Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΑνατομή αορτής: Μήπως Είστε σε κίνδυνο; Ποια τα σημάδια

Ανατομή αορτής: Μήπως Είστε σε κίνδυνο; Ποια τα σημάδια

Δεν είναι όλοι οι πόνοι στο στήθος ίδιοι. Μπορεί να είναι ήπιοι και να αποδίδονται σε μη καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της καούρας ή του στρες. Ή μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαροί και απειλητικοί για τη ζωή, όπως όταν οφείλονται σε ανατομή της αορτής (σχίσιμο στη μεγάλη αρτηρία κοντά στην καρδιά).


Επειδή οι ανατομές αορτής συχνά μπερδεύονται με άλλες, λιγότερο σοβαρές καταστάσεις, ακόμη και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν εάν κινδυνεύουν και πώς να αποτρέψουν μια τραγωδία.

Ο διαχωρισμός της αορτής είναι ασυνήθιστος αλλά όχι σπάνιος, με περίπου 5.000 έως 10.000 αναφερόμενες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Αν και το κύριο σύμπτωμα είναι συνήθως έντονο, πόνος με σχίσιμο ή «σκίσιμο» στο στήθος ή στη μέση, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν γρήγορο σφυγμό, εφίδρωση, ναυτία, αδύναμο ή απουσία σφυγμού και μειωμένη αίσθηση στα άκρα. Οι ανατομές της αορτής απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε μαζική εσωτερική αιμορραγία και θάνατο.

Τα άτομα με υπέρταση, σύνδρομο Turner (μια χρωμοσωμική διαταραχή) και οικογενειακό ιστορικό αορτικής νόσου διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για αορτική ανατομή. Επιπλέον, τα άτομα με σύνδρομο Marfan διατρέχουν έως και 250 φορές αυξημένο κίνδυνο λόγω του εύθραυστου συνδετικού ιστού στην αορτή τους. Πολλοί άνθρωποι που έχουν σύνδρομο Marfan, ωστόσο, δεν διαγιγνώσκονται και δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να υποστούν πρόωρο αιφνίδιο θάνατο λόγω αορτικής ανατομής.

Το Εθνικό Ίδρυμα Marfan (NMF) προτρέπει όσους εμφανίζουν εξωτερικά σημάδια της διαταραχής – συμπεριλαμβανομένου ενός ψηλού αναστήματος με δυσανάλογα μακριά χέρια και πόδια, εσοχές ή προεξέχοντα οστά στο στήθος, πλατυποδία, μακριά δάχτυλα των χεριών και ποδιών και προβλήματα με τα μάτια – να αξιολογηθούν. Τα φάρμακα, η χειρουργική επέμβαση και οι προσαρμογή του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ενός θανατηφόρου ανατομής.

Η Diane Sixsmith, M.D., πρόεδρος, Τμήμα Επείγουσας Ιατρικής, Νοσοκομείο Νέας Υόρκης, Κουίνς, συμβουλεύει τα άτομα που είναι επιρρεπή σε ανατομή αορτής να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις. «Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί για την επιβίωση για όσους έχουν προδιάθεση για αορτική ανατομή», λέει. «Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και ειδικά αν έχετε σύνδρομο Marfan, μην περιμένετε να σας βρει μια τραγωδία. Οι ασθενείς που κάνουν τακτικά υπερηχοκαρδιογραφήματα και λαμβάνουν φάρμακα για να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και τον σφυγμό τα πάνε πολύ καλά και η προληπτική χειρουργική επέμβαση (πριν την ανατομή της αορτής) έχει ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο από 98 τοις εκατό».

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ