Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΠαράλυση μετά από εγκεφαλικό: Η τεχνική που βελτιώνει την κινητικότητα των άνω...

Παράλυση μετά από εγκεφαλικό: Η τεχνική που βελτιώνει την κινητικότητα των άνω άκρων

Το εγκεφαλικό είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πάσχοντες, με αποτέλεσμα σωματικές και γνωστικές βλάβες. Μία από τις πιο κοινές βλάβες είναι η απώλεια της κινητικότητας των άνω άκρων, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές εργασίες και στην ποιότητα της ζωής του.


Ευτυχώς, οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της αποκατάστασης έχουν προσφέρει μια νέα τεχνική για τη βελτίωση της κινητικότητας των άνω άκρων μετά από εγκεφαλικό. Αυτή η μέθοδος, γνωστή ως θεραπεία κινητικότητας που προκαλείται από περιορισμούς (CIMT), έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στο να βοηθά τα άτομα να ανακτήσουν κάποιο βαθμό κινητικότητας των άνω άκρων.

Το CIMT περιλαμβάνει τον περιορισμό του μη προσβεβλημένου άκρου, αναγκάζοντας έτσι τον ασθενή να βασιστεί στο προσβεβλημένο άκρο για συγκεκριμένες εργασίες. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητηθεί από έναν ασθενή να φορέσει ένα γάντι στο μη επηρεασμένο άκρο του ενώ εκτελεί ορισμένες δραστηριότητες. Αυτό τους ενθαρρύνει να χρησιμοποιούν περισσότερο το προσβεβλημένο άκρο και ενθαρρύνει πιο στοχευμένη πρακτική.

Εκτός από τον περιορισμό του μη επηρεασμένου άκρου, το CIMT περιλαμβάνει επίσης εντατική εξάσκηση λειτουργικών εργασιών. Αυτό γίνεται συνήθως μέσω επαναλαμβανόμενης εξάσκησης εργασιών και περιλαμβάνει επανάληψη της ίδιας εργασίας πολλές φορές, προκειμένου να επιτραπεί στον ασθενή να γίνει πιο ικανός.

Αυτό που κάνει το CIMT τόσο αποτελεσματικό είναι ότι ενθαρρύνει τον ασθενή να χρησιμοποιεί περισσότερο το πάσχον άκρο, ενώ παρέχει στον ασθενή την απαραίτητη πρακτική για τη βελτίωση της κινητικότητας του άνω άκρου. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε CIMT έχει αποδειχθεί ότι έχουν μεγαλύτερες βελτιώσεις στην κινητική λειτουργία του άνω άκρου από εκείνους που έχουν υποβληθεί σε παραδοσιακή αποκατάσταση.

Παρά το γεγονός ότι η CIMT έχει αποδειχθεί ότι είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη βελτίωση της κινητικότητας των άνω άκρων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, η αποτελεσματικότητά της μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Επομένως, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ιατρό για να προσδιορίσετε εάν το CIMT είναι η καλύτερη επιλογή για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ