Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια (και χρήματα) σε μπάνιο και κουζίνα;

Πώς θα εξοικονομήσετε ενέργεια (και χρήματα) σε μπάνιο και κουζίνα;

Τα πιο κοστοβόρα σημεία του σπιτιού είναι το μπάνιο και η κουζίνα. Υπάρχουν όμως τρόποι για να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνεται -κάνοντας πολύ μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες:


  1. Μαγειρέψτε σπίτι
    Όλοι ξέρουμε ότι το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να μας γλιτώσει πολλά χρήματα, αλλά επίσης αξιοποιεί λιγότερους πόρους, σε σχέση με το γεύμα εκτός ή την αγορά προμαγειρεμένου φαγητού. Αν και το τι τρώμε είναι συνήθως πιο σημαντικό από το πώς είναι μαγειρεμένο, το να τρώμε φαγητό που έχει δημιουργηθεί σε άλλη κουζίνα, πωλείται σε χάρτινη ή πλαστική συσκευασία και διατηρείται με συντηρητικά καταναλώνει περισσότερη ενέργεια -περιβαλλοντικά μιλώντας. Άλλωστε, κανένα γεύμα δεν είναι πιο πολύτιμο από αυτό που έφτιαξες ο ίδιος.
  2. Μαγειρέψτε με την υπάρχουσα θερμοκρασία
    Κλείνοντας το φούρνο ή το μάτι 5 λεπτά πριν ετοιμαστεί το γεύμα θα επιτρέψει στο φαγητό να συνεχίσει να μαγειρεύεται εξοικονομώντας ενέργεια. Μπορείτε να το εφαρμόσετε με τα πάντα: ρύζι, μακαρόνια, κρέας.
  3. Καλλιεργήστε
    Δεν είναι απαραίτητο να έχετε το προσωπικό σας περιβόλι ή ένα ολόκληρο χωράφι, αλλά μπορείτε να καλύψετε ανάγκες σε βασικά είδη, φυτεύοντας ακόμα και στις γλάστρες του μπαλκονιού σας. Για αρχή βασιλικό, ρίγανη, ντοματάκια, φακές, για πιο προχωρημένους ντομάτες, πορτοκαλιές, λεμονιές, καρπουζιά κ.α.
  4. Μην πετάτε φαγητό
    Σε ετήσια βάση, καταλήγουν στα σκουπίδια 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων στην Ε.Ε. Επίσης, η σπατάλη τροφίμων εστιάζεται στους τελευταίους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας, με το μεγαλύτερο ποσοστό (42%) να αντιστοιχεί στα νοικοκυριά. Μπορείτε να διορθώσετε τα στατιστικά προσφέροντας το φαγητό που σας περισσεύει. Δείτε πληροφορίες στο οργανισμό Μπορούμε για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα και 4 μερίδες φαγητού. Για να μη συζητήσουμε ότι μπορείτε ακόμα και να βγάλετε κέρδος από αυτό, πουλώντας το σπιτικό σας φαγητό στο Cookisto.
  5. Χρησιμοποιήστε το φούρνο των μικροκυμάτων
    Χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια από το φουρνάκια και φυσικά από το φούρνο σας. Επίσης, είναι ευκαιρία να ανακαλύψετε την ποικιλία φαγητών που μπορείτε να φτιάξετε.
  6. Κλείστε τη βρύση
    Είναι κλασική συνήθεια να αφήνουμε το νερό να τρέχει όσο πλένουμε το πρόσωπό μας, βουρτσίζουμε τα δόντια μας, πλένουμε τα πιάτα κλπ. Σκεφτείτε όμως ότι αν το κλείσουμε είναι σαν να σβήνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε -είναι απλό, δεν μας ταλαιπωρεί σε τίποτα και εξοικονομεί πόρους (χρήματα και ενέργεια) μακροπρόθεσμα.
  7. Φωνάξτε τον υδραυλικό
    Τρέχει η βρύση σας; Αυτό μπορεί να επιβαρύνει τον πλανήτη έως 530 λίτρα/ εβδομάδα.
  8. Κάντε ντους
    Όλοι λατρεύουμε τα ζεστά αφρόλουτρα, αλλά -μεταξύ μας- αρκούν 5 λεπτά για να είμαστε πεντακάθαροι και αναζωογονημένοι. Κόβοντας 1 λεπτό από το καθημερινό μας μπάνιο θα εξοικονομήσετε 3.785 λίτρα νερού ετησίως! Αυτό θα έχει αντίκτυπο τόσο στο λογαριασμό του νερού όσο και στο μέλλον του πλανήτη.

Πηγή: https://ipop.gr/themata/frontizw/pos-tha-exikonomisete-energia-ke-chr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ