Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήxtesiniΤι πρέπει να ξέρετε εάν η μητέρα σας είχε καρκίνο του μαστού

Τι πρέπει να ξέρετε εάν η μητέρα σας είχε καρκίνο του μαστού

Εάν η μητέρα σας είχε καρκίνο του μαστού, έχετε αυξημένες πιθανότητες να τον αναπτύξετε και εσείς σας. Η γνώση του οικογενειακού σας ιστορικού, η κατανόηση του προσωπικού σας κινδύνου, η λήψη κατάλληλων εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου και η επιλογή του τρόπου ζωής είναι σημαντικά βήματα προς την καλή υγεία του μαστού, σύμφωνα με το Susan G. Komen Breast Cancer Foundation.


«Αν ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται στην οικογένειά σας, η κατανόηση του κινδύνου και του τρόπου προσέγγισης της υγείας του μαστού σας είναι σημαντική τόσο για τη σωματική όσο και για τη συναισθηματική σας ευεξία», λέει η Cheryl Perkins, M.D., ανώτερη κλινική σύμβουλος του Ιδρύματος Komen.

Οικογενειακό ιστορικό και Αυξημένος κίνδυνος

Εάν η μητέρα, η αδερφή ή η κόρη σας έχει καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος να αναπτύξετε τη νόσο είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος από μια γυναίκα χωρίς αυτό το οικογενειακό ιστορικό. Ωστόσο, το να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού δεν εγγυάται ότι θα αναπτύξετε τη νόσο. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τον προσωπικό σας κίνδυνο και τις συστάσεις του/της για τακτικό έλεγχο. Ο τακτικός έλεγχος συνήθως περιλαμβάνει μαστογραφία, κλινικές εξετάσεις μαστού και αυτοεξέταση μαστού. Μπορεί να συνιστάται πρόσθετος έλεγχος ανάλογα με τον προσωπικό σας κίνδυνο.

Γονιδιακές μεταλλάξεις και Γενετικός Έλεγχος

Μόνο το 5 έως 10 τοις εκατό του συνόλου του καρκίνου του μαστού οφείλεται σε κληρονομικότητα. Ο γενετικός έλεγχος μπορεί να καθορίσει εάν κληρονομήσατε τα μεταλλαγμένα γονίδια BRCA1 ή BRCA2, τα οποία είναι βασικά για την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων του μαστού. Ωστόσο, το να έχετε ένα μεταλλαγμένο γονίδιο δεν εγγυάται ότι θα πάθετε καρκίνο του μαστού. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με το οικογενειακό σας ιστορικό και τον προσωπικό σας κίνδυνο, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το εάν ο γενετικός έλεγχος είναι κατάλληλος για εσάς.

Λήψη προληπτικών βημάτων-Κάνοντας επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής

Πολλοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Για παράδειγμα, παράγοντες κινδύνου όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και το υπερβολικό βάρος είναι όλοι παράγοντες που μπορουν να αποφευχθούν.

Βοηθώντας τη μητέρα με καρκίνο του μαστού

Εάν η μητέρα σας έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, χρειάζεται την υποστήριξή σας. Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και μετά, το δίκτυο συγγενών και φίλων της μητέρας σας θα είναι ζωτικό μέρος του συστήματος υποστήριξής της.

Πηγή: https://www.xtesini.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ