Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα7 εύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε μια καμένη κατσαρόλα

7 εύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε μια καμένη κατσαρόλα

Και σε ποιον δεν έχει τύχει να βάζει το φαγητό στη φωτιά και ενώ το βλέπετε όλη την ώρα, να το αφήσετε για λίγο και να καεί στον πάτο της κατσαρόλας; Σίγουρα το πρώτο πράγματα που σκεφτόμαστε είναι ΄΄τι θα κάνω τώρα΄΄. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε όμως! Αν και μπορεί να αμφιβάλλετε ότι οι καμένες επιφάνειες των αγαπημένων σας μαγειρικών σκευών μπορούν να καθαριστούν πλήρως, αυτό όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά μπορεί να γίνει και με πολύ λίγο τρίψιμο. Θα σας παρουσιάσω 7 εύκολους τρόπους για να καθαρίσετε μία καμένη κατσαρόλα!


βραστό νερό

Αυτή η τεχνική καθαρισμού περιλαμβάνει την επιστροφή στην πηγή του προβλήματός σας—την κουζίνα. Αρχικά, γεμίστε την κατσαρόλα με λίγο νερό ή τόσο όσο να καλύψει την καμένη περιοχή και βάλτε το νερό να βράσει για 5 με 7 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήστε την στην άκρη να κρυώσει. Μόλις το νερό επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου, αδειάστε το. Εάν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε μια πλαστική σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα για να ξύσετε προσεκτικά οποιαδήποτε μεγάλα, μαλακωμένα πλέον, καμένα κομμάτια στον κάδο απορριμμάτων. Τέλος, πασπαλίστε περίπου 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα στη βρεγμένη κατσαρόλα και συνεχίστε να τρίβετε τυχόντες λεκέδες που έχουν απομείνει με ένα σφουγγάρι ή ένα συρματάκι κουζίνας. Θα πρέπει να διαπιστώσετε ότι τα μαύρα υπολείμματα απομακρύνονται πολύ πιο εύκολα πλέον με τη βοήθεια της πάστας από μαγειρική σόδα!

ξύδι

Εάν η μέθοδος με το βραστό νερό που περιγράφεται παραπάνω βοήθησε μόνο κάπως, χρησιμοποιήστε κάτι πιο δραστικό όπως το ξύδι! Ρίξτε ίση ποσότητα νερό και ξύδι, μέσα στην κατσαρόλα, τόσο ώστε να καλύψει πλήρως την καμένη περιοχή και αφήστε το μείγμα να βράσει για 5 περίπου λεπτά. Εκτός από τη ζέστη, η οξύτητα του ξυδιού θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι επίμονοι λεκέδες που αφήνουν τα καμένα τρόφιμα. Καθώς βράζει, μπορεί να δείτε ακόμη και μαυρισμένα υπολείμματα να σπάνε από τον πάτο και τα πλαϊνά της κατσαρόλας. Επαναλάβετε τα βήματα αφήνοντας την κατσαρόλα να μουλιάσει όσο κρυώνει το υγρό, πετάξτε το έξω και τρίψτε τυχόντα εναπομείναντα καμένα υπολείμματα χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι που είναι ασφαλές για τα μαγειρικά σκεύη.

ξύδι και μαγειρική σόδα

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, δοκιμάστε αυτήν την εναλλακτική μέθοδο: Γεμίστε την κατσαρόλα με τόσο ξύδι ώστε να καλύψει την καμένη περιοχή (εδώ, το ξύδι δεν αραιώνεται με νερό) και μετά αφήστε το να βράσει. Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει στο μάτι της κουζίνας για λίγα λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ξύδι να κρυώσει ελαφρώς.

Στη συνέχεια, προσθέστε περίπου 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα στην κατσαρόλα. Το μείγμα αυτών των δύο συστατικών θα προκαλέσει μια αντίδραση αφρισμού. Μόλις σταματήσει το αφρισμό, πετάξτε το υγρό. Στην συνέχεια, τρίψτε την κατσαρόλα με μια βούρτσα ή ένα σφουγγαράκι πιάτων. Εάν χρειάζεται, προσθέστε λίγη ακόμη μαγειρική σόδα μέχρι να αφαιρεθεί τελείως ο λεκές.

βράστε λεμόνια

Μια άλλη δημοφιλής μέθοδος για να αφαιρέσετε τα κομμένα υπολείμματα από τα μαγειρικά σας σκεύη περιλαμβάνει το λεμόνι και το νερό. Παρόμοια με το οξικό οξύ στο λευκό ξύδι, το κιτρικό οξύ στα λεμόνια βοηθά στη διάσπαση των καμένων λεκέδων από τις τροφές — αλλά χωρίς την έντονη μυρωδιά. Η μέθοδος λεμονιού, θα καθαρίσει μια καμένη κατσαρόλα και θα προσθέσει ένα αναζωογονητικό άρωμα εσπεριδοειδών στην κουζίνα σας. Αυτό είναι win-win! Δείτε πώς να το κάνετε:

Πρώτα πρώτα, κόψτε δύο λεμόνια σε τέταρτα ή χοντρές φέτες και τοποθετήστε τα στον πάτο της κατσαρόλας. Στη συνέχεια, προσθέστε αρκετό νερό για να καλύψει όλη την καμένη περιοχή και αφήστε το να πάρει μια βράση στο μάτι της κουζίνας. Θα δείτε τα καμένα σωματίδια τροφής να βγαίνουν από τον πάτο του τηγανιού καθώς το λεμόνι επιπλέει.

Μετά από περίπου 5 λεπτά, τραβήξτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τη να μουλιάσει μέχρι το νερό να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Πετάξτε το νερό και τα κομμάτια λεμονιού και, στη συνέχεια, τρίψτε ελαφρά τυχόντα υπολείμματα βρωμιάς με ένα μαλακό σφουγγάρι.

ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων

Το απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων είναι μια άλλη αποτελεσματική λύση για την αποκατάσταση των καμένων σκευών. Ξεκινήστε προσθέτοντας μία ταμπλέτα πλυντηρίου πιάτων ή 1 κουταλιά της σούπας απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων σε σκόνη ή 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι πιάτων στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια, γεμίστε το με λίγο ζεστό νερό από τη βρύση σας και αφήστε το να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Κατόπιν, χρησιμοποιήστε μια πλαστική σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα για να ξύσετε απαλά τον πάτο της κατσαρόλας, δοκιμάζοντας εάν τα κομμάτια καμένης τροφής ανασηκώνονται εύκολα από την επιφάνεια. Αν ναι, αδειάστε το σαπουνόνερο και τρίψτε τα υπόλοιπα υπολείμματα. Αν όχι, ανασηκώστε το κατά ένα βαθμό σιγοβράζοντας το μείγμα νερού και απορρυπαντικού στο μάτι της κουζίνας για περίπου 10 λεπτά.

Αφού αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήσετε να μουλιάσει όσο κρυώνει, πετάξτε το υγρό και τρίψτε τυχόντα εναπομείναντα σκουπίδια. (Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο τύπος απορρυπαντικού που χρησιμοποιείτε μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία αυτής της μεθόδου.)

αλουμινόχαρτο

Το αλουμινόχαρτο για τον καθαρισμό μιας καμένης κατσαρόλας είναι αποτελεσματικό και φθηνό, αλλά απαιτεί λίγο περισσότερο κόπο από τις τεχνικές που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Έρχεται επίσης με μια σημαντική σημείωση προσοχής: Μην χρησιμοποιείτε τη μέθοδο αλουμινόχαρτου σε αντικολλητικά τηγάνια, καθώς θα χαράξει την επίστρωση.

Ξεκινήστε προσθέτοντας αρκετό ζεστό νερό στην κατσαρόλα για να καλύψει την καμένη περιοχή. (Είναι ωφέλιμο να προσθέσετε επίσης ένα κουταλάκι του γλυκού σαπούνι πιάτων και να το αφήσετε να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.) Στη συνέχεια τσαλακώστε ένα μικρό φύλλο αλουμινόχαρτου σε μια μπάλα. Χρησιμοποιήστε τη λειαντική μπάλα από αλουμινόχαρτο για να τρίψετε την κατσαρόλα μέχρι να αφαιρεθούν τα επίμονα καμένα υπολείμματα τροφής. Μόλις τελειώσετε, πετάξτε το αλουμινόχαρτο στον κάδο ανακύκλωσης.

αρωματικά μαντηλάκια στεγνωτηρίου

Γνωρίζατε ότι οι μαλακτικές ιδιότητες που έχουν τα αρωματικά μαντηλάκια του στεγνωτηρίου θα σας βοηθήσουν επίσης να χαλαρώσετε τα καμένα υπολείμματα από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας; Είναι αλήθεια! Δείτε πώς να το κάνετε:

Γεμίστε τη βρώμικη κατσαρόλα με λίγο ζεστό νερό και βυθίστε ένα αρωματικό μαντηλάκι. Αφήστε το παρασκεύασμα να μουλιάσει για τουλάχιστον 1 ώρα έως και όλη τη νύχτα. Στην συνέχεια πετάξτε το μαντηλάκι στα σκουπίδια και ρίξτε το νερό.

Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να τρίψετε τυχόντα υπολείμματα φαγητού και φροντίστε να καθαρίσετε καλά την κατσαρόλα με την κανονική σας μέθοδο πλύσης πιάτων για να αφαιρέσετε τυχόντα υπολείμματα μαλακτικού που αφήνει το αρωματικό μαντηλάκι.

πώς καθαρίζω μία inox καμένη κατσαρόλα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καθαρίσετε μια καμένη κατσαρόλα από ανοξείδωτο χάλυβα, οι πιο αποτελεσματικοί από τους οποίους περιλαμβάνουν ζεστό έως βραστό νερό και καθαριστικά όπως λευκό ξύδι, χυμό λεμονιού, μαγειρική σόδα και απορρυπαντικό πιάτων. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε όμως το αλουμινόχαρτο, γιατί μπορεί να κάνετε κάποια ζημιά στην επίστρωση της κατσαρόλας σας!

μπορεί να σωθεί μια καμένη κατσαρόλα;

Ναι, μια καμένη κατσαρόλα μπορεί να σωθεί—απλώς μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να το επιτύχετε. Οι συμβουλές DIY που περιγράφονται παραπάνω είναι εξαιρετικά απλές και χρησιμοποιούν εργαλεία και υλικά που πιθανότατα έχετε ήδη στη διάθεσή σας στο ντουλάπι σας.

Πηγή: https://tospitakimou.gr/simboules-gia-to-spiti/symvoyles-kathariotitas/7-tropoi-katharismoy-kamenhs-katsarolas/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ