Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΌσα πρέπει να περιλαμβάνει η άσκηση για τις γυναίκες μετά τα 40

Όσα πρέπει να περιλαμβάνει η άσκηση για τις γυναίκες μετά τα 40

Η άσκηση για τις γυναίκες μετά τα 40 είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο όπως είναι και η γυμναστική για τις γυναίκες μετά τα 30 και μετά τα 50. Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτή;


Έκλεισες τα 40 και αποφάσισες ότι θέλεις να ξεκινήσεις ένα νέο πρόγραμμα ασκήσεων, αλλά και να αρχίσεις να προσέχεις περισσότερο τη διατροφή σου.

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή είναι η δεκαετία που οι περισσότερες γυναίκες αναζητούν δραστηριότητες μεταξύ άλλων και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Κι αυτό γιατί στις γυναίκες μετά τα 40 είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η εμφάνιση της οστεοπενίας, δηλαδή της χαμηλής οστικής πυκνότητας.

Σύμφωνα με έρευνες μεταξύ των 35 και 45 ξεκινάει η απώλεια οστικής μάζας από 0,5 μέχρι 1% το έτος. Μάλιστα, στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και 2 -3%.

Παράλληλα, αυτή είναι και η περίοδος με τις μεγαλύτερες αλλαγές στις ορμόνες που σημαίνει ότι αυτό επηρεάζει τόσο το σώμα σου όσο και το μυαλό σου. Είναι η ηλικία που ο μεταβολισμός δεν είναι ίδιος όπως πρώτα και σε συνδυασμό με τις ορμόνες ευθύνεται για τις περισσότερες φυσικές αλλαγές στο σώμα.

Γι’ αυτούς τους λόγους, οι ειδικοί αναφέρουν ότι για τη διατήρηση της υγείας, είναι σημαντικό να εντάξεις στην καθημερινότητά σου συνήθειες που θα ταιριάζουν στις νέες ανάγκες του οργανισμού σου. Μάλιστα, οι συνήθειες που πρέπει να αλλάξεις αφορούν τους εξής τέσσερις παράγοντες: Τη διατροφή, τη φροντίδα της επιδερμίδας, το σώμα και την ψυχική υγεία.

Ποια άσκηση πρέπει να εντάξεις στο πρόγραμμά σου;

Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης είναι το νέο σου εργαλείο για να ζήσεις καλύτερα και περισσότερα χρόνια. Είναι οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να κάψεις περισσότερες θερμίδες, να διατηρήσεις το βάρος σου, αλλά το σημαντικότερο θα συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής οστικής υγείας.

Προτείνεται η λειτουργική προπόνηση, όπως αποκαλούμε το functional training. Το πρόγραμμα γυμναστικής, που είναι σχεδιασμένο για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και στοχεύει τόσο στην βελτίωση της απόδοσης, όσο και στην ελαχιστοποίηση των τραυματισμών.

Φυσικά, εάν η φυσική σου κατάσταση στο επιτρέπει, οι προπονήσεις HIIT επίσης ενδείκνυται γιατί θα σε κάνουν πιο δυνατή, ενώ είναι κι αυτές που καίνε τις περισσότερες θερμίδες.

Συγκεκριμένα, αυτό που χρειάζεται το σώμα σου μετά τα 40 είναι:

  • Αύξηση μυϊκής δύναμης
  • Βελτίωση ισορροπίας (Γι’ αυτή προτείνεται το Pilates και η λειτουργική προπόνηση)
  • Καλύτερη στάση σώματος (Pilates ή yoga)
  • Μείωση του πόνου των αρθρώσεων με θεραπείες, stretching και διαλογισμό.

Πηγή: https://ipop.gr/fitness/osa-prepei-na-perilamvanei-i-askisi-gia-tis-gynaikes-meta-ta-40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ