Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν κάνεις διαλογισμό

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν κάνεις διαλογισμό

Αναρωτήθηκες ποτέ τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν κάνεις διαλογισμό; Κλείνεσαι στον εαυτό σου και διαλογίζεσαι για 10 έως 20 λεπτά κατά τη διάρκεια μίας μέρας, ξέρεις όμως τι συμβαίνει στον οργανισμό σου κατά τα 20 λεπτά; Αυτές οι βαθιές ασκήσεις αναπνοής που είσαι πλέον εκπαιδευμένη να κάνεις κατά τη διάρκεια του διαλογισμού δεν είναι μόνο για επίδειξη.


Καθώς κάθεσαι και ζητάς από το μυαλό σου να ηρεμήσει, ο ψυχισμός σου βρίσκεται πραγματικά σε μερικές σημαντικές θετικές αλλαγές. Εμείς μαζέψαμε 5 από αυτές και τις μοιραζόμαστε μαζί σου!

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν κάνεις διαλογισμό;

Τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώνονται

 

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που το σώμα απελευθερώνει όταν είναι στρεσαρισμένο, έτσι εάν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι χαμηλά, αυτό σημαίνει ότι είστε #TooBlessedToBeStressed.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η οποία περιελάμβανε 30 φοιτητές ιατρικής οι οποίοι είχαν εξετάσει το αίμα τους για να μετρήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης πριν από το διαλογισμό.

Μετά από τέσσερις μέρες προσεγμένου διαλογισμού, τα επίπεδα στο αίμα τους ελέγχθηκαν και πάλι. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το μέσο επίπεδο κορτιζόλης μειώθηκε σημαντικά στο διάστημα του μετα-διαλογισμού.

Η δραστηριότητα του εγκεφάλου αυξάνεται

Όταν διαλογίζεστε, ο εγκέφαλός σας παράγει θεατά και άλφα κύματα.

Όταν διαλογίζεσαι ο εγκέφαλος παράγει κύματα “θ” και “α”. Τα κύματα άλφα συμβαίνουν όταν το μυαλό βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας, όπως όταν ονειρεύεσαι.

Αυτό σημαίνει ότι, αν και είσαι ξύπνια, ο διαλογισμός προκαλεί εγκεφαλική δραστηριότητα που συμβαίνει όταν είσαι είτε στην πιο χαλαρή κατάσταση, είτε όταν κοιμάσαι.

όταν κάνεις διαλογισμό

Freepik

Το σώμα εισέρχεται σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης

Αυτό είναι βασικά αυτό που οι άνθρωποι λένε όταν περιγράφουν ότι αισθάνονται “ζεν”. Νιώθεις πιο ελαφριά και χωρίς να ανησυχείς – αισθάνεσαι χαρούμενη.

Η ντοπαμίνη, ο νευροδιαβιβαστής που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, απελευθερώνεται στο σώμα κατά τη διάρκεια ευχάριστων καταστάσεων.

Ο διαλογισμός, φίλε μου, είναι πράγματι μια πολύ ευχάριστη κατάσταση.

Η γκρίζα ύλη αυξάνεται στον εγκέφαλο

Η γκρίζα ύλη στον εγκέφαλο βρίσκεται στον ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι κρίσιμο για τη μάθηση και τη μνήμη.

Η γκρίζα ύλη μπορεί επίσης να βρεθεί σε άλλα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αυτογνωσία, τη συμπόνια και την αντανάκλαση.

Σε μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό NeuroImage, ο Eileen Luders, ερευνητής στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, συνέκρινε τους εγκεφάλους 22 διαλογιστών και 22 μη διαλογιστών της ίδιας ηλικίας.

Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι διαλογιστές είχαν περισσότερη φαιά ουσία σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι επιτακτικές για την προσοχή, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ψυχική ευελιξία.

Απαιτείται αυξημένη γκρίζα ύλη για να εξασφαλιστεί ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αποτελεσματικά τις πληροφορίες.

Ο Luders πιστεύει ότι η αυξημένη γκρίζα ύλη στους εγκεφάλους των διαλογιστών θα πρέπει να τους κάνει να ελέγχουν καλύτερα την προσοχή τους, να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να λαμβάνουν τις επιλογές τους με προσοχή.

Γιατί έβαλα τον διαλογισμό στη ζωή μου! Οδηγός για αρχάριους

όταν κάνεις διαλογισμό

Pexels/Nathan Cowley

Ο εγκέφαλος αναδομεί τον εαυτό του

Είναι ασφαλές να πούμε ότι ο εγκέφαλος κυριολεκτικά επαναρυθμίζει τον εαυτό του.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώνονται, η γκρίζα ύλη αυξάνεται και τα κύματα άλφα και θετά ρέουν.

 

 

Photo: Freepik
Tags : ψυχολογία

Αφροδίτη Πρέβεζα 25 June 2020

Πηγή: https://ipop.gr/psychologia/ti-symveni-ston-organismo-sou-otan-kanis-dialogismo/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ