Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαTiμολόγια ρεύματος: Μειωμένα για τον Οκτώβριο - Σήμερα οι επιδοτήσεις

Tiμολόγια ρεύματος: Μειωμένα για τον Οκτώβριο – Σήμερα οι επιδοτήσεις

Στα 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες ανακοινώθηκε για τον Οκτώβριο το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, στα 60,7 λεπτά για τις επόμενες και στα 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο. 


Ενδεικτικά τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από προμηθευτές:

 • ΔΕΗ 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.
 • Ήρων Protect 62 λεπτά ανά κιλοβατώρα
 • Elpedison 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.
 • Volterra 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα
 • Ελίν 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
 • Protergia: 0,57630/KWh
 • Φυσικό Αέριο: 0,594 ευρώ/KWh
 • ZENIΘ: 0,589 ευρώ/KWh
 • Watt+Volt: 0,5890/KWh

Αναμένονται οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών.

Τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι προμηθευτές είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης να αναγγέλλουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα έως τις 20 του προηγούμενου.

Ενδεικτικά, το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο είναι 25 % χαμηλότερο σε σχέση με το τρέχον. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πακέτο μέτρων που θα ανακουφίσει τους πελάτες της. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γιώργο Στάσση, το νέο εκπτωτικό πακέτο αφορά οικιακούς πελάτες, επιχειρήσεις και ευάλωτους καταναλωτές.  

Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου και έως τις 31 Δεκεμβρίου ισχύουν τα εξής για τους πελάτες της ΔΕΗ:

 • Δωρεάν πάγιο για όλους,
 • Επιπλέον Έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες,
 • Έκπτωση 8% σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh,
 • Διπλασιασμός της έκπτωσης στους πελάτες e-bill, που λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, από 5 σε 10 ευρώ.

Οι τιμές παραμένουν παρ’ όλα αυτά σε υψηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ύψος των επιδοτήσεων τον επόμενο μήνα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η πραγματική επιβάρυνση των καταναλωτών.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Τετάρτης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και αναμένεται να περιλαμβάνουν κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με την κατανάλωση, υψηλότερη στις χαμηλές καταναλώσεις.

Αντίστροφη μέτρηση για τις κλιμακωτές επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό

Η κυβέρνηση θέλοντας να στείλει το μήνυμα της εξοικονόμησης ενέργειας εν όψει του δύσκολου χειμώνα και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη «γραμμή» των Βρυξελλών επιστρέφει στο μοντέλο της κλιμακωτής επιδότησης ρεύματος που είχε εφαρμόσει τους πρώτους μήνες της κρίσης προτού περάσει σε οριζόντια επιδότηση, αλλάζοντας όμως τις παραμέτρους. Όπως έχει ήδη γράψει η «Ν», θα υπάρχουν τρία κλιμάκια επιδοτήσεων, ανάλογα με την κατανάλωση, με διαφορετικό ύψος επιδότησης το καθένα.

Το εισαγωγικό κλιμάκιο -που θα έχει την υψηλότερη επιδότησηθα καλύπτει τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Το εν λόγω όριο καλύπτει περίπου το 90% των παροχών και το 60% του ρεύματος που καταναλώνεται. Ο «πήχης» μπαίνει σημαντικά πάνω από το προηγούμενο όριο των 300 κιλοβατωρών τον μήνα που είχε χρησιμοποιηθεί τον περασμένο χειμώνα και αποδείχτηκε εκ των υστέρων προβληματικό, καθώς δεν κάλυψε επαρκώς τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές για να θερμανθούν.

Κατά τις πληροφορίες, σε αυτό το κλιμάκιο, η στήριξη που θα παρέχεται μέσω των επιδοτήσεων θα διατηρηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Το δεύτερο κλιμάκιο θα αφορά τις μηνιαίες καταναλώσεις από 500-1.000 κιλοβατώρες τον μήνα και το τρίτο τις πολύ υψηλές καταναλώσεις από 1.000-1.500 κιλοβατώρες.

Σε κάθε κλιμάκιο η επιδότηση θα βαίνει μειούμενη. Το «μπόνους» για την επίτευξη εξοικονόμησης 15% -σε σύγκριση με τις καταναλώσεις του αντίστοιχου μήνα του 2021θα αφορά τα άλλα δυο κλιμάκια πέραν του εισαγωγικού και θα «μεταφράζεται» με μεταπήδηση στο προηγούμενο κλιμάκιο. Εάν δηλαδή κάποιος είχε κατανάλωση ρεύματος 700 κιλοβατώρες για τον Οκτώβριο, αλλά τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021 αυτή ήταν μειωμένη κατά 15%, τότε θα έχει την υψηλότερη επιδότηση που προβλέπεται για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1907200/timologia-reumatos-meiomena-gia-ton-oktobrio-simera-oi-epidotiseis

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ