Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαMarket Beat: Η δυναμική του δολαρίου μετά τη σύσφιξη της Fed ενεργοποιεί...

Market Beat: Η δυναμική του δολαρίου μετά τη σύσφιξη της Fed ενεργοποιεί φυγή από άλλα assets

 • Το δολάριο παρέμεινε σε τροχιά για νέο υψηλό δύο δεκαετιών και οι ασιατικές μετοχές υποχωρούν  βαδίζοντας προς την τέταρτη εβδομαδιαία πτώση διαδοχικά  σήμερα Παρασκευή 23/9 και τα ομόλογα παρουσίασαν μεγάλες απώλειες καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να καλύψουν τις προοπτικές για το ύψος των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ οι αγορές συναλλάγματος ήταν στα όρια τους στο τέλος μιας άγριας εβδομάδας.
 • Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δείκτες της Wall Street υποχώρησαν και τα αμερικανικά ομόλογα με μεγαλύτερη ημερομηνία ωρίμανσης σημείωσαν ντάμπινγκ – στέλνοντας την απόδοση του 10ετούς περίπου 20 μονάδες βάσης ψηλότερα στο 3,71% – καθώς οι traders προσπάθησαν να προσαρμοστούν στην προοπτική των αμερικανικών επιτοκίων πάνω από το 4% για κάποιο χρονικό διάστημα.
 • Το ευρώ ήταν τελευταία στα 0,9844 δολάρια., οριακά πάνω  σε σχέση με το κατώτερο 20ετίας της Πέμπτης στα 0,9807 δολ. — αν και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο γιεν.

Η Αθήνα αμύνεται με κινήσεις ακριβείας

Οι απώλειες από τις τέσσερις συνόδους της βδομάδας σε ΓΔ 25άρη και ΔΤΡ είναι της τάξης του -2,2% για όλους!  Όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με καθοδικό χάσμα τεράστιο και αυτό, όσο ίσχυε η ελεύθερη διαπραγμάτευση στο ΧΑ, αποτέλεσε και το κατώτερο μέρας. Κατόπιν ωστόσο, πάλι συντονισμένα, ξεκίνησε μια άνοδος σε αρνητικό πεδίο που υπογράμμισε πως οι εντολές από την προσυνεδριακή διαδικασία ήταν γέννημα ενός υπερβολικά διογκούμενου φόβου. 


Ο φόβος προκάλεσε άνοιγμα στις 818,24 μονάδες εδώ. Για εμάς που σεβόμαστε την ανάλυση της εικόνας της αγοράς με τη στατιστική, η δήλωση των ισχυρών θεσμικών ήταν ξεκάθαρη: (Το κατώτερο του μήνα είναι οι 818,2 από τα μέσα της δεύτερης βδομάδας του). Όποιος έχει αντίρρηση και θέλει να ξεπουλήσει, για το πάει χαμηλότερα, ας το κάνει τώρα. Στο ταμπλό με τη συμπλήρωση σχεδόν μιας ώρας διαπραγμάτευσης ο ΓΔ είχε χτυπήσει τιμές πάνω από τις 827 μονάδες.

Για εμάς αυτό είναι μέριμνα, για τη διατήρηση της αγοράς σε επίπεδα που στην διεθνή ανάκαμψη, όποτε γίνει, να συμμετέχει αξιοπρεπώς. Ακόμα πιο έμμεσο αλλά και ελαφρά παραπλανητικό, ήταν το σήμα προς τους συναλλασσόμενους από το φαινόμενο από τις 12:30 ως τις 16:25 ο μέσος όρος να κινείται πλάγια ανάμεσα στις 820,5 και 823,4 μονάδες. Φέρνοντας τζίρο ως τότε 35 εκατ. ευρώ περίπου.

Δεν υπήρξε για τους εγχώριους θεσμικούς η παραμικρή διαφωνία από τους εγχώριους αναλυτές σχετικά με το τί προκάλεσε τη μαζική φυγή από το μετοχικό ρίσκο. Από νωρίς ειδοποίησαν με τη  Eurobank Eq. να τονίζει: “Η FED επανέλαβε τη δέσμευσή της για πιο σφιχτή νομισματική πολιτική προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, εξέλιξη που επηρεάζει τη διάθεση των επενδυτών”. Από την Piraeus Securities προσέθεσαν τις εντυπώσεις από τη Ρωσική επιστράτευση εφέδρων: “Οι αποφάσεις της FED και η ανανέωση των γεωπολιτικών ανησυχιών αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, θα επηρεάσουν την Αγορά”. Όπως ακριβώς ανέφεραν και από τη Euroxx Sec.: “Περιμένουμε η Αγορά να ακολουθήσει τη διεθνή τάση, αντανακλώντας την αύξηση των επιτοκίων και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους”. Ενώ ένα βήμα παραπέρα πρόσθεσε η εκτίμηση από τη Beta Sec.: “Μία ακόμα συνεδρίαση μεταβλητότητας, με την τάση να δίνεται από τις Αγορές του εξωτερικού. Η απόφαση της FED και οι προοπτικές των επιτοκίων, ίσως επισκιάσουν τα αποτελέσματα εξαμήνου”.

Στην Αθήνα κατά την συνέχεια των ελεύθερων συναλλαγών και καθώς υπήρχε η παρουσία όλων των ξένων θεσμικών, η αλλαγή ήταν προς την αναζήτηση νέου χαμηλού ημέρας, που θεωρούμε ειδοποίηση ότι δεν αποκλείεται μια κίνηση σήμερα προς τις 806 μονάδες.

Όπως ειδοποιεί ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ: “Διαγραμματικά, η αντίδραση του Γενικού Δείκτη εξαντλήθηκε στην αντίσταση των 855 μονάδων την περασμένη εβδομάδα, ενώ σήμερα τέσταρε την στήριξη των 819 μονάδων και τα χαμηλά της 7/9. Απώλεια αυτών των ορίων θα οδηγήσει τον ΓΔ στο 78,6% του πρόσφατου ανοδικού κυματισμού και το ανοδικό “gap” των 806 μονάδων, όπου και αποτελεί τον κύριο στόχο της Αγοράς. Ο δείκτης Τραπεζών εμφανίζει πιο επιθετική εικόνα, βρισκόμενος στα άνω επιτρεπτά όρια διακύμανσης, που ορίζονται από την αντίστοιχη πτωτική γραμμή τάσης στις 580 μονάδες. Στηρίξεις για τον ΔΤΡ εντοπίζουμε στα πρόσφατα χαμηλά των 513 μονάδων, ενώ χαμηλότερα στην κύρια στήριξη τω 500 μονάδων”.

Από το σχόλιο του Πέτρου Στεργιώτη ανώτατου στελέχους της ΚΕΠΕΥ ξεχωρίσαμε τη σύνδεση  του διεθνούς κλίματος με αυτό της Αθηναϊκής αγοράς: “Το Δολάριο, λόγω του επιτοκιακού του διαφορικού, παραμένει “άνετα” σε υψηλό δύο δεκαετιών έναντι του Ευρώ, κάτι που επιδεινώνει περαιτέρω την αποτίμηση των Ευρωπαϊκών μετοχών (του Χ.Α. συμπεριλαμβανομένου) για τους εκτός Ευρωζώνης επενδυτές. Το θεωρούμενο ως “ασφαλές” Κρατικό Γερμανικό ομόλογο υποχωρεί σε χαμηλό εννέα ετών, καθώς πλέον η σκυτάλη της γερακίσιας ρητορικής περνά στα χέρια της ΕΚΤ. Στα καθ’ ημάς, διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης, που κράτησε δις φέτος την περιοχή λίγο κάτω των 800 μονάδων ως στήριξη, θα πρέπει να προσέξει μία πιθανή ‘επίσκεψη’ στην εν λόγω ζώνη, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί ‘τρίτη και φαρμακερή’ και ενώ η ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα χαμηλά μετά την πανδημία λειτουργεί σαν ‘μαγνήτης”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Συνεχίστηκαν στον απόηχο της απόφασης της Fed οι πιέσεις στη Wall Street. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,35% ή 107 μονάδες στις 30.077, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,84% στις 3.758 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,37% στις 11.067 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+4,1%) και Johnson & Johnson (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των American Express (-3,1%) και Boeing (-2,6%).

Στο μακροοικονομικό πεδίο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κινήθηκε υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση για πρώτη φορά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 16 μονάδew βάσης στο 3,69% και το 2ετές παρέμεινε πάνω από το 4% και συγκεκριμένα στο 4,12%,σημειώνοντας άνοδο οχτώ μονάδων βάσης. Επιπλέον, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ, στα 0,9843 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Η απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και η επιθετική ρητορική του επικεφαλής έφερε στις αγορές μετοχών της Ευρώπης πτώση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,79% στις 399,76 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε -1,08% στις 7.159,52 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα κατά -1,84% στις 12.531,63 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,87% στις 5.918,5 μονάδες. Οι δείκτες των χρηματιστηρίων της περιφέρειας του ευρώ εμφάνισαν αντίστοιχη εικόνα που για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη ήταν -1,24% ενώ για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν -1,07%.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75% την Πέμπτη. Ήταν η έβδομη διαδοχική άνοδος επιτοκίων.

Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας μεγαλύτερη πτώση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Κομισιόν γκρεμίστηκε στις -28,8 μονάδες αυτόν τον Σεπτέμβριο από τις -25 τον Αύγουστο.

ΧΑ

Οι επενδυτές για τέταρτη μέρα στη σειρά με χαμηλό για την εποχή  τζίρο και συγκριτικά μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο 819,85 μονάδες. Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν  τον τζίρο και ψαλίδισαν τις αποτιμήσεις . Άρα οι θεσμικοί στο τέλος της συνεδρίασης οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 817,61 από 826,32 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -1,05% ή 8,71 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,755 από 42,806 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 5,426 από 0,498 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 1,310 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ τα 1,157 εκατ. ευρώ, τη ΔΕΗ 1,040 εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 913.000 ευρώ την ΕΤΕ 709.838 ευρώ την ΕΥΔΑΠ 296.000 ευρώ και την ΠΕΙΡ 116 ευρώ.

Οι μεταβολές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λίγο πριν το φινάλε στην Αθήνα, είχαν σταθερή εικόνα με συντονισμό των απωλειών και επιστροφή στα επίπεδα που εμφάνιζαν στο ξεκίνημα, καθώς σχεδόν όλα είχαν μεταβολές της τάξης του -0,8% και πάνω ως -1,50% ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 έμεινε κάτω από το όριο των 3.800 ξεπερνώντας καθοδικά ένα επίπεδο που οι traders θεωρούσαν ως κεντρική στήριξη συνεχίζοντας την πτώση των προηγούμενων ημερών. Ο αντιπροσωπευτικότερος μετοχικός δείκτης αναφοράς βρίσκεται την Πέμπτη  22/9 με πτώση -0,61% μια ώρα και 30 λεπτά μετά από άνοιγμα με μηδενικό χάσμα. Η μεταβολή του Stoxx Europe 600 όταν έκλεισε  η Αθήνα ήταν -1,58% και πάνω από -1,51% έχανε μόνο ο DAX.

Στατιστικά

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 38 από 28  την Τετάρτη 21/9 και 64 από 69 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 17 από 17. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 59,583 από 60,154 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,448% την προηγούμενη πέρασε στο 4,463% έχοντας φθάσει στο 4,518% ενδοσυνεδριακά.

Ο FTSE25 έκλεισε -1,22% χαμηλότερα στις 1968,97 από 1993,34 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 24,37 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο Τετάρτης 21/9, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,18%. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Οι μεταβολές ανοικτών θέσεων στα ΣΜΕ επί μετοχών πληροφορούν

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο και δεν του επέτρεψαν να σημειώσει τιμή άνω των 1995 μονάδων. Το άνοιγμα στις 1969,91 μονάδες αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 23,43 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 24,37 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 11:28 και ήταν οι 1994,72 μονάδες (+0,07%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 1968,97 μονάδες (-1,22%). Το κλείσιμο στις 1968,97 από 1993,34 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,22% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 7,831 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 979 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 1980,00 κατώτερο 1957,00 με τελευταίες τιμές στις 1965,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 1952,00 από 1976,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4007 από 3755. Άλλαξαν χέρια επίσης 40 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με τιμή κλεισίματος στις 1950,00 από 1976,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 61 από 52 στη σειρά αυτή.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό. Στα δικαιώματα αγοράς της νέας τρέχουσας σειράς Οκτωβρίου άλλαξαν χέρια 32 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά Νοεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 61 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2000 και 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου διακινήθηκαν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1950 και 1975 μονάδες. Της επόμενης σειράς Νοεμβρίου ο όγκος μηδενικός.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τετάρτης 21/9 έκλεισε στις 549,12 μονάδες με μεταβολή -3,41%. Χθες Πέμπτη  22/9, κινούμενος μεταξύ 538,85 μονάδων (-1,87%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 538,85 μονάδες (-1,87%), και ανώτερο τις 552,81 (+0,67%), έκλεισε στις 545,71 μονάδες με μεταβολή -0,62%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 11,858 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,09% απασχόλησε 2,175 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -0,91% απασχόλησε  2,862 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ -0,48% απασχόλησε 978.296 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,88% απασχόλησε 2,898 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν αλλά δεν άλλαξαν αισθητά οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

 • Της ΑΛΦΑ με όγκο 4407 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,88 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 84.556 από 83.493.
 • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2173 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 3,14 ευρώ και έγιναν 14.621 από  14.983 οι ανοικτές θέσεις.
 • Της ΕΥΡΩΒ με 3218 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,89 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 18.880 από 16.318.
 • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2409 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,14 ευρώ και έγιναν 36.771 από 37.299 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 639 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 231 ΣΜΕ του ΟΤΕ για τη νέα κυρίαρχη ως το Δεκέμβρη σειρά. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo διατηρήθηκε σχετικά ψηλά και αφορούσε τα 7.000 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, τα 1.502 για ΒΙΟ, τα 1.500 για ΟΠΑΠ, τα 1.300 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, τα 1000 για ΜΟΗ, τα 700 για ΕΛΠΕ και τα 20 για ΕΤΕ.

Σήμερα

To δολάριο παρέμεινε σε πορεία για νέο υψηλό δύο δεκαετιών και οι ασιατικές μετοχές υποχωρούν  βαδίζοντας  προς την τέταρτη εβδομαδιαία πτώση διαδοχικά  σήμερα Παρασκευή 23/9 και τα ομόλογα παρουσίασαν μεγάλες απώλειες καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να καλύψουν τις προοπτικές για το ύψος των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ οι αγορές συναλλάγματος ήταν στα όρια τους στο τέλος μιας άγριας εβδομάδας.

Στις 8:25 δική μας ώρα:

 • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες -0,58%
 • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -2,02%
 • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά -1,67%
 • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι απώλειες -0,30%
 • Ενώ ο βασικός δείκτης της Σαγκάης ήταν αμετάβλητος  στο +0,03%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή -1,13% και ήταν στις 473,18 μονάδες.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1908077/market-beat-i-dunamiki-tou-dolariou-meta-ti-susfiksi-tis-fed-energopoiei-fugi-apo-alla-assets

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ