Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤόσο καιρό το κάνεις λάθος! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να...

Τόσο καιρό το κάνεις λάθος! Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να καθαρίσεις και να κόψεις τις πατάτες σου πριν τις μαγειρέψεις

Η αγαπημένη μας «ταπεινή» πατάτα, είναι ένα από τα λαχανικά που ταιριάζουν πάντα και παντού, σε κάθε περίσταση! Τηγανιτές; Πουρέ; Ψητές; Είναι πάντα νόστιμες όποια μορφή ή σχήμα κι αν έχουν. Ωστόσο, πριν τις μαγειρέψεις πρέπει να τις έχεις πλύνει και να τις έχεις καθαρίσει σωστά! Πώς θα το πετύχεις, όμως, αυτό; Ακολούθησε τα παρακάτω tips και πίστεψέ με, θα σου λύσουν τα χέρια!


«Πώς να καθαρίσω τις πατάτες;»

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Επίλεξε τις πατάτες σου, οι οποίες θα καταλάβεις εάν είναι σε καλή κατάσταση ή όχι από το πόσο σφιχτές είναι.

 

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να καθαρίσεις τις πατάτες. Χρειάζεσαι μόνο κρύο νερό και μια βούρτσα λαχανικών (κι όμως υπάρχει!). Εάν θέλεις οι φλούδες της πατάτας να γίνουν τραγανές, φρόντισε να τις στεγνώσεις με μια πετσέτα πριν τις μαγειρέψεις.

  1. Μούλιασε τις πατάτες σε κρύο νερό για να μαλακώσουν για 15 έως 30 λεπτά.
  2. Βγάλε τις πατάτες από το νερό και τρίψε τις με μια βούρτσα λαχανικών κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να τις πλύνεις σωστά.
  3. Αν ξεφλουδίζεις τις πατάτες σου, τότε αφαίρεσε την φλούδα με έναν αποφλοιωτή λαχανικών. Μπορείς, επίσης, να τις κόψεις σε ό,τι σχήμα και μέγεθος επιθυμείς. (Λάβε υπόψη σου ότι οι κομμένες επιφάνειες των καθαρισμένων είναι επιρρεπείς σε οξείδωση, επομένως είναι καλύτερο να τις διατηρείς σε κρύο νερό μέχρι να τις μαγειρέψεις).
  4. Έτοιμες για να τις ψήσεις!

 

Πρέπει να πλένουμε τις πατάτες;

Με λίγα λόγια, ναι, είναι πολύ σημαντικό να πλένεις τις πατάτες πριν τις μαγειρέψεις. Οι πατάτες βρίσκονται στη λίστα των προϊόντων με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απαλλαγείς από κάθε επιβλαβές υπόλειμμα. Επιπλέον, οι πατάτες είναι λαχανικά ρίζας, που σημαίνει ότι καλλιεργούνται υπόγεια, επομένως είναι πιθανό να είναι αρκετά βρώμικες όταν τις αγοράσεις. Γι’ αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να πλένεις τις πατάτες, ακόμα κι αν σκοπεύεις να τις ξεφλουδίσεις. 

Είναι σημαντικό μόλις τις πλύνεις, να ξεκινήσεις να τις μαγειρεύεις κιόλας κι όχι να τις αποθηκεύεις κάπου αλλού. Να ξέρεις πως οι πατάτες που έχουν πλυθεί μπορεί να γίνουν πρόσφορο έδαφος για επιβλαβή βακτήρια, τα οποία μπορεί να διαταράξουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα. 

 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αφαιρείς τα «μάτια» από τις πατάτες σου, αυτά τα μικρά εξογκώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν φύτρα. Μπορείς να αφήσεις οποιαδήποτε έχουν το μέγεθος μιας καρφίτσας, αλλά είναι σημαντικό να αφαιρέσεις οτιδήποτε μεγαλύτερο, καθώς μπορεί να μην είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε ένα φύτρο είναι να το κόψεις όσο περισσότερο μπορείς πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία μαγειρέματος.

πώς να καθαρίσω τις πατάτες

Unsplash / Clark Douglas

 

Πώς να κόψεις τις πατάτες σε διάφορα σχήματα;

Κυδωνάτες πατάτες:
  • Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψε την πατάτα στη μέση.
  • Τοποθέτησε την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στο ξύλο κοπής και κόψε ξανά στη μέση κατά μήκος.
  • Κόψε κάθε τέταρτο στη μέση για 8 φέτες. Εάν η πατάτα σου είναι πολύ μεγάλη, ίσως θα πρέπει να κόψεις ξανά τις πατάτες στο μισό τους.
Πατάτες σε φέτες:
  • Με το κοφτερό σου μαχαίρι ξεκίνα από τη ρίζα της πατάτας και κόψε προσεκτικά σε φέτες στο πάχος που επιθυμείς.
  • Συνέχισε μέχρι να φτάσεις στην άλλη άκρη της πατάτας.
Μπαστουνάκια πατάτας:
  • Και πάλι, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψε μια λεπτή φέτα κατά μήκος, ώστε η πατάτα να κάθεται επίπεδη στο ξύλο κοπής.
  • Κόψε την πατάτα σε φέτες κατά μήκος στο επιθυμητό πάχος.
  • Ένωσε τις φέτες μαζί σε μία στοίβα και αναποδογύρισέ την έτσι ώστε η κομμένη πλευρά να είναι προς τα κάτω και κόψε κατά μήκος για να δημιουργήσεις τα μπαστουνάκια.
Πατάτες σε κύβους:
  • Αρχικά, κόψε τα ξυλάκια πατάτας.
  • Τώρα κάνε κάθετες τομές σε όλη την επιφάνεια για να δημιουργήσεις του κύβους.

 

Tags : everyday_life

 

Μαρία Μπενέτογλου 24 November 2022

Πηγή: https://ipop.gr/lifestyle/toso-kairo-to-kaneis-lathos-aytos-einai/?fbclid=IwAR0ae4inxEZBUylnajrlXV0StvENHciGyw1w7NaefdPtEGkepKcjXNSwamc

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ