπια, τα συρτάρια και τα ράφια του ντουλαπιού σας στο σημείο από όπου προήλθαν πλένοντάς τα με ένα φλιτζάνι αμμωνία αραιωμένη με 1 λίτρο νερό. Αφήστε τα ντουλάπια ανοιχτά για να στεγνώσουν οι σκουπισμένες περιοχές με τον αέρα.

Κάντε τα κρύσταλλά σας να αστράφτουν

Τα κρύσταλλα σας έχουν χάσει τη λάμψη τους; Η αμμωνία θα σας δώσει τη λύση! Ανακατέψτε μερικές σταγόνες αμμωνίας σε 2 ποτήρια νερό και τρίψτε τους κρυστάλλους σας με ένα μαλακό πανί ή βούρτσα. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στη συνέχεια στεγνώστε με ένα μαλακό, στεγνό πανί.

Καθαρίστε τις σχάρες του φούρνου

Αφαιρέστε τις βρώμικες σχάρες του φούρνου σε μια παλιά πετσέτα. Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό και προσθέστε μέσα σ’ αυτό ένα φλιτζάνι αμμωνία. Αφήστε τα ράφια να καθίσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε τα, ξεπλύνετε τα και σκουπίστε τα.

Αφαιρέστε τις μυρωδιές του χρώματος

Η μυρωδιά του χρώματος μέσα σε ένα βαμμένο σπίτι σας είναι ιδιαίτερα έντονη και ενοχλητική. Αποσμήστε το σπίτι σας τοποθετώντας μικρά επιθέματα αμμωνίας σε κάθε δωμάτιο. Αν η μυρωδιά επιμένει μετά από λίγες μέρες, ανανεώστε τα επιθέματα.

Καθαρίστε τις πόρτες του τζακιού

Οι πόρτες από το τζάκι μαζεύουν ένα πουρί που πολλές φορές είναι δύσκολο να βγει! Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας αμμωνία, 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και 1 λίτρο ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού για να αφαιρέσετε την αμαυρωμένη αιθάλη από τις γυάλινες πόρτες του τζακιού σας. Ψεκάστε το διάλυμα στο γυαλί. αφήστε το να καθίσει για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα απορροφητικό πανί.

Καθαρίστε χρυσά και ασημένια κοσμήματα

Μουλιάστε τα χρυσά και ασημένια κοσμήματά σας σε ½ φλιτζάνι διαυγές διάλυμα αμμωνίας αναμεμειγμένο σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό για 10 λεπτά. Σκουπίστε απαλά με ένα μαλακό πανί και αφήστε το να στεγνώσει. Σημείωση: Μην το κάνετε αυτό με κοσμήματα που περιέχουν μαργαριτάρια γιατί μπορεί να καταστρέψετε την ευαίσθητη επιφάνειά τους.

Αφαιρέσετε λεκέδες σε ασήμι ή χαλκό

Επαναφέρετε την λάμψη στα παλιά μαχαιροπίρουνα ή διακοσμητικά σας από ασημί ή χαλκό με τη βοήθεια της αμμωνίας! Τρίψτε απαλά με μια μαλακή βούρτσα βυθισμένη σε λίγη αμμωνία. Σκουπίστε τυχόν εναπομείναν υγρό με ένα μαλακό πανί και είστε έτοιμες!

Καθαρίστε τα λευκά παπούτσια

Έχουν λερωθεί τα αθλητικά σας ή τα λευκά σας παπούτσια; Τότε η αμμωνία θα σας δώσει τη λύση, τρίβοντας τα με ένα διάλυμα που θα φτιάξετε με 1 κουταλιά της σούπας αμμωνίας και μία κούπα νερό!

Αφαιρέσετε λεκέδες από τα ρούχα

Η αμμωνία είναι εξαιρετική για τον καθαρισμό των ρούχων. Βεβαιωθείτε πρώτα όμως ότι έχετε αραιώσει την αμμωνία με τουλάχιστον 50 τοις εκατό νερό πριν την εφαρμόσετε σε μετάξι, μαλλί ή σπάντεξ.

Πριν πλύνετε τα ρούχα, εφαρμόστε ένα διάλυμα αμμωνίας και νερού στην λεκιασμένη περιοχή, σε λεκέδες από ιδρώτα, αίμα και ούρα στα ρούχα. Αφαιρέστε τους περισσότερους μη λιπαρούς λεκέδες αναμειγνύοντας ίσες ποσότητες αμμωνίας, νερού και σαπουνιού πιάτων. Βάλτε το μείγμα σε ένα ψεκαστήρα, ανακινήστε καλά και εφαρμόστε απευθείας στον λεκέ. Αφήστε το να καθίσει για δύο ή τρία λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

Για να αφαιρέσετε τα σημάδια από το μολύβι, χρησιμοποιήστε μερικές σταγόνες αδιάλυτης αμμωνίας στα ρούχα και ξεπλύνετε. Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, βάλτε λίγο απορρυπαντικό ρούχων στον λεκέ και ξεπλύνετε ξανά.

Καθαρίστε χαλιά και ταπετσαρίες

Αφαιρέστε τους λεκέδες από το χαλί και την ταπετσαρία με ένα σφουγγάρι το οποίο θα βουτήξετε σε ένα μπολ που θα θα έχετε βάλει 1 φλιτζάνι καθαρή αμμωνία και 2 λίτρα ζεστό νερό. Αφήστε το να στεγνώσει καλά και επαναλάβετε το τρίψιμο αν χρειάζεται.

Καθαρίστε τα παράθυρα

Τα βρώμικα παράθυρα κάνουν το σπίτι να φαίνεται ακόμη πιο βρώμικο. Αλλά είναι εύκολο να σκουπίσετε τη βρωμιά, τις δακτυλιές, την και τη σκόνη που καλύπτουν τα παράθυρά σας. Απλώς σκουπίστε με ένα μαλακό πανί εμποτισμένο σε διάλυμα που θα φτιάξετε με 1 φλιτζάνι διαυγούς αμμωνίας και 3 φλιτζάνια νερό. Τα παράθυρά σας θα είναι πεντακάθαρα.

Αφαιρέστε το κερί από το δάπεδο

Η συσσώρευση κεριού σε εύκαμπτο δάπεδο το κάνει να κιτρινίζει με την πάροδο του χρόνου. Αφαιρέστε τα παλιά στρώματα κεριού με τη βοήθεια της αμμωνίας. Ξεπλύνετε το σημείο με ένα μείγμα από 1 φλιτζάνι αμμωνία και 2 λίτρα νερό. Αφήστε το διάλυμα να καθίσει για τρία έως πέντε λεπτά, στη συνέχεια τρίψτε με ένα νάιλον ή πλαστικό επίθεμα καθαρισμού για να αφαιρέσετε το παλιό κερί.

Αποτρέψτε την φαγούρα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών

Εάν ξεχάσετε να φορέσετε το εντομοαπωθητικό σας και τα κουνούπια σας έχουν γαζώσει… απλώστε μια ή δύο σταγόνες αμμωνίας απευθείας στα τσιμπήματα για να σταματήσετε αμέσως την φαγούρα. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αμμωνία στις γδαρμένες περιοχές σας.

Κρατήστε τα αδέσποτα ζώα μακριά από τα σκουπίδια

Μπορείτε να κρατήσετε μακριά τα αδέσποτα ζώα από τα σκουπίδια σας και από την διαδικασία να μαζεύετε ρηγμένα σκουπίδια, ψεκάζοντας λίγη αμμωνία στο εξωτερικό και τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων σας ή ψεκάζοντας τις σακούλες μέσα σε αυτόν.

Καταπολεμήστε την μούχλα

Η αμμωνία είναι ένα αποτελεσματικό όπλο για την καταπολέμηση της μούχλας. Χρησιμοποιήστε αμμωνία για να καθαρίσετε την μούχλα στα ξύλινα έπιπλα της βεράντας και στα τραπέζια χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από 1 φλιτζάνι αμμωνία, 1 φλιτζάνι ξύδι, 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 3 λίτρα νερό. Ξεπλύνετε καλά και χρησιμοποιήστε ένα παλιό πανί για να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία.
Χρησιμοποιήστε τον ίδιο συνδυασμό συστατικών για να αφαιρέσετε τη μούχλα από βαμμένες εξωτερικές επιφάνειες.
Για να αφαιρέσετε τη μούχλα από τα ψάθινα έπιπλα, πλύντε τα με μείγμα 2 κουταλιών της σούπας αμμωνία σε 3 λίτρα νερό. Χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να εισχωρήσετε σε δυσπρόσιτα σημεία. Ξεπλύνετε καλά και αφήστε να στεγνώσει.

Πηγή: https://tospitakimou.gr/simboules-gia-to-spiti/xrhsimes-symvoyles/18-xrhseis-ammwnias/?fbclid=IwAR2s7fjv0ZbzrTFv60OWXvYVANnbvrCsCc3EJm41NoTeWJCm8MBdoGDSyOo

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ