Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΛίγες σκέψεις για το παιδί και τη νηστεία. Πόσο πολύ έχουν αλλάξει...

Λίγες σκέψεις για το παιδί και τη νηστεία. Πόσο πολύ έχουν αλλάξει τα πράγματα σήμερα

Είμαστε Σαρακοστή και η αλήθεια είναι ότι το παιδί και νηστεία ίσως απασχολεί κάποιους γονείς. Η νηστεία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για «καθάρισμα» είτε πιστεύεις, είτε το κάνεις καθαρά για λόγους υγείας. Εκείνοι που δεν τους ενδιαφέρει το θεολογικό κομμάτι και δεν θέλουν να συμπορευθούν στο θείο δράμα όλο το σαρανταήμερο, αλλά θέλουν να προσέξουν τι καταναλώνουν αυτή η περίοδος είναι η ιδανική καθώς παντού υπάρχουν νηστίσιμα γεύματα και η ευκαιρία είναι μεγάλη για να δοκιμάσουν αυτή τη διατροφή. Με τα παιδιά όμως τι γίνεται;


Παιδί και νηστεία: Τα παλιά χρόνια VS τώρα

Αν είσαι όπως και εγώ παιδί των 80’s, ίσως θυμάσαι την νηστεία την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής και την Μεγάλη Εβδομάδα. Νηστεία κανονική όμως, όχι τυριά, γάλατα, αυγά και κρέατα. Τυπικότατη. Θυμάμαι φυσικά την Θεία Κοινωνία το Σάββατο των Αγίων Θεοδώρων και το Μεγάλο Σάββατο το πρωί και φυσικά την επιδρομή στο φούρνο μετά τη λειτουργία.

 

Θυμάμαι επίσης ότι εκείνα τα χρόνια δεν ήθελα να νηστέψω και ούτε να στερούμαι τροφές που ήταν απαγορευμένες καθώς δεν είχε κανένα ενδιαφέρον το νηστίσιμο μενού τότε. Ωστόσο συμμετείχα κανονικά, όπως όριζαν οι κανόνες της οικογένειάς μας.

υγιές παιδί

Freepik

Σιγά σιγά μεγαλώνοντας άφησα πίσω μου όλα αυτά και δεν κάνω τίποτα αν με πιέζει και αν δεν το θέλω πραγματικά. Το ίδιο προσπαθώ να μάθω και τα παιδιά μου, όσο αυτό μπορεί να κάνει λειτουργική την συνύπαρξή μας και είναι ασφαλές.

Δεν έχουν νηστέψει ποτέ τα παιδιά μου συνολικά από όλες τις τροφές όπως έκανα εγώ ως παιδί και δεν θεωρώ ότι αυτό είναι κακό. Από την άλλη, η σημερινή εποχή είναι η εποχή που μπορούμε να φτιάξουμε συνταγές που θα πάρουμε από vegan site ή βιβλία και θα σερβίρουμε στο τραπέζι και κανείς δεν θα καταλάβει ότι του λείπει το ζωικό υλικό.

Ρώτα τους ειδικούς

Για θέματα διατροφής υπεύθυνοι είναι μόνο οι ειδικοί, οι γιατροί μας και οι ειδικοί διατροφολόγοι, που πια υπάρχουν εξειδικευμένοι και για την παιδική διατροφή αποκλειστικά. Πάντως σίγουρα δύο εβδομάδες νηστεία δεν πιστεύω ότι μπορεί να βλάψει την υγεία κάποιου, το αντίθετο θα του κάνει πολύ καλό, όπως μαρτυρούν όλες οι νέες ιατρικές έρευνες.

Το γεγονός ότι δηλαδή άνθρωποι που είχαν παθήσεις κατάφεραν με την vegan διατροφή και χωρίς χάπια να μειώσουν τις τιμές, είναι πάρα πολύ αισιόδοξο και είναι ένας λόγος να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον περιορισμό, αν όχι τη διακοπή των ζωικών υλών.

Παράδοση

Το μόνο που σκέφτομαι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι εμείς πια είμαστε οι φρουροί της παράδοσης. Το ζήσαμε τα δύο τελευταία Πάσχα που κάναμε εντελώς μόνοι μας, χωρίς γονείς και παππούδες, ότι δικό μας είναι το χρέος να δώσουμε πίσω στα παιδιά μας την παράδοση όπως την λάβαμε και εμείς.

Γιατί μπορεί ως παιδί να θύμωνα που δεν έτρωγα τη σοκολάτα μου στην φάση της νηστείας ή να με εκνεύριζε η γιαγιά μου όταν μου έλεγε «Αυτό είναι αρτύσιμο, θα το φας τη Λαμπρή» αλλά από την άλλη δεν ξεχνώ την χαρά και την ικανοποίηση μετά από αυτήν την εβδομάδα.

Καλώς ή κακώς το Πάσχα είναι συνυφασμένο με την παράδοση και το Πάσχα με τη θρησκεία μας. Το ξέρω ότι είναι εκτός μόδας και θέμα ταμπού το να μιλάει κάποιος για την ορθόδοξη τουλάχιστον εκκλησία χωρίς να θεωρηθεί θεούσα ή όλοι αυτοί οι άτοποι χαρακτηρισμοί τσουβαλιάσματος που ακούμε κατά καιρούς. Όμως αν σημαίνει κάτι για σένα το Πάσχα, η Ανάσταση και όλα τα έθιμα και οι συμβολισμοί τους, εσύ είσαι αυτός που έμεινες να τα προσφέρεις στους επόμενους. Αλλιώς όλα αυτά που ζήσαμε ως παιδιά, μαζί με μας, μια μέρα θα χαθούν.

Διάβασε, ρώτησε, ψάξε και δώσε στα παιδιά σου εκείνο που θεωρείς εσύ σωστό.

 

Tags : Kids

Λαμπρινή Λαδά 30 March 2022

Πηγή: https://ipop.gr/kids/liges-skepseis-gia-to-paidi-kai-ti-niste/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ