Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΟι κίνδυνοι που φέρνει ο κακός ύπνος

Οι κίνδυνοι που φέρνει ο κακός ύπνος

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο.


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται άσχημα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες σε τεστ γνωστικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της εκτελεστικής λειτουργίας (η ικανότητα να δίνουν προσοχή, να σχεδιάζουν και να οργανώνουν). Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται άσχημα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μικρότερο εγκέφαλο.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο κακός ύπνος σχετίζεται με χειρότερη γνωστική λειτουργία και μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Yuval Shoenfeld, από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. «Αυτό υποδηλώνει ότι ο κακός ύπνος μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για γνωστική έκπτωση και άνοια».

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερα από 1.400 άτομα, ηλικίας 55 ετών και άνω, που υποβλήθηκαν σε σαρώσεις εγκεφάλου και γνωστικές εξετάσεις. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για τις συνήθειες ύπνου τους.

Τα ευρήματα διατηρήθηκαν ακόμη και αφού οι ερευνητές έλεγξαν για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μέγεθος του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία, όπως η ηλικία, η εκπαίδευση και καταστάσεις υγείας όπως η κατάθλιψη και η υπέρταση.

Ενώ η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο κακός ύπνος προκαλεί γνωστική έκπτωση ή μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου, τα ευρήματα προσθέτουν στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν τον ύπνο και την υγεία του εγκεφάλου.

Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις συνήθειες ύπνου σας. Πρώτον, αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο. Δεύτερον, καθιερώστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Και τρίτον, δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε στο τέλος της ημέρας.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ